Război în Ucraina: Nu sancţiunile, ci Rusia ‘provoacă foamete în lume’, declară şeful diplomaţiei UE
Publicat de Andreea Drilea, 12 aprilie 2022, 05:50 / actualizat: 12 aprilie 2022, 6:51
‘Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema’, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.
‘Rusia seamănă bombe pe câmpurile din Ucraina, navele de război ruseşti blochează zeci de vase încărcate cu grâu’, a spus în continuare Borrell.
‘Ei (ruşii) provoacă penuria. Ei bombardează oraşele ucrainene şi provoacă foamete în lume’, a insistat şeful diplomaţiei UE.
‘Aşadar, nu mai daţi vina pe sancţiuni. Armata rusă este cea care provoacă penuria de alimente. Iar Africa reprezintă o sursă de îngrijorare majoră pentru că este expusă în special crizei alimentare care va să vină’, a afirmat Borrell.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO) a declarat vineri că preţurile la alimente pe plan mondial au atins în martie ‘cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată’, războiul din Ucraina făcând să planeze riscul unei crize mondiale.
Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea exportator mondial de grâu, ele singure reprezentând 30% din aprovizionarea la nivel mondial.
De la invazia rusă în 24 februarie, tone de cereale au rămas pe cheiurile unor porturi ucrainene precum Mariupol, oraş bombardat şi asediat de armata rusă pentru poziţia sa strategică.
Există preocupări în Orientul Mijlociu şi în Africa în legătură cu faptul că penuria de cereale ar putea provoca revolte ale foametei. Egipt, Turcia, Bangladesh sau Nigeria, ţări cu populaţie mare, sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina, notează AFP. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro