Măsurile diferă de la regiune la regiune, dar masca rămâne obligatorie peste tot.
Dacă Valencia şi Insulele Baleare păstrează carantina nocturnă, madrilenii îşi pot relua, limitat, viaţa de noapte, după cum transmite corespondenta RRA, Annamaria Damian.
Reporter: Va fi permisă circulația pe timp de noapte, se prelungește orarul restaurantelor până la miezul nopții și vor fi permise și întâlnirile în case, deși autoritățile recomandă prudență în acest sens. Ministrul regional al sănătății, Enrique Ruiz Escudero:
Enrique Luis Escudero: În privinţa reuniunilor, recomandăm ca grupurile de persoane să se limiteze la cei cu care convieţuiesc. În domeniul HoReCa, orarul este de la 6:00 dimineața până la miezul nopții, dar nu pot fi admişi clienți începând cu ora 23:00.
Reporter: Limita de capacitate în centrele comerciale se menține la 75%, teatrele şi cinematografele pot închide la ora 0:00, cu obligaţia de a lăsa un loc liber între scaunele ocupate, iar în sălile de sport și cele polivalente, capacitatea rămâne la jumătate.
Şi în Andaluzia autoritățile au anunțat prima etapă a relaxării restricțiilor din 9 până în 31 mai.
Acolo, de exemplu, se permite deschiderea discotecilor în aer liber până la ora 2:00 și capacitatea la terase se mărește până la 10 persoane la aceeași masă.
Corespondenta RRA, Annamaria Damian transmite că după ce în săptămâna Paştilor regiunile au aplicat restricţii mai dure, acum fiecare poate impune ceea ce consideră oportun, în funcţie de evoluţia epidemiei. Regiunile mai mari sunt, cu excepţia Valenciei, care a redus incidenţa la 39 de cazuri la 100.000 de locuitori, în risc extrem.
Annamaria Damian:În nordul ţării, mai multe regiuni pregătesc restricţii dure cu închiderea restaurantelor la interior, în Cantabria, începând de vineri sau izolarea oraşelor mari în Ţara Bascilor, cum este Bilbao, unde rata infectărilor a depăşit 400 de cazuri la 100.000 de locuitori. Catalonia cu Barcelona în prim plan face un pas înapoi după ce a permis deplasările în interiorul regiunii timp de trei săptămâni, dar începând de vineri va opri în timpul weekend-ului din nou accesul şi ieşirile. Magazinele neesenţiale, mici şi mari, inclusiv centrele comerciale, se vor închide la sfârşit de săptămână şi pot rămâne deschise doar de luni până vineri cu capacitate de 30%. În secţiile de terapie intensivă din Catalonia sunt peste 500 de pacienţi în stare gravă, iar numărul celor internaţi se propie de 1.800.
COVID-19: Tot mai multe ţări europene îşi închid frontierele
Publicat de ,
31 ianuarie 2021, 07:49
Cetăţenii din afara Uniunii Europene nu mai pot intra de azi în Franţa, iar cei din forul comunitar au obligaţia de a prezenta un test PCR negativ.
Şi Germania interzice accesul persoanelor care vin din zonele în care circula masiv variantele mai contagioase ale coronavirusului.
Din această seară şi în Spania intră în vigoare noi restricţii, după ce au fost înregistrate în ultima săptămână aproape 250 de mii de noi cazuri de infecţii şi aproximativ 400 de decese pe zi. Datele epidemiei de COVID-19 în Spania arată că în unele provincii 2% din populaţie este contaminată. Unica provincie unde numărul cazurilor scade şi are o incidenţă sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori este Santa Cruz de Tenerife, din Insulele Canare. Din cauza numărului prea mare de persoane infectate, în toate zonele s-au impus restricţii noi şi s-au izolat localităţi întregi. În regiunea Castilla şi Leon autorităţile au decis, într-o şedinţă extraordinară, închiderea barurilor şi a restaurantelor, program de închidere a magazinelor la ora 18:00, suspendarea activităţii bibliotecilor, muzeelor şi teatrelor, precum şi interzicerea circulaţiei pe stradă începând cu ora 20:00. Măsurile intră în vigoare duminică seara. În regiunea Madrid, de asemenea, începând de luni, 40 de localităţi şi mai multe zone sanitare din capitală sunt izolate, în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului. În campania de vaccinare, doar 250.000 de persoane din Spania au primit cele două doze de vaccin anti-COVID. Din cauza întârzierilor de livrare, regiuni mari, precum Madrid şi Catalonia, sunt nevoite să-şi adapteze strategia şi să oprească vaccinarea cu prima doză, pentru a putea da prioritate persoanelor care urmează să primească a doua doză de vaccin.
De duminică, românii care călătoresc în Portugalia cu avionul trebuie să prezinte un test negativ pentru depistarea noului coronavirus, anunţă Ministerul român de Externe. Testul trebuie efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării. Totodată, autorităţile de la Lisabona le recomandă străinilor să călătorească doar dacă este necesar. Portugalia a reintrodus şi controale la frontierele terestre şi fluviale sau chiar a închis unele puncte la graniţa cu Spania. Ministerul de Externe reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic înainte de a pleca în străinătate, inclusiv prin consultarea paginilor sale de internet.
Măsuri restrictive în regiunea spaniolă Catalonia, pentru a limita răspândirea noului coronavirus
Publicat de ,
15 octombrie 2020, 07:33
În Europa, spitalele sunt la capacitate maximă, iar starea pacienţilor de la terapie intensivă pune presiune pe personalul medical, care este în prima linie de mai bine de o jumătate de an.
Din Marea Britanie până în ţarile estice, raportările silnice sunt tot mai îngrijorătoare.
Regiunea spaniolă Catalonia va închide de astăzi restaurantele şi barurile pentru 15 zile, măsură decisă de guvernul regional, după ce numărul infectărilor a crescut cu 40% în numai o săptămână.
Între alte restricţii se numără şi suspendarea cursurilor cu prezenţa fizică în facultăţi, după cum relatează corespondenta noastră în Spania,
Limitarea deplasărilor şi a interacţiunii sunt esenţiale pentru reducerea numărului de cazuri de COVID-19, care au crescut îngrijorător în ultimele zile.
Măsurile vor dura până la sfârşitul lunii şi sunt, între altele, închiderea barurilor, restaurantelor, sălilor de jocuri, a parcurilor de distracţii,a cazinourilor, precum şi limitarea capacităţii în centrele comerciale la 30%.
Parcurile şi zonele de joacă pentru copii se închid la 8:00 seara, cinematografele şi sălile de teatru trebuie şa-şi reducă de la 70% la jumătate capacitatea locurilor ocupate, la fel ca sălile de sport pentru public.
De asemenea, se suspendă şi o partea competiţiilor sportive.
S-au pierdut prea multe vieţi în primul val al pandemiei, a afirmat liderul guvernului regional în funcţie, Pere Aragones.
El a sfătuit populaţia să evite întâlnirile cu prietenii şi cu rudele, reducând relaţiile la familia cea mai apropiată cu care se covieţuieşte.
Măsura de închiderea barurilor şi restaurantelor nemulţumeşte personalul din domeniu care a ieşit deja în stradă la prima manifestaţie de protest, după anunţarea acestor măsuri. (Rador/FOTO radioiasi.ro)
Spania deschide graniţele terestre începând cu 1 iulie, a anunţat guvernul de la Madrid
Publicat de ,
5 iunie 2020, 16:28
Joi, ministrul Turismului, Reyes Maroto, a declarat că începând cu 22 iunie se deschid graniţele terestre, anunţ retras ulterior printr-un comunicat al ministerului său, situaţie care a generat confuzie şi critici din partea Portugaliei.
Premierul Spaniei a cerut Parlamentului să aprobe a şasea şi ultima prelungire a stării de urgenţă până pe 20 iunie
Publicat de ,
3 iunie 2020, 18:49
Este de aşteptat ca parlamentarii să aprobe solicitarea, datorită susţinerii din partea formaţiunii Ciudadanos şi a altor câtorva partide regionale.
Se opun însă Partidul Popular, conservator, cel mai mare grup de opoziţie din Parlament, şi partidul populist Vox, al treilea grup din Parlament, care îl acuză pe premier că distruge economia ţării.
Spania, una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de COVID-19, a înregistrat până acum circa 240.000 de cazuri şi 27.000 de decese, ne-a transmis corespondenta RRA, Annamaria Damian.
Spania îşi va deschide graniţele pentru turiştii străini începând din luna iulie
Publicat de ,
24 mai 2020, 07:19
‘Începând din iulie primirea turiştilor străini va fi reluată, în condiţii stricte de siguranţă” pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a precizat premierul socialist spaniol într-un discurs. ”Vom asigura ca turiştii să nu fie expuşi vreunui risc şi de asemenea ca ei să nu reprezinte un risc pentru noi’, a adăugat el.
Prin acest anunţ premierul spaniol a zădărnicit speranţele pentru o deschidere mai rapidă a sezonului turistic în Spania, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19 şi care în timpul acesteia şi-a transformat numeroase hoteluri în spitale.
Italia, ţară care a fost un alt focar de coronavirus, a anunţat recent că-şi va deschide graniţele pentru turiştii străini începând din 3 iunie.
Mii de persoane au protestat sâmbătă în cadrul unor marşuri auto şi moto în mai multe oraşe ale Spaniei împotriva premierului socialist Pedro Sanchez, căruia îi reproşează gestionarea defectuoasă a crizei generate de epidemia de coronavirus şi îi cer demisia şi restabilirea libertăţii de circulaţie, relatează agenţia EFE.
În urma unui apel lansat de partidul de extremă dreapta Vox, coloane lungi de maşini şi motociclete au ocupate artere centrale ale principalelor oraşe, după ce organizatorii protestului au obţinut în prealabil o autorizaţie din partea justiţiei, în condiţiile în care Spania se află în continuare în stare de alertă şi libertatea de circulaţie şi de reuniune este restrânsă pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Protestul cel mai amplu a avut loc la Madrid, unde sute autoturisme, unele decapotabile, şi motociclete au parcurs principalele artere ale cartierului central Salamanca, unul dintre cele înstărite ale capitalei şi unde au avut loc în ultimele două săptămâni şi alte proteste organizate de partidele de dreapta. Liderul partidului Vox, Santiago Abascal, care a condus protestul de la Madrid, a susţinut un discurs în care a acuzat guvernul de ”cea mai proastă gestionare a crizei de pe toată planeta” şi că ar fi ”ascuns informaţii care puteau salva vieţi”, ameninţând totodată executivul condus de Sanchez că îl va da în judecată.
