Stare de urgenţă, cel puţin până la 1 martie, declarată pe Insula Santorini
Publicat de gabrielarotaru, 7 februarie 2025, 06:40 / actualizat: 7 februarie 2025, 7:44
Premierul Kyriakos Mitsotakis este astăzi aşteptat pe insulă, de unde zeci de mii de locuitorii şi turişti au fost evacuaţi.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, la aproximativ 1.600 înainte de Hristos.
Santorini, cu celebrele sale case albe şi coaste azurii, este pustie. Autorităţile au declarat starea de urgenţă, ca să poată construi rapid, fără obligaţia unei licitaţii publice, infrastructura care să protejeze stabilitatea depresiunii vulcanice a insulei. Asta pentru că specialiştii au avertizat că există un risc ridicat de alunecări de teren pe întreaga suprafaţă a depresiunii, în condiţiile în care chiar pe marginea ei sunt capitala insulei şi unul dintre cele mai mari oraşe.
În ultimele zile, cel puţin 11.000 de persoane au părăsit Santorini, de teama unui cutremur major.
Santorini, care primeşte în mod normal peste 3 milioane de turişti pe an, are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deşi se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără să fie înregistrate.
Peste 6.400 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă din ultimele zile de ianuarie şi până acum.
De exemplu, ieri, în această regiune din Marea Egee au fost zeci de cutremure la fiecare 10 minute, cu magnitudini între 1,2 şi 4,6 .
Deja sunt apeluri la sprijin pentru locuitorii din Santorini, pentru că, de vreme ce se anticipează cutremure similare vreme de mai multe săptămâni, poate chiar luni, economia locală bazată pe turism va fi grav afectată pe termen mediu şi lung.
Activitatea seismică este cauzată de mişcarea plăcilor tectonice şi nu de cei doi vulcani din zonă, au explicat experţii. Dar asta nu înseamnă că trepidaţiile nu pot relansa activitatea vulcanică. (Rador/ FOTO radioiasi.ro/ imagine ilustrativă)