Studenţii vor avea posibilitatea, la cerere, să dobândească cunoştinţe militare de bază în timpul vacanţelor
Publicat de Andreea Drilea, 7 februarie 2024, 19:07
Pe bază de voluntariat, aceştia vor avea de asemenea posibilitatea să obţină cunoştinţe militare de bază.
Relatează Cătălin Purcaru: Studenţii vor avea posibilitatea, la cerere, să dobândească cunoştinţe militare de bază în timpul vacanţelor universitare. La finalul studiilor, ei ar urma să fie înscrişi în baza de date a armatei sau vor avea posibilitatea să opteze pentru o carieră militară. Între timp, proiectul legislativ privind pregătirea populaţiei pentru apărare, iniţiat de Statul Major al Apărării se află în circuitul interministerial de avizare şi propune introducerea unei noi formule de îndeplinire a serviciului militar activ în calitate de militar voluntar în termen. Tinerii între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, cu domiciliu stabil în România, vor putea participa pe bază de voluntariat la un program de pregătire militară de bază pe durata de până la patru luni. Ei vor beneficia gratuit de cazare, echipament şi hrană şi vor primi o indemnizaţie lunară similară militarilor în termen cu gradul de soldat, care poate ajunge până la 3.000 lei. La finalul programului de pregătire, este prevăzută inclusiv o bonificaţie reprezentând trei salarii medii brute, iar centrele militare îi vor lua în evidenţă pentru a-i introduce în rezerva operaţională.
Este normal ca legislaţia internă să prevadă un voluntariat plătit în domeniul militar, afirmă premierul Marcel Ciolacu. El consideră însă că nu trebuie folosit contextul internaţional actual pentru fundamentarea acestor prevederi.
Marcel Ciolacu: Orice ţară trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol, dar cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării. E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire: aoleu, vine războiul peste noi! Nu vine niciun război.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)