Călătorie în Timp… la a XX-a Convenție Națională de Science Fiction. Emisiunea Dialog intercultural / Mașina visului – vineri,19 iunie, 20.30–21.00. Redactor, Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 19 iunie 2020, 08:10
Fandomul și scriitorii de gen, în vizorul Securității. Cenaclul „Quasar”, care ieșea din tiparele politic admise…
După cum știți, emisiunea noastră, ca o adevărată “Mașină a visului”, s-a ocupat și se ocupă de adevăratul Dialog între culturi, dialog între Cunosteri… Cunoașterea Științifică și Cunoașterea Artistică – ambele având în zona lor de intersecție, desigur, genul Science Fiction.
Vom face un salt în Timp, la o Convenție de gen, imediat după evenimentele istorice din decembrie ‘89, ca să auzim ce probleme își puneau pe atunci anticipatorii – creatorii și receptorii acestui domeniu de graniță a Culturilor și a Cunoașterilor…
Care e diferența între – propaganda dictaturii și influențarea socială, soft, prin “Public Relations”?… Dintre cenzură și auto-cenzură? Spovedania sau cum ar fi zis Dan Merișca, dezengramarea lui Ioan Eremia Albescu… O înregistrare făcută în 1990, cu Redactorul-șef al revistelor „Știință și tehnică” și „Tehnium”, dar in același timp activist în CC al UTC, organ al propagandei ideologice de dinainte de 1989…
Vom încheia ediția cu un interviu pe care l-am realizat, la vremea respectivă, cu același personaj implicat în cultura științifică a vremurilor pre-decembriste, dar și în încercarea nereușită de “păstorire” ideologică a Fandomului de Science-fiction – I. E. A. – prin apartenența lui la conducerea structurii de tineret a nomenclaturii propagandistice din anii ’80…
O exclusivitate și o premieră, o mărturie de acum 3 decenii… atunci când publicațiile ieșene ale Cenaclului Quasar explicitau sigla “SF”, de până atunci, nu prin “science-fiction”, ci prin… “subversiv fiction”…
… Ascultați, diseară, o dezvăluire de după cortină a modului în care PCR, UTC și Securitatea supravegheau mișcarea SF din România, care își permitea libertăți de gândire și de manifestare neobișnuite pentru acele vremuri ale dictaturii. În context, Ioan Eremia Albescu, amintește că ieșenii de la Cenaclul Quasar au fost, din acest punct de vedere, tot timpul în vizorul Securității…