Între lunile ianuarie şi iunie, în Siberia s-au înregistrat temperaturi cu cinci grade peste medie. Cele şase luni de temperaturi record au alimentat incendii masive în Siberia în acest an.
Într-un oraş rus s-au înregistrat 38 de grade Celsius, cea mai mare temperatură atinsă vreodată la nord de Cercul Polar Arctic.
Potrivit unui studiu internaţional, această perioadă de căldură ieşită din comun ar fi fost imposibilă dacă lumea nu ar fi fost încălzită de emisiile care produc efectul de seră, emisii provenite din activitatea umană.
Cercetătorii au afirmat că această dovadă este cea mai clară de până în prezent în privinţa efectului modificărilor climatice asupra unui eveniment meteorologic.
TUIASI – A fost realizat „Copacul Cunoașterii”, pictura murală spectaculoasă, de 220 de metri pătrați, care marchează intrarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”
Artistul Harcea Pacea a realizat o spectaculoasă pictură murală, de 220 de metri pătrați, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor...
Record de temperatură într-un oraș din Siberia: 38 de grade
Publicat de ,
22 iunie 2020, 11:38
Verhoiansk, alături de Oymyakon, sunt cunoscute drept cele mai friguroase locuri de pe planetă, unde temperaturile pot coborî sub valoarea de minus 67 de grade Celsius.
Potrivit autorităţilor, situaţia actuală din Verhoiansk, unde temperaturile ridicate au fost înregistrate în acest weekend, este cauzată de un ”anticiclon estic”.
În acelaşi timp, serviciul meteorologic din Iacuţia, unde sunt situate cele două ”capitale ale frigului” din lume, a amintit că în această parte a Siberiei valorile de temperatură pot ajunge până la 30 de grade Celsius în timpul verii, însă această situaţie se manifestă în mod normal în iulie, nu în iunie.
‘În curând, totul va reveni la normal (…), iar temperaturile din Verhoiansk vor scădea la 15 grade; în plus, este probabil ca în localitate să se înregistreze precipitaţii sub formă de lapoviţă’, a declarat meteorologul-şef la nivel de regiune Tatiana Marshalik, citată de agenţia RIA Novosti.
Săptămâna trecută, serviciul rus de meteorologie a avertizat că în zilele următoare temperaturile din Siberia vor depăşi cu peste zece grade valorile normale din această zonă, iar dacă situaţia va persista, riscul de incendii forestiere în regiune va creşte, notează EFE.
Potrivit The Telegraph, temperatura de 38 de grade Celsius reprezintă un record pentru interiorul Cercului Arctic. La 23 mai, oraşul siberian Khatanga a înregistrat o temperatură maximă record de 25 de grade Celsius. Recordul anterior din acest oraş era de doar 11 grade Celsius.
Temperaturile ridicate din Republica Saha au condus la izbucnirea unor incendii de vegetaţie. Potrivit New York Post, care citează Serviciul Federal de Protecţie Forestieră Aeriană din Rusia – Avialesohrana – peste 275.000 de hectare au fost cuprinse de flăcări.
Craterul, aflat în nordul Peninsulei Yamal, a apărut la începutul acestui an, dând naştere la diferite teorii care au încercat să explice formarea lui: impactul cu un meteorit, aterizarea extrareteştrilor şi multe altele.
În prezent, teoria cea mai plauzibilă susţine că acest crater s-a format în urma unei explozii din interior, provocată de eliberarea de clatrat hidraţi.
Aceştia sunt asemeni gheţii, dar conţin molecule de gaz, în special metan. Se găsesc în permafrostul din Siberia, dar şi sub apă, în anumite locuri de pe planetă. Experţii cred că fenomene de acest fel au loc şi în zona Triunghiul Bermudelor, subacvatic.
În Siberia au mai fost descoperite alte 2 cratere de acest tip, iar cercetătorii analizează acum imaginile din satelit, pentru a vedea dacă mai există şi altele în zonă.
