Adriana Turea relatează: Alimentele specifice sărbătorilor sunt însoţite de cele mai multe ori şi de alcool. Specialiştii atrag atenţia că pe lângă un pahar cu vin este bine să bem şi un pahar cu apă, deoarece alcoolul deshidratează organismul. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, doctor Alis Grasu, recomandă.
Alis Grasu: Consumul de alcool trebuie evitat; alcoolul dăunează grav sănătăţii, cum permanent ne spun chiar reclamele şi este un lucru real, iar, pe de altă parte, o tentaţie foarte mare în această perioadă o reprezintă vinul fiert. Sigur, vinul fiert, mai ales vinul roşu, este un aliment sănătos dacă se consumă într-o cantitate moderată, respectiv cel mult un pahar pe zi, stimulează sănătatea inimii, nu are grăsimi, are doar 100 de calorii, ceea ce reprezintă mai puţin decât un cappuccino.
Reporter: Un alt sfat este să vă hidrataţi corect şi să mâncaţi bine înainte să consumaţi băuturi alcoolice. Şi un ultim sfat: ca să vă revigoraţi după o masă copioasă, puteţi să ieşiţi la aer, însă evitaţi plimbările lungi şi obositoare.
Este vorba despre poliţişti, jandarmi, pompieri, salvatorii SMURD şi poliţiştii de frontieră, care vor acorda o atenţie deosebită staţiunilor turistice, spaţiilor de divertisment şi zonelor aglomerate. În plus, echipajele de la Rutieră vor fi în stradă pentru creşterea siguranţei pe drumurile publice.
În minivacanţa de Crăciun nu au fost semnalate incidente majore, însă efectivele Ministerului de Interne au identificat şi sancţionat numeroase fapte penale şi contravenţii.
Peste 20.000 de verificări s-au efectuat cu nouă aplicaţie eDAC, menită să le arate poliţiştilor toate informaţiile despre o persoană prin scanarea buletinului sau prin introducerea numărului de înmatriculare al vehiculului.
Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii desfăşoară, în data de 10 decembrie 2024, începând cu orele 13.00, atelierele creative intitulate „De sărbători, mai aproape de tradiţie”, la sediul Muzeului de Etnografie din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.
Aflate la a cincea ediție și derulate în spiritul sărbătorilor de iarnă, atelierele continuă incursiunea în lumea artei populare a încondeierii, pe care participanții o vor descoperi ajutați de doamna profesor Maria Ursulean, coordonator al secţiunii de pictură tradiţională de la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani, și de micii meșteri ce o însoțesc, elevi ai Liceului Tehnologic Bucecea.
Sărbătorile de iarnă – trecut și prezent – prin manifestări autentice – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 2 IANUARIE 2025, h 21 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la două manifestări culturale de înaltă ținută, acțiuni culturale...
Conform Ghidului de prevenire a fraudelor, un prim exemplu se referă la ‘Reduceri false’, care par ‘prea bune pentru a fi adevărate’ şi devin adesea capcane. ‘Accesarea linkurilor sau efectuarea plăţilor prin aceste platforme poate duce la furtul datelor personale şi financiare’, susţin specialiştii DNSC, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
În acest caz, recomandarea experţilor în securitate cibernetică este ca utilizatorii să acorde o atenţie sporită site-urilor de cumpărături şi să evite mirajul ofertelor prea bune ca să fie adevărate.
Un alt tip de fraudă scos în evidenţă este cel de tip ‘Investiţii miraculoase’, prin care ‘dacă cineva îţi oferă o oportunitate ‘unică’ de investiţie cu ‘zero riscuri’ şi ‘venituri garantate’ într-un timp scurt, fii sigur că este o fraudă’. Ca sfat, DNSC recomandă să se instaleze aplicaţii legate de investiţii la cererea unor consultanţi financiari şi, înainte de a investi, să fie verificată dacă oferta este reală.
De asemenea, frauda de tip Spoofing (preluarea identităţii altei instituţii/persoane) poate crea probleme utilizatorilor de Internet.
‘Recomandare: Nu vă lăsaţi manipulaţi! Evitaţi să faceţi orice plată sub presiune! Infractorii pot să folosească orice pretexte, datoria dumneavoastră este să faceţi toate verificările înainte de a acţiona. Spre exemplu, sunaţi la bancă apelând numărul de telefon de pe site-ul băncii, dacă primiţi un telefon suspect legat de conturile bancare’, menţionează DNSC.
Potrivit sursei citate, phishing-ul este o altă cale prin care hackerii pot crea probleme celor care accesează linkuri suspecte primite pe e-mail, iar o recomandare de contracarare a acestei situaţii se referă la actualizarea datelor personale prin canalele oficiale puse la dispoziţie de banca la care destinatarul are cont. ‘Nu furnizaţi niciodată datele de conectate la Intermet/Mobile Banking şi nici datele de pe faţa şi spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăţi pe site-uri securizate şi nu atunci când este conentat la o reţea WI-FI public, ci trebuie să fie securizată’, completează specialiştii în securitate cibernetică.
O altă metodă de fraudare este ‘Social Media Giveaway’, respectiv concursurile false de pe reţele sociale care solicită date personale sau plăţi ‘pentru revendicarea premiului’.
Alte recomandări pentru ca utilizatorii să aibă sărbători liniştite sunt: folosirea unor metode sigure de plată prin platforme recunoscute; protejarea dispozitivelor cu software actualizat şi cu soluţii antivirus; datele sensibile, cum ar fi PIN-ul cardului sau parolele, nu trebuie partajate prin e-mail sau telefon.
Proiectul naţional de educaţie digitală şi prevenire a criminalităţii informatice, #SigurantaOnline, este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca tinerii şi copiii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.
Programul este o iniţiativă a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţiei Române şi Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), alături de care s-au parteneriat pe parcurs Ambasada Elveţiei în România, Swiss WebAcademy şi Attak Simulator. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro