Să fie comedie? Să fie dramă? Dumneavoastră veți interpreta sensurile spectacolului radiofonic ”Atenție, se închid ușile” așa cum doriți.
Producția Teatrului Național Radiofonic, lansată în anul 2015 reunește voci importante ale scenei, voci de azi și de ieri, precum Tamara Buciuceanu-Botez, Dorina Lazăr, Mihai Mălaimare și Dorel Vișan.
Regia artistică a spectacolului radiofonic poartă semnătura regretatului Vasile Manta.
Așadar, astăzi, la ora 21.03, în emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, realizată de Alex Aciobăniței vom asculta împreună ”Atenție, se închid ușile”, de Sorin Petrescu.
Cu o acțiune plasată în timpuri imemoriale, piesa dramaturgului, eseistului, poetului și regizorului Radu Stanca (1920 – 1962) are ca sursă de inspirație anumite mituri despre luptele secerătorilor.
În plină perioadă a proletcultismului, diriguitorii comuniști ai culturii au preferat să confunde sensurile sociologice ale piesei cu ”ancore” ideologice și l-au obligat pe autor să schimbe titlul inițial – ”Grâuian și Dragomara” – cu titlul ”Secera de aur”, care a rămas până în prezent.
Nu este singura operă de artă ”preluată” de regimul comunist, deturnată semantic și folosită în scop propagandistic.
Cu atât mai mare este tentația de a asculta o montare radio din anul 1986 după ”Secera de aur” de Radu Stanca, regizată de regretatul maestru Cristian Munteanu, cu cât realizăm astăzi ce nedrepte au fost timpurile cu autorul Radu Stanca și cu a sa poveste despre seceriș, mituri agricole, sacrificiu, tradiție rigidă, înșelătorie, trădare, dragoste mult încercată, biruință.
La ora 21.03, vă întâlniți sonor cu actori de azi și de ieri precum George Constantin, Ștefan Sileanu, Mariana Buruiană, Sorin Postelnicu, Mirela Gorea, Dan Condurache, Corado Negreanu, Sandu Sticlaru, Rodica Sanda Țuțuianu, Zoe Muscan, Jeanine Stavarache, Ion Anghel, Boris Petroff, Sorin Gheorghiu, Marina Velcescu, Eugen Apostol, Nicolae Călugărița, Gheorghe Pufulete, Sergiu Demetriad, Dan Bobe, Ștefan Hagimă (care a realizat și adaptarea radiofonică a textului).
Distraţi-vă ascultând secvenţe memorabile din istoria sonoră a teatrului românesc!
Se împlinesc 200 de ani de la nașterea dramaturgului Vasile Alecsandri, personalitate marcantă a culturii noastre. Astăzi, Teatrul Național ieșean îi poartă numele.
Trei voci ilustre ale Naţionalului ieşean de altădată reconstituie, pe firul timpului, spiritul de vodevil al operei lui Alecsandri.
Margareta Baciu se transformă în Mama Angheluşa.
Miluţă Gheorghiu este Cucoana Chiriţa.
Constantin Sava îl interpretează pe Barbu Lăutaru.
Momente antologice ale scenei ieşene, păstrate în Fonoteca noastră de Aur, astăzi, la INVITAŢIILE THALIEI, începând cu ora 21.03, numai pe frecvenţele Radio România Iași, de asemenea, on-line, accesând radioiasi.ro!
Astăzi, în prima parte a emisiunii de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, Radio România Iași vă prezintă, în premieră, ”Opera de 3 milioane”.
În distribuție: Andreea Darie, Ovidiu Ivan, Laura Bilic, Sebastian Bădărău, Antoineta Popa, Adnana Bolea, Paul-Dorin Popa, Ștefi Sandu, Dragoș Grafo, Ana-Teodora Popa.
Cu participarea extraordinară a actorilor: Octavian Jighirgiu, Cătălin Mîndru și Emil Coșeru.
Muzică originală și libret Mozart compuse de Ana-Teodora Popa, cu titluri adiționale de Jeff Wayne.
Scenariul și regia Sebastian Bădărău.
Producția este parțial binaurală. Vă recomandăm, dacă aveți posibilitatea, de a o asculta la căști în timpul transmisiei.