Acum experţii au putut să coboare în crater, pentru că pământul este îngheţat. Ei au folosit un echipament special de alpinism şi au putut să adune mostre şi să facă măsurători, care vor fi interpretate ulterior, spune Vladimir Pushkarev, directorul Russian Centre of Arctic Exploration, şeful expediţiei.
Zona accesibilă a craterului are o adâncime de peste 16 metri, dintr-un total estimat de peste 60 de metri. Aici se află şi un lac îngheţat, care ar putea avea o adâncime de 10 metri sau chiar mai mult.
Yamal, numele peninsulei unde se află acets crater, se traduce prin „capătul pământului.”
TUIASI – A fost realizat „Copacul Cunoașterii”, pictura murală spectaculoasă, de 220 de metri pătrați, care marchează intrarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”
Artistul Harcea Pacea a realizat o spectaculoasă pictură murală, de 220 de metri pătrați, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor...
În luna iulie a acestui an, un crater uriaş, cu un diametru de 80 de metri şi o adâncime de 30 de metri, s-a format brusc în Peninsula Iamal (Siberia), într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune pentru a cerceta fenomenul misterios.
Ulterior, alte două cratere, cu adâncimi de 15 metri, respectiv 4 metri au apărut în alte două regiuni din Siberia.
După studiile efectuate în zonă, experţii ruşi au ajuns la concluzia că aceste cratere au fost provocate de explozii de gaze naturale, care au legătură că fenomenul de încălzire globală.
„Craterul reprezintă cel mai probabil rezultatul acumulării unei presiuni excesive sub pământ, din cauza schimbărilor de temperatură din regiune”, a declarat Andrei Plekhanov, un reputat cercetător de la Centrul pentru studii arctice.
„Principalul element îl reprezintă o eliberare de hidraţi de metan (o substanţă solidă, un amestec de gheaţă şi metan). S-a dovedit că există astfel de hidraţi atât în subsolul peninsulei, cât şi în straturile de la suprafaţă. Pot fi şi alţi factori. Fiecare din acest factor a contribuit la declanşarea exploziei care a provocat apariţia craterului”, a explicat un alt cercetător, Vladimir Potapov.
El a explicat, de asemenea, că cel mai mare crater este situat la intersecţia dintre două falii tectonice: „Peninsula Iamal este liniştită din punct de vedere seismic, însă în aria craterului se pare că au existat multiple mişcări tectonice. Asta înseamnă că temperatura era mai înaltă decât normal”.
Daily Mail notează că, potrivit unor experţi, explicaţia formării acestor cratere ar putea sta la baza dezlegării misterului dispariţiei vapoarelor şi avioanelor în Triunghiul Bermudelor.
„Există o teorie care leagă Triunghiul Bermudelor de hidraţii de metan. Ei încep să se descompună, metanul din gheaţă transformându-se în gaz. Totul se întâmplă ca într-o reacţie nucleară, producând cantităţi uriaşe de gaze. Asta conduce la încălzirea apei oceanului, iar vasele se scufundă în aceste zone pline cu imense cantităţi de gaze. De asemenea, aerul de la suprafaţa zcestor zone devine suprasaturat cu metan, provocând turbulenţe care pot cauza prăbuşirea avioanelor”, susţine cercetărorul rus Igor Ielţov, conducător al Institutul Trofimuk.
Vladimir Potapov a menţionat că aceste teorii vor continua să fie studiate. „Craterele sunt extrem de interesante din punct de vedere ştiinţific”, a menţionat acesta. (mediafax.ro/ FOTO russiatoday.com)
TUIASI – A fost realizat „Copacul Cunoașterii”, pictura murală spectaculoasă, de 220 de metri pătrați, care marchează intrarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”
Artistul Harcea Pacea a realizat o spectaculoasă pictură murală, de 220 de metri pătrați, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor...