Românii din Marea Britanie reprezintă a doua comunitate ca mărime după cea a polonezilor
Publicat de , 27 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 27 iunie 2021, 8:04
Termenul limită pentru depunerea documentelor expiră pe 30 iunie, dar guvernul britanic a decis să le ofere încă 28 de zile celor care din motive întemeiate nu au putut aplica la timp. Este vorba aici de persoane cu probleme de sănătate, de copii ai căror părinţi nu au reuşit să formuleze cererea sau de lucrători identificaţi în urma verificărilor făcute la companii. Românii sunt pe locul doi după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate.
Reporter: Aura Neag – Românii din Marea Britanie reprezintă acum a doua comunitate ca mărime după cea a polonezilor. 918.000 de cetăţeni români au cerut drept de rezidenţă permanentă, pentru cei care trăiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani sau rezidenţă temporară pentru cei care sunt aici de mai puţin de cinci ani de zile. Dintre aceştia, peste 850.000 de cetăţeni români au primit rezidenţă, care înseamnă că drepturile lor de a trăi, munci, studia sau accesa gratuit sistemul de sănătate sunt protejate post Brexit. La exact cinci ani de la referendumul Brexit, premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie şi-a recâştigat libertatea. El a făcut apel la cetăţenii europeni să solicite dreptul de rezidenţă dacă doresc să rămână în Marea Britanie.
Boris Johnson: Peste 5,6 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au aplicat deja în cadrul programului de rezidenţă pentru cetăţenii Uniunii şi aş vrea să îi încurajez pe toţi cei care sunt eligibili să aplice înainte de expirarea termenului, săptămâna viitoare.
Termenul limită pentru a trimite aplicaţiile este 30 iunie. Sâmbătă guvernul britanic a anunţat o prelungire a termenului cu 28 de zile pentru cei care din motive întemeiate nu pot aplica înainte de sfârşitul lunii iunie. Românii din ţară, care doresc să muncească sau să studieze în Marea Britanie, de acum înainte vor avea nevoie de vize pe care trebuie să le obţină cât sunt încă în România. Aceste vize sunt oferite în baza unui nou sistem de imigraţie, bazat pe puncte, acordate în funcţie de educaţie, nivelul de cunoaştere a limbii engleze şi o ofertă de muncă sau de studii în Marea Britanie.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)