România se confruntă de mai mulţi ani cu o lipsă acută de medici, în special în mediul rural
Publicat de gabrielarotaru, 10 decembrie 2024, 18:31
Anul trecut, în ţara noastră existau peste 72.000 de doctori, însă aproape 90% în oraşele mari, arată cele mai recente statistici.
În spitalele din judeţul Vrancea, de exemplu, gărzile pe anumite secţii au fost afectate din cauza crizei de specialişti.
Numărul redus de medici sau lipsa completă pe anumite specialităţi a determinat cea mai mare unitate medicală din Focşani să nu mai poată asigura, în anumite zile sau intervale orare, consultaţii chiar şi pentru urgenţe.
Situaţia o explică medicul Rodica Ifrim, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focşani: Sunt specialităţi deficitare, cum sunt bolile infecţioase, cardiologia, psihiatria, neurologia. Eforturile noastre în a acoperi acest deficit sunt sistematizate. Medicii sunt epuizaţi, atât şi fizic, cât şi emoţional. Cazuistica este foarte grea, iar volumul acesta mare de lucru creează acest impediment.
Nici partea financiară pentru efectuarea de gărzi nu este atractivă, spune directorul medical Laurenţiu Taban.
Laurenţiu Taban: Pe o gardă poţi primi /600/ de lei, de aceea nici nu suntem ofertanţi pe piaţa muncii să atragem personal.
La nivelul judeţului Vrancea funcţionează şase spitale: două în municipiul Focşani şi câte unul la Adjud, Panciu, Vidra şi Dumbrăveni, ultimul având însă specializare unică de psihiatrie cronică. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)