DIALOG INTERCULTURAL / MAȘINA VISULUI, vineri 22 noiembrie 2019, ora 20.30. Realizator, Lucian Merișca
Publicat de Iuliana Bubuianu, 22 noiembrie 2019, 11:10
În număr mare, chiar în grupuri compacte, ei au venit începând cu secolul al XVIII-lea și mai ales de la jumătatea secolului al XIX-lea, emigrând în Transilvania, Bucovina, Banat și Basarabia. Motivul a fost în principal cel economic, la fel ca al românilor care emigrează astăzi în Italia…
Interesați de frumos, sub toate aspectele lui, italienii, inclusiv cei care au locuit în zonele noastre, au dat meseriași cioplitori în piatră sau pictori, sculptori, arhitecți, constructori… Un tânăr talent este și Andrei Pennazio, născut în 2005 în Alba, Nord-Vestul Italiei, și care acum locuiește la Iași. A avut deja expoziții în Italia natală, dar și la Onești, Bacău, Roman, Galați, Fălticeni, Piatra Neamț, Botoșani, Iași, precum și peste hotare, așa cum ne va spune conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, care ne va vorbi însă, în introducere, și despre ceea ce înseamnă, azi, Dialogul, inter-cultural și Trans-disciplinaritatea… Vă invităm așadar la Expoziția de pictură a unui adolescent de 14 ani – Andrei Pennazio e numele său – și el este jumătate român, jumătate italian… Expoziția, intitulată “Liberta = Libertate”, va fi deschisă până pe 30 noiembrie, la Palatul Culturii din Iași, pe holul Muzeului Științei și Tehnicii…
Pe d-na Silvia Garmacea – am cunoscut-o din organizarea “FILIT 2019”, Festivalul Internațional dedicat scriitorilor și traducătorilor, unde am fost și eu invitat anul acesta. Ea este mama tânărului pictor Andrei Pennazio – și ei doi au locuit mult timp în Alba, Cuneo, Piemonte, acolo unde tânărul artist s-a și născut… S-o ascultăm, introducându-ne în specificul acelor locuri, care, după cum aflăm – sunt deja familiare pentru diaspora română din Italia…
Ascultați în seara aceasta o emisiune dedicată italienilor din România …și românilor din Italia!