Cea de a doua parte a emisiunii de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI din această seară este rezervată Fonotecii de Aur Radio România. Actori precum Gheorghe Dinică, Emil Hossu, Mircea Albulescu, Florin Crăciunescu, Sorin Gheorghiu, Decebal Cellea, Mircea Medianu, Mihai Stoenescu și Alexandru Tasian recompun atmosfera texană în spectacolul radiofonic ”Rodeo”, de Valeriu Sîrbu – o înregistrare din anul 1970, regizată de Gheorge Miletineanu. Conceptul muzical îi aparține lui Romeo Chelaru.
În fiecare seară de luni, așteptăm publicul pe scena teatrului nostru sonor. Emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI se difuzează în intervalul 21.03 – 22.00 și este realizată de Alex Aciobăniței.
Ce înseamnă ”nenea Iancu” pentru teatrul românesc? Totul! Fără Caragiale nu ar fi existat Bassarabescu, Mușatescu, Băieșu sau Mazilu. Replicile scurte, perfect construite pentru dialogul de teatru, raționamentele critice de un rafinament absolut, dinamismul dialogurilor reprezintă tendințe pe care, dacă le respecți în dramaturgie sau scenaristică, poți obține un text potrivit artei dramatice. Dar mai trebuie ceva… extrem de important: talentul.
Caragiale este unic și irepetabil. Acestei condiții i se adaugă reala capacitate a sa de a-și radiografia propria epocă, de a-și simți și interpreta, în cheia limbajului teatral, propria societate.
Astăzi emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI este dedicată dramaturgiei lui Ion Luca Caragiale. Vom asculta file din opera sa, adaptate radiofonic, în interpretarea unor talentați actori.
O seară cu ”nenea Iancu” – propunerea realizatorului Alex Aciobăniței și a postului nostru de radio pentru emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, difuzată diseară, la ora 21.03.
Luni, ora 21.03, bate gongul teatrului nostru sonor! De fiecare dată, aveți plăcute surprize, puse în undă de amfitrionul emisiunii INVITAȚIILE THALIEI, colegul nostru Alex Aciobăniței.
Autori de azi și de ieri, actori purtând amprenta mai multor școli de teatru, stiluri diverse în arta cuvântului rostit.
În această seară, vom asculta împreună montări radiofonice pe texte de Tudor Mușatescu și Fred Firea. Un joc al timpurilor: primul text ne duce în trecut, cel de al doilea text într-un viitor care, fie vorba între noi, a ajuns să semene cu prezentul.
INVITAȚIILE THALIEI – emisiunea noastră de teatru scurt, difuzată în fiecare seară de luni, în intervalul 21.03 – 22.00.
Avea să devină, în anul 1993, ”cel mai iubit dintre pământeni”, încununându-și cariera în film cu acel rol colosal, în care forța sa se îmbina cu un destin de victimă.
Ștefan Iordache a făcut istorie în teatru și film, a marcat generații și face parte din reperele celor care doresc să se apropie de dificila misie a artei cuvântului rostit.
Cum să nu ne aducem aminte de Ștefan Iordache în februarie – luna nașterii – când Fonoteca de Aur este doldora de nestematele vocii sale? Cum să nu dedicăm o ediție INVITAȚIILE THALIEI acestui pontif al artei românești?
Îl vom asculta diseară, începând cu ora 21.03, pe ”regele scamator” Ștefan Iordache – așa cum îl numește universitarul și teatrologul Ludmila Patlanjoglu, în volumul său despre biografia actorului – în piesa radiofonică epistolară ”Casa de pe Rumba”, aparținând dramaturgului leton Iurii Kiranov. Înregistrarea a fost realizată, sub bagheta regizorală a lui Dan Puican, la studiourile Radio România, în anul 1980.
Emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI se difuzează în fiecare seară de luni, în intervalul 21.03 – 22.00 și este realizată de Alex Aciobăniței.
La 15 ianuarie, vom celebra 171 de ani de la nașterea marelui poet, prozator și gazetar, născut în regiunea Moldovei.
Începând cu ora 21.03, ne lăsăm cuprinși de spiritul operei eminesciene și găsim valențe noi ale acestor texte transpuse în limbajul spectacolului radio.
”Cezara”, de Mihai Eminescu – o nuvelă dramatizată, devenită producție de teatru la microfon în anul 1983, sub bagheta regizorală a regretatului Cristian Munteanu. Aceasta este invitația muzei Thalia pentru ora 21.03, astăzi, pe toate frecvențele Radio România Iași, de asemenea, pe www.radioiasi.ro/Ascultă LIVE.
În distribuție: Violeta Andrei, Ștefan Iordache, George Constantin, Irina Răchițeanu Șirianu, Fory Etterle, Gheorghe Cozorici, Alexandru Repan și Ion Pavlescu.
La 23 octombrie, s-au împlinit 38 de ani de când dramaturgul Mircea Ștefănescu a părăsit această lume. A fost un talentat om de teatru, un artizan meticulos al replicii din scenele aparente sau sonore.
Astăzi, la emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, pătrundem, cu voia dramaturgului Mircea Ştefănescu, într-o sală de tribunal. Se judecă… “Procesul domnului Caragiale”, comedie amară, bazată pe biografia lui Ion Luca Caragiale, producţie a Teatrului Naţional Radiofonic având o numeroasă distribuţie.
În rolul incriminatului Caragiale: Horaţiu Mălăele.
Emisiunea de teatru la microfon INVITAŢIILE THALIEI este semnată de colegul nostru, Alex Aciobăniţei.
Radio România prin Teatrul Național Radiofonic îşi reconfirmă poziția de top în creația europeană radiofonică prin nominalizarea producției 101 FM de Maria Manolescu Borșa la Prix Europa 2020
Publicat de ,
10 septembrie 2020, 10:58
Prix Europa a anunțat joi, 10 septembrie, lista nominalizaților ediției 2020 a concursului care se va desfăşura la Potsdam (Germania) în perioada 18 – 25 octombrie. Anul acesta în cele trei secţiuni – TV, radio și online – s-au înscris un număr record de 263 de producători cu 642 de producţii. Un grup de experţi independenţi a jurizat şi a decis lista nominalizaţilor selectați în concurs.
Motto-ul anului 2020 e Changing Europe-Togheter in Trust ca expresie a acestei perioade de criză sanitară mondială pe care o putem depăşi prin solidaritate şi efort conjugat de recâștigare a încrederii reciproce. Prin motto-ul acestui an, festivalul ridică o problemă crucială în societatea europeană contemporană: în cine credem și cu ce argumente? În epoca știrilor false/fake news și a interpretărilor alternative ale faptelor, e necesară întărirea competenței și credibilității jurnalismului. Avem nevoie de media, – TV, radio și online – la cel mai bun nivel, afirmă organizatorii festivalului, și o susțin prin standardul ridicat al competiției.
Festivalul concurs Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de către Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), dar și de numeroase organizații europene de media. Festivalul răsplăteşte cele mai bune producţii media europene, se adresează producătorilor profesionişti și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media. Specificul evenimentului, ajuns la a 33-a ediție, o dă componența deschisă a juriului, format din reprezentanţi ai fiecărei producții selectate în concurs care participă la dezbateri și votează individual producțiile din categoria la care sunt juraţi. Astfel, producția câștigătoare a fiecărei categorii se alege prin votul majorității membrilor juriului. Anul acesta, s-au impus măsuri speciale de securitate care să permită participarea fizică a reprezentanților producțiilor selectate la festival. Astfel, fiecărei secțiuni i-a fost repartizată o perioadă de desfășurare în cadrul festivalului, iar anunțarea câștigătorilor va avea loc exclusiv online în 27 octombrie. Secțiunea Radio Fiction se va desfășura fizic în intervalul 22-25 octombrie.
101 FM este adaptarea radiofonică a piesei de teatru La centenar. Odă de Maria Manolescu Borșa, produsă de Radio România în cadrul programului special dedicat aniversării centenarului României Mari. Pretextul aniversării străbunicii centenare e ocazia revizitării fațetelor multiforme ale adevărului istoric al României Mari, prin analogie cu micile incongruențe și conflicte latente din orice familie. Casa bătrânească a străbunicii, descrisă ca un radio vechi, emite pe frecvențele membrilor familiei, dar doar strănepotul adolescent poate capta cu acuratețe frecvența mesajului străbunicii. Gândurile celorlalți membri ai familiei contribuie la recuperarea adevărurilor istoriei mari și mici, iar din confruntarea lor e mediată înțelegerea și împăcarea nepoților adulți cu trecutul familiei, indisolubil legat de istoria țării: episodul legionar și pogromul evreilor, simpatiile comuniste, valoarea perenă a idealului unității familiei/națiunii etc. Gestionarea stângace a aniversării străbunicii, la rigoare a României, e un ludic și nuanțat comentariu scenic al delicatelor teme ale identității, ale raportului cu ascendenții și cu moștenirea trecutului pe care nu ni le alegem. Istoria e privită prin ochii personajului copil Toma căruia i se cere să imagineze o odă aniversară adresată bunicii. Prestigioasa distribuție a contribuit la o creație valoroasă, livrată cu umor, cu o temă actuală ce depășește granița interesului regional și propune prin subiect reflecția asupra identității etnice și a apartenenței la istoria europeană contemporană.
