Recomandări pentru alegerea corectă a jucăriilor pentru copii
Publicat de gabrielarotaru, 12 decembrie 2024, 19:33
Ei recomandă ca înainte de a le cumpăra să fie scanat codul de bare de pe ambalaj pentru a-l verifica în aplicaţia europeană pentru protecţia consumatorului – InfoCons. Aceasta oferă o listă actualizată cu peste 8.000 de produse semnalate ca fiind neconforme.
La ce trebuie să fim atenţi atunci când oferim o jucărie nouă, aflăm de la reporterul RRA Ancuţa Cocoroveanu: Pentru siguranţa copiilor este bine să cumpărăm jucării doar din magazine autorizate şi să solicităm bonul fiscal pentru eventualele retururi. Apoi verificăm ca eticheta jucăriei să fie în limba română şi să includă marcajul CE, conformitate europeană, care ne asigură că produsul a fost testat şi verificat în laboratoare autorizate. Apoi trebuie să verificăm pe ambalaj pentru ce vârstă este potrivită jucăria. Toate aceste lucruri ne ajută să ne ferim de jucăriile contrafăcute, care pot conţine vopsele toxice, atrage atenţia preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.
Sorin Mierlea: În momentul în care discutăm despre jucării care fac transfer – copilul poate are mâna umedă, transpiră, ţine jucăriile mai mult – ele trebuie să aibă acest marcaj de conformitate european CE, care ne atestă faptul că produsul respectiv este un produs sigur. Doi la mână, în momentul în care se exfoliază vopseaua de pe cuburi, jucării, se transferă pe mănuţele copilului este primul semnal de alertă că produsul respectiv poate să fie într-un sistem de neconformitate şi periculozitate.
Este esenţial să nu-i lăsăm pe copii să desfacă singur jucăriile pentru a nu se răni în sârmele de prindere. Certificarea CE se referă doar la jucărie, nu şi la ambalaj. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)