Un copil a murit şi o învăţătoare e în stare critică după un atac cu armă albă la o şcoală primară din Zagreb
20 decembrie 2024, 13:57
Alte şapte persoane – doi adulţi şi cinci copii – au fost răniţi în atacul de la şcoala primară Preciko, care ar fi fost comis de un tânăr de 19 ani.
Ministerul croat al Sănătăţii a confirmat că opt persoane au fost rănite în atac, dintre care unul, un copil, a murit, răniţii fiind transportaţi la diferite spitale din Zagreb.
Poliţia din Zagreb a relatat că, în jurul orei locale 9.50, un tânăr a atacat cu un obiect ascuţit o învăţătoare şi mai mulţi elevi la şcoala din cartierul Preciko. Atacatorul a fost reţinut, a menţionat poliţia.
Premierul Andrej Plenkovic s-a declarat şocat de cele întâmplate şi a transmis condoleanţe şi compasiunea sa familiilor victimelor.
Media croate au relatat anterior că atacatorul ar fi fost un elev al şcolii.
Iaşi: Dosar penal după ce un băiat de 12 ani şi-a ameninţat un coleg cu un cuţit
9 decembrie 2024, 12:40
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Iaşi, băiatul este cercetat pentru ‘portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’, faptă considerată a fi o infracţiune. Întrucât este minor, mama băiatului a fost amendată.
‘Am fost sesizaţi de reprezentanţii unei unităţi de învăţământ, din municipiul Iaşi, cu privire la faptul că un elev are un obiect tăietor-înţepător asupra sa. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar în rucsacul elevului, în vârstă de 12 ani, au identificat un obiect tăietor-înţepător, pe care l-au ridicat, în vederea continuării cercetărilor. Mama minorului a fost sancţionată contravenţional, conform Legii nr. 61/1991, fiindu-i totodată prezentate prevederile actului normativ menţionat şi unele articole din Codul Penal. De asemenea, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Ioana Bîlea.
Potrivit acesteia, în urmă cu o săptămână poliţiştii Secţiei nr. 2 Poliţie Iaşi au fost sesizaţi de un bărbat că fiul său, în timp ce s-ar fi aflat în incinta unei unităţi de învăţământ, din municipiul Iaşi, ar fi fost ameninţat, cu un obiect tăietor-înţepător, de către elevul în vârstă de 12 ani.
‘În cauză a fost întocmit dosar penal în care se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’, a declarat Ioana Bîlea.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, patru echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La fața locului era Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești, cu o autospecială de stingere.
Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul școlii pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție. Fochistul, un bărbat în vârstă de 55 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât s-a intoxicat ușor cu fum.
În acest moment, incendiul este lichidat și se intervine pentru înlăturarea efectelor.
Precizăm faptul că obiectivul deține autorizație de securitate la incendiu din anul 2012.
Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire.
Vrancea: Burse de peste 1.000 de lei pentru elevii care aleg învăţământul dual
21 noiembrie 2024, 19:12
Astfel, elevii care finalizează clasa a VIII-a şi se înscriu la liceele cu profil tehnic care au programe de formare în sistem dual beneficiază de o bursă cumulată de peste 1.000 lei/lună, compusă din 500 lei oferiţi de CJ Vrancea, 300 lei din partea operatorului economic şi 300 lei bursă tehnologică asigurată de stat.
De asemenea, elevii vor beneficia de formare profesională de calitate pe durata a trei ani, cu practică în cadrul unui operator economic local, calificare recunoscută la finalul programului, şansa de angajare imediată după finalizarea studiilor şi posibilitatea de a-şi continua studiile liceale şi de a obţine diploma de bacalaureat, menţionează sursa citată.
‘Pentru un viitor puternic şi armonios, trebuie să construim un prezent coerent, investind în educaţie şi sprijinindu-i pe tineri să-şi urmeze visurile, să fie responsabili şi să cunoască cât mai mult din ceea ce şi-au ales ca drum profesional. De aceea, venim să-i sprijinim, inclusiv financiar, pentru a-şi îndeplini visele şi pentru a le asigura şanse reale de reuşită în viaţă’, a declarat preşedintele CJ Vrancea, Nicuşor Halici, citat în comunicatul menţionat.
Potrivit administraţiei judeţene, învăţământul dual este un răspuns direct la nevoia de a reduce decalajul dintre cerinţele pieţei muncii şi competenţele absolvenţilor, iar CJ Vrancea joacă un rol esenţial în acest demers, prin înfiinţarea Consorţiului pentru Învăţământ Dual în judeţul Vrancea, care reuneşte instituţii de învăţământ şi operatori economici.
Campusul profesional integrat, liceal şi universitar în judeţul Vrancea este un proiect de amploare, finanţat prin PNRR, construcţie care va include săli moderne de învăţământ şi ateliere de practică pentru elevi şi studenţi, spaţii de cazare şi cantine, dar şi baze sportive şi facilităţi recreative.
Ministerul Educaţiei – în contextul alegerilor: În zilele de vineri nu se impune suspendarea cursurilor
20 noiembrie 2024, 17:41
”În cursul zilei de 19.11.2024 a avut loc o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali în cadrul căreia a fost discutată şi modalitatea de pregătire a unităţilor de învăţământ în care vor fi organizate secţii de votare, potrivit celor stabilite în şedinţa Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor”, informează Ministerul Educaţiei.
În acest context, au fost transmise următoarele recomandări:
* în zilele de vineri nu se impune suspendarea cursurilor la nivelul unităţilor de învăţământ;
* în zilele de luni, doar în situaţii excepţionale, unităţile de învăţământ pot aproba modificări de program (exemplu: decalarea orei de începere a programului), în funcţie de situaţia specifică de la nivelul fiecărei şcoli. Eventualele situaţii de acest tip vor fi comunicate cu celeritate inspectoratelor şcolare judeţene;
* în zilele de luni nu se recomandă suspendarea cursurilor decât în situaţii care nu permit derularea procesului educaţional în condiţii de siguranţă şi cu aprobarea prealabilă a inspectorului şcolar general.
Orice modificare de program va fi comunicată în cel mai scurt timp părinţilor şi elevilor, precizează sursa citată.
Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, pentru doi dintre inculpaţi minori cu vârsta de 15 ani s-a dispus, conform dispoziţiilor codului de procedură penală, efectuarea unor expertize medico-legale psihiatrice pentru a se stabili dacă au săvârşit faptele cu discernământ.
‘Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2024, inculpaţii au procurat, deţinut, manipulat, intermediat şi comercializat droguri de risc (canabis, rezină de canabis), de mare risc (cristal, MDMA) şi substanţe cu efect psihoactiv, către consumatori, preponderent minori şi tineri de pe raza judeţelor Iaşi şi Vaslui. Probatoriul administrat în cauză a relevat că inculpaţii vindeau substanţele interzise, inclusiv în proximitatea unor unităţi de învăţământ (preuniversitar şi universitar)’, transmit procurorii DIICOT Iaşi.
Aceeaşi sursă menţionează că în urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate 180 de comprimate şi fragmente de comprimate ecstasy, cantităţile de peste 260 de grame de substanţă cristalină 4CMC şi 2 CMC, 100 de grame de canabis, 40 de grame de MDMB-4en-PINACA, fragmente de hârtie impregnate cu substanţă psihoactivă, ciuperci halucinogene, 13 grindere, 11 cântare de mare precizie, obiecte purtând urme de substanţă, sumele de aproximativ 120.000 de lei, 2.800 de euro şi 300 de dolari SUA, precum şi alte mijloace de probă.
‘La datele de 18 şi 19 noiembrie, judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalelor Iaşi şi Vaslui au dispus arestarea preventivă a 28 dintre inculpaţii reţinuţi şi măsura controlului judiciar faţă de un alt inculpat, cu privire la care procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au formulat contestaţie. Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui’, se precizează în comunicatul de presă.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Suceava şi Galaţi, al poliţiştilor Biroului Siguranţă Şcolară şi luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, al poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Bârlad, Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, al jandarmilor Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Iaşi şi Vaslui şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
De asemenea, activitatea de documentare a fost realizată şi cu suportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, DGASPC Iaşi şi Spitalului de Copii ‘Sf. Maria’, unde aproximativ 50 de minori intoxicaţi ca urmare a consumului de substanţe interzise au primit îngrijiri de specialitate.
‘Această acţiune de amploare reprezintă, alături de altele similare desfăşurate de procurorii DIICOT, o reacţie promptă şi susţinută în combaterea traficului şi consumului de droguri în rândul elevilor, dar şi un semnal de alarmă pentru conştientizarea dimensiunilor acestui fenomen şi a necesităţii stopării lui prin eforturi conjugate din partea întregii comunităţi, cu precădere părinţi, profesori şi alte autorităţi cu atribuţii în zona de prevenţie’, se menţionează în documentul de presă. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)