101 FM de Maria Manolescu Borșa este deținătoarea premiului III la Grand Prix Nova, București, 2020, secțiunea Drama.
101 FM de Maria Manolescu Borșa. Adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu. În distribuție: Coca Bloos, Gabriel Costin, Dorin Andone, Nicoleta Lefter, Marius Rizea şi copilul Silviu Stănescu. Regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Muzica originală: George Marcu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producție TNR 2019.
Joi, 1 noiembrie, la Radio România Actualități, de la ora 12.15, lansăm primul episod din comedia în serial UNDEva în 28 de Ilinca Stihi. Următoarele zece episoade se vor transmite în fiecare sâmbătă şi duminică, tot de la ora 12.15, pe aceeaşi frecvenţă.
În istoria radioului internațional genul sitcom-ului, comediei în serial, s-a bucurat de succes la publicul larg, succes reînnoit cu fiecare nouă generație de ascultători. Teatrul Național Radiofoinic și Radio România Actualități se aliniază tendințelor media internaționale și co-produc un serial de comedie pe teme românești, adresate audienței generale și publicului tânăr.
Dubla aniversare pe care o sărbătorim în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată dar documentată a contextului istoric al înfiinţării Radioului public şi a apariţiei unui nucleu de artişti dedicaţi producţiei de teatru radiofonic la doar un an de la înfiinţarea instituţiei, sincron cu Radiourile europene. UNDEva în 28 este o coproducţie a Teatrului Naţional Radiofonic împreună cu Radio România Actualităţi, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvenţă de două episoade pe săptămână. Pe parcursul a 11 episoade, a maximum 30 de minute, scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării și descoperirii teatrului radiofonic şi a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realităţi documentate, semnalate nu doar prin referinţe la date şi fapte verificabile în istorie, ci şi prin denominarea unora din personaje cu numele lor reale (Hurmuzescu, primul dirctor al Radioului, actotorul George Calboreanu etc.)
Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, carcateristic comediei, cu restituirea faptelor ce ţin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituţie publică de informare şi educare joacă un rol cultural incontestbil datorită accesului său larg la populația României. Teatrul radiofonic a preluat în conjunctura epocii sarcina activării culturale a conştiinţei naţionale, un comandament al vremii, dar constituie azi şi o oglindă a societăţii româneşti, a moravurilor şi a nivelului său de dezvoltare în primul deceniu de după Unire. Serialul nostru doreşte să valorizeze aceste file de istorie într-un limbaj contemporan, cu un ton acordat la prezentul ascultătorilor. Comedia a fost dintotdeauna o manieră de a vorbi critic despre fațetele realității, de a livra adevărul cu zâmbetul pe buze. Pe de altă parte, comedia este în scenariul Ilincăi Stihi o alternativă la tonul omagial comemorativ, un mod de a ne exprima pe înțelesul și cu tonul așteptat de ascultătorii de azi. Distribuția serialului face apel la cei mai cunoscuți actori ai scenei românești, vedete ale teatrului și cinemaului românesc, îndrăgiți de marele public. Cele două elemente: comedia și distribuirea marilor noștri actori sunt ingredientele succesului sitcomului UNDEva în 28, subsumat valorilor culturale pe care radioul le face accesibile oricui, indiferent de clasa socială sau de nivelul educției. Astfel, ne reafirmăm misiunea educativ formatoare a Radioului public, păstrată nealterată de la înființarea lui, de 90 de ani încoace.
Pe pagina de facebook a serialului și în evenimentul facebook urmăriți imagini filmate de la înregistrări și interviuri cu actorii din distribuție:
Mulțumim pentru suportul logistic: MNAR – Muzeul Theodor Pallady, ARCUB, Jandarmeria Română.
UNDEva în 28
Scenariu original şi regia artistică: Ilinca Stihi
În rolurile principale:
Rufus – Cristi Iacob
Giliola – Maia Morgenstern
Mărioara – Medeea Marinescu
Hurmuzescu – Gheorghe Visu
Moscu – Răzvan Vasilescu
Aristizza – Mirela Zeța
Pipidi – Andi Vasluianu
Caracalian – Șerban Pavlu
Calboreanu – Mihai Constantin
Aglaia – Rodica Mandache
Eliza- Manuela Ciucur
În alte roluri: Dan Condurache, Constantin Cojocaru, Ion Haiduc, Mihai Bisericanu, Mircea Constantinescu, Dan Tudor, Lucian Ionescu Dan Clucinschi, Marius Rizea, Hetel Voicu, Ionuț Kivu, Nicolae Călugărița, Ioana Calotă, Dorin Andone, Janine Stavarache,Andrei Miercure, Florin Dobre, Ciprian Cojenel, Ionuț Ciocia, Daniel Tudorică, Constantin Florescu, Toma Vasile, Robert Radoveneanu, Adrian Nour Vlad Bîrzanu, Emilian Mârnea, George Constantinescu, Hetel Voicu, Ada Navrot, Silviu Olteanu, Marius Furtună, Andrei Stăncescu, Vlad Vîlciu
Și muzicienii: Maria Buză, George Pătrașcu, Vlad Pasencu.
Cu participarea extraordinară a actorilor Valentin Teodosiu și George Mihăiță.
Sound design și regia muzicală: Tom Brânduș, înregistrări de teren: Cătălin Coman, Răducu Buia,
regia de studio: Milica Creiniceanu, organizator de producție: Puiu Preda, asistenţă economică: Loredana State şi Raluca Tănăseanu
Redactor și coordonator de proiect: Oana Cristea Grigorescu
Povestea este o ficţiune. Asemănările cu personaje sau întâmplări reale este uneori voită, dar deloc obligatorie. Reclamaţiile de ordin personal sau istoric se primesc la departamentul corespondenţă. Marcaţi pe plic sub adresă, domnişoarei Aristizza Piscupescu.
Producție a Teatrului Național Radiofonic şi a Radio Romania Actualităţi, noiembrie 2018.
Avem premieră de teatru radiofonic la INVITAȚIILE THALIEI! Noua producție Radio Iași se intitulează „Arvinte și Pepelea” și reiterează, în limbajul teatral al zilelor noastre, vodevilul cu același titlu de Vasile Alecsandri.
Noi, toți cei care facem parte din echipa proiectului „Arvinte și Pepelea”, considerăm că Radio Iași are o datorie de onoare în a redescoperi și promova acea parte mai puțin cunoscută a operei lui Vasile Alecsandri. Praful așternut de timpuri peste această dramaturgie este dat deoparte de vioiciunea unei montări radiofonice care respectă întru totul spiritul operei lui Alecsandri, dar se raportează la actualitate printr-o anumită sonoritate, specifică timpului prezent. Din acest motiv, am ales ca fondul muzical al noii producții Radio Iași să nu mai cuprindă celebrele acorduri, marca Alexandru Flechtenmacher. Coloana sonoră este semnată de actorul, regizorul și muzicianul Geo Șfaițer, care a știut să găsească, în cheie modernă, temele muzicale compatibile cu așteptările publicului vis-a-vis de o montare radiofonică Vasile Alecsandri.
Postul nostru de radio își onorează din nou condiția de trezorier al valorilor culturale, propunându-vă spre audiție, dragi prieteni, un produs modern, dezbrăcat de manierele de a face teatru ale vremurilor apuse, dar construit în jurul ideii de „continuitate”.
Rolul principal, Arvinte, este interpretat de maestrul Petru Ciubotaru, actor-societar al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Ce actor ieșean ar fi fost mai potrivit pentru interpretarea acestui bătrân zgârcit și îndărătnic decât talentatul Petru Ciubotaru, căruia Senatul UNITER i-a acordat, în anul 2014, Premiul pentru Întreaga Activitate? Marele Miluță Gheorghiu a constituit un model cert pentru actorul Petru Ciubotaru, acesta cioplindu-și talentul la umbra regretatului Miluță Gheorghiu. De altfel, identificăm în stilul de joc al maestrului Petru Ciubotaru acele accente, nuanțe și inflexiuni specifice stilului Miluță Gheorghiu, un stil validat de public și fixat în sfera atitudinal-volitivă în ceea ce privește modul în care poate fi interpretată actoricește, ieri și azi, dramaturgia lui Vasile Alecsandri. Petru Ciubotaru este un „campion” al teatrului la microfon produs de Radio Iași. Încă din anii ’70, acest actor a încântat publicul cu vocea sa ghidușă, jucând în zeci de spectacole radiofonice și emisiuni de divertisment. Ne-am bucurat de prezența maestrului Petru Ciubotaru și în alte producții Radio Iași de teatru la microfon, realizate după anul 2000. Un exemplu ar fi amplul proiect „Țara lui Caragiale. Schițe contemporane despre momente trecute sau invers?!”, semnat de regizorul Mihai Lungeanu și realizat de Teatrul Național Radiofonic în colaborare cu Radio Iași.
Pentru tânărul actor freelancer Dumitru Florescu, rolul lui Pepelea înseamnă debutul în genul teatrului radiofonic. Acest prim rol la microfonul Radio Iași pune reflectorul pe disponibilitățile sale artistice, Dumitru Florescu fiind și solist vocal într-o formație. „Audiția” de Alexandr Galin, spectacol al Universității de Arte „George Enescu” și „Criminal… pe bune”, producție a Ateneului Tătărași, l-au impus pe Dumitru Florescu în fața publicului ieșean drept un actor de perspectivă.
Erica Moldovan, actriță a Ateneului ieșean Tătărași este la a doua sa colaborare cu Radio Iași. În egală măsură dotată pentru dramă și comedie, posedând o capacitate reală de a se transforma în fața microfonului, Erica Moldovan o interpretează pe Măndica în spectacolul radiofonic „Arvinte și Pepelea”. Prima producție Radio Iași în care Erica Moldovan a jucat a fost „Te-a părăsit, nu-i așa?!” de Lucian Parfene, sub bagheta regizorală a profesorului universitar doctor Bogdan Ulmu. Premiera acestei producții Radio Iași a fost în octombrie 2010.
Geo Șfaițer, actor al Teatrului „Luceafărul” din Iași semnează regia și muzica originală a noului spectacolul radiofonic „Arvinte și Pepelea”. Spirit ludic și iubitor de nou, Geo Șfaițer a mai creat spectacole sonore pentru o casă de producție din Iași. Sperăm că veți primi cu bucurie acest stil regizoral.
Scenariul spectacolului radiofonic „Arvinte și Pepelea” este conceput de Claudiu Christescu. Vechi om de teatru și fost secretar literar al Naționalului bucureștean între anii 1972 – 2009, Claudiu Christescu este autorul adaptărilor radiofonice ale unui bogat fond de producții sonore, realizate în studiourile de teatru Radio România. A semnat de-a lungul carierei sale numeroase articole, cronici teatrale, adaptări și scenarii radiofonice. Experimentat artist al condeiului, deopotrivă scenarist și autor dramatic, Claudiu Christescu a găsit acea cale prin care opera lui Alecsandri nu este alterată, dar poate răspunde cerințelor publicului din prezent. Claudiu Christescu a păstrat dialogurile spumoase, în grai neaoș moldovenesc, fără de care orice piesă scrisă de Alecsandri ar rămăne searbădă, artificială și lipsită de farmec. Radio Iași este vocea Moldovei, astfel încât noua montare „Arvinte și Pepelea” face apel la esența teatrului din această regiune a țării.
Proiectul „Arvinte și Pepelea” este sponsorizat de publicistul și scriitorul Adrian Christescu, prin Societatea „Fides Express” SRL, pe care o deține. Scriitorul ieșean a mai sponsorizat în anul 2012 și altă producție Radio Iași de teatru la microfon – „Naufragiații de pe Jonathan” de Jules Verne, în regia lui Vasile Manta și cu participarea extraordinară a maestrului Constantin Dinulescu. Adrian Christescu este autor al mai multor articole publicate în presa ieșeană și pe blog-ul său, al romanului „Destinul lupului singuratic” și al volumului de povestiri „Trofeul”, care a primit în anul 2011 Premiul pentru Debut la Salonul Internațional de Carte. Adrian Christescu este un împătimit al teatrului radiofonic.
Asistența tehnică a producției a fost asigurată de Erika Engel, iar conceptul redacțional și montajul de Alex Aciobăniței, cel care a scris și aceste rânduri.
Proiectul „Arvinte și Pepelea” este realizat în memoria dragului nostru prieten Bogdan Ulmu, reputat regizor și universitar ieșean, care ne-a părăsit în luna mai a acestui an.
Așadar, trebuie să ne fiți alături luni 12 septembrie, la ora 21.03!
În prima zi a noii grile de programe Radio Iași, ascultăm împreună, în premieră, la emisiunea de teatru scurt INVITAȚIILE THALIEI, spectacolul radiofonic „Arvinte și Pepelea”, vodevil de Vasile Alecsandri, în regia lui Geo Șfaițer.