La Barcelona manifestanţi adunaţi în circa 500 de vehicule au format de asemenea o caravană de protest în centrul oraşului, din unele vehicule auzindu-se muzică militară şi imnul Spaniei. Printre alte oraşe în care s-au desfăşurat astfel de proteste se numără Sevilla, Valencia, Murcia sau Logrońo.
Premierul Pedro Sanchez a prezentat miercuri scuze pentru erorile comise în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a cerut unitate pentru a ”desăvârşi” victoria împotriva noului coronavirus. ”Am oprit împreună virusul, trebuie să desăvârşim în unitate această victorie şi trebuie să începem de asemenea uniţi reconstrucţia socială şi economică a ţării”, a spus el în faţa parlamentului, reunit pentru aprobarea unei noi prelungiri a stării de alertă.
Spania se numără printre ţările cele mai îndoliate de pandemia de COVID-19, înregistrând până vineri 28.628 de decese în rândul celor peste 234.824 de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat miercuri că ”pacienţi infectaţi au fost pur şi simplu abandonaţi” în unele state europene ale căror sisteme sanitare au fost copleşite de valul de persoane infectate cu COVID-19, printre care a menţionat şi Spania.
Aproape 40% din cei 95 de morţi au fost raportaţi de Barcelona. Potrivit Centrului de Urgenţe şi Alerte Sanitare, evoluţia epidemiei este cea aşteptată. Masca de protecţie devine obligatorie începând de joi, 21, mai chiar şi în aer liber, iar experţii recomandă folosirea, dacă distanţa de securitate de 2 metri nu poate fi păstrată. În regiunea Madrid au fost distribuite pentru toţi beneficiarii cardului de sănătate prin farmacii măşti de protecţie cu multiple utilizări.
Deşi numărul îmbolnăvirilor scade şi majoritatea regiunilor spaniole aplică în diverse faze planul de revenire la normal, Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgenţă până în 7 iunie, pentru a asigura interzicerea deplasărilor între provincii şi a controla astfel transmiterea virusului.
Spania este între ţările cu cel mai ridicat număr de persoane decedate, aproximativ 28 de mii, şi cu cei mai mulţi infectaţi – peste 230.000.
Spania intenționează să revină la normal până la sfârșitul lunii iunie
Publicat de ,
29 aprilie 2020, 09:18
Premierul Pedro Sánchez a prezentat marţi planul etapizat de relaxare a restricțiilor, care începe săptămâna viitoare.
Annamaria Damian transmite de la Madrid:
„Prima fază începe în 4 mai și se va permite deschiderea restaurantelor, dar numai pentru mâncare de luat acasă, și a serviciilor cu programare prealabilă, cu protecția maximă indicată.
În a doua fază, după două săptămâni, se permite deschiderea micilor magazine, nu și a centrelor comerciale, a hotelurilor și a centrelor de cult, cu o capacitate de 30%, dar fără acces la zonele comune, și pot începe antrenamentele din ligiile profesionale.
În a treia fază, restaurantele, cinematografele și muzeele pot fi deschise cu o capacitate de 30% și vor fi permise evenimentele în aer liber cu maxim 400 de persoane și măsuri specifice.
În ultima fază, restricțiile vor fi flexibilizate, dar cu măsuri de separare la restaurante și la plajă.
Pedro Sánchez: „Fiecare din aceste faze va dura câte două săptămâni, pentru că aceasta este, în medie, perioada de incubație a virusului.
În total, fiecare regiune va traversa până la intrarea în normal în jur de șase săptămâni, adică o lună și jumătate”
Premierul a mai anunțat că școlile vor fi redeschise abia în luna septembrie; anul școlar actual se va încheia online la finalul lunii iunie.
Bacalaureatul se va desfășura în perioada 22 iunie-10 iulie, în sediile universităților.”
Restricţiile impuse în Italia, Spania şi Franţa, din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi prelungite
Publicat de ,
19 martie 2020, 15:00 / actualizat: 19 martie 2020, 17:49
Aproape 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Italia, aproape la fel de multe ca în China, de unde a început epidemia.
Imagini dramatice publicate în reţelele de socializare online înfăţişează camioane militare ce transportă sicrie ale victimelor maladiei, din provincia nordică Bergamo către alte regiuni, pentru a fi incinerate.
În Spania, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 760, cu peste 200, înregistrate în ultima zi.
În Franţa, izolarea generală de 15 zile, impusă marţi, ar urma să fie prelungită.
Oficialii afirmă că vor continua să le ceară cetăţenilor să respecte restricţiile instituite de urgenţă, în condiţiile în care epidemia continuă să se răspândească.