Italia începe să relaxeze restricţiile, dar sectorul turistic este puternic afectat
Publicat de , 23 iunie 2020, 06:48
La 3 săptămâni de la deschiderea granţielor faţă de toate statele din Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi reluarea celor mai multe activităţi comerciale, italienii încep încet-încet să intre în normalitate, chiar şi cu măştile pe faţă şi cu gelurile dezinfectante la ei.La Roma încă se mai lucrează de acasă, toate ministerele şi băncile.
Însă, la Milano, oraşul cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din Italia, peste 24 de mii – potrivit unei decizii a primarului Giuseppe Sala -, toţi sunt obligaţi să se deplaseze la locurile de muncă. Peste tot muzeele şi alte obiective turistice sunt deschise. La fel sălile de cinema, cel cu peste 100 de locuri, în unele regiuni se pot celebra chiar şi căsătorii, mai puţin însă în Sardinia, Basilicata şi Trentino – Alto Adige, regiuni care însă nu au înregistrat prea multe cazuri de coronavirus. La nunţi, în unele zone, s-a interzisc aruncatul de orez peste proaspeţii căsătoriţi şi nu se poate dansa pe muzică disco. Deşi cetăţenii au intrat în normalitate, în special în oraşele turistice, se simte şi se veder cu ochiul liber lipsa viziatorilor din străinătate. Doar la sfârşit de săptămână, la Roma, Florenţa, Veneţia şi Napoli se văd turişti italieni, în rest, Fontana di Trevi, Colosseum şi Bazilica San Pietro, sunt pustii. Rar se întamplă ca localinicii să le viziteze.
În acest context, foarte multe magazine şi restaurante din centrele istorice ale acestor oraşe nu şi-au reluat activităţile; la fel, hotelurile. Unele dintre ele vor deschide de la 1 iulie, altele se gândesc deja la 1 septembrie, chiar să sară peste vacanţă, în condiţiile, în care, potrivit unor sondaje, italienii preferă pentru acestă vară un concediu scurt în zonele din apropiere, în aer liber şi în special la munte, chiar dacă de o săptămână Germania, Austria şi Slovenia şi-au reluat zborurile spre aeroporturile din peninsulă, situaţia nu s-a schimbat prea mult: lumea încă ezită să vină în vacanţă în Italia, unde în prezent există 20.637 de pacienţi pozitivi, se înregistrează în medie aproximativ 200 de noi îmbolnăviri pe zi şi în jur de 20 -30 de decese.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)