România va depăşi 5 milioane metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice moderne, până la finele anului (raport)
Publicat de Andreea Drilea, 12 octombrie 2020, 14:03
Acest tip de spaţii imobiliare a ajuns la o suprafaţă de 4,72 milioane mp, la sfârşitul primei jumătăţi a ‘anului pandemic’, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, şi reprezintă peste 9% din stocul celor mai mari 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE).
Din acest total, aproximativ 120.000 mp de noi spaţii industriale şi logistice moderne se estimează că au fost livrate în primul semestru al anului în toată România, ceea ce a reprezentat o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 de mp. În schimb, a doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de mp în livrări noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Bucureştiului.
Conform raportului de specialitate, volumul total al depozitelor închiriate din România, la sfârşitul lunii iunie, a ajuns la 250.000 de mp de spaţii logistice şi industriale, contractele noi fiind dominante în proporţie de 81%. În acest context, capitala României a reprezentat 35% din volumul total al spaţiilor închiriate, respectiv 87.500 de mp, iar cea mai mare pondere a tranzacţiilor au fost contracte noi şi renegocieri, care au constituit 55%, respectiv 37%.
‘Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne din România a crescut de trei ori începând cu 2015, dar există încă un decalaj semnificativ între România şi alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În Republica Cehă, spaţiile industriale şi logistice moderne se situează la aproximativ 9 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane de metri pătraţi. Aceasta înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de 4 ori sub cel din Cehia şi de 2 ori sub cel din Polonia (…) Structura chiriaşilor în ceea ce priveşte sectoarele de pe piaţa românească a fost dominată de sectorul retail/FMCG, care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în Bucureşti cererea a fost dominată de 3PL/logistică (35%) şi producţie uşoară (33%). Noile spaţii logistice ale Profi din Timişoara şi Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacţii, acoperind 115.500 de metri pătraţi’, arată datele centralizate în raport.
Pe acest fond, chiriile pentru spaţiile de depozitare clasa A din locaţiile importante au rămas în general stabile în acest an, între 3,8 – 3,9 euro/mp pentru spaţiile industriale şi logistice din jurul Bucureştiului şi în jur de 3,7 – 3,9 euro/mp pentru spaţii din alte hub-uri din ţară.
‘Spre comparaţie, în zona Varşovia, Sofia sau Budapesta, chiriile se ridică la 5 euro pe metru pătrat. Duratele medii de închiriere în România sunt de 3-5 ani în cazul spaţiilor de logistică şi de 5-7 ani în cazul producţiei’, explică specialiştii.
Pentru zona Europei Centrale şi de Est (CEE), raportul Colliers International relevă faptul că unele dintre provocările cheie din acest sector includ disponibilitatea de terenuri şi proprietăţi în locaţii care îndeplinesc atât cerinţele dezvoltatorilor, cât şi ale utilizatorilor finali, împreună cu disponibilitatea şi fiabilitatea utilităţilor, conectivitatea la infrastructura de transport, disponibilitatea şi abilităţile forţei de muncă şi accesul la stimulente pentru investiţii.
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor, cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti întreprinzători.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)