(AUDIO) Situaţia la zi, privind bolanvii cu COVID19 de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi
Publicat de Andreea Drilea, 29 martie 2020, 17:18
Ea a făcut şi anumite precizări legate de modul în care aparţinătorii pot lua legătura cu spitalul pentru a primi informaţii legate de starea de sănătate a pacienţilor internaţi cu COVID 19.
„Nu am apelat, încă, la paturile de la Terapie Intensivă de la Neurochirurgie, suntem cu cei care sunt în compartiment de terapie intensivă, cele 9 paturi, vom vedea ce ne va rezerva noaptea de astăzi în ceea ce priveşte primirea urgenţelor. Aş vrea, de asemenea, să mai reglementăm un aspect, acel al legăturii cu familiile pentru cei internaţi în secţia de terapie intensivă, unde, ritmul personalului este alert şi, am comvenit cu şeful compartimentului de Terapie Intensivă, dr. Roşu, să se fixeze un anumit interval orar între 14 şi 15, când, anumite persoane desemnate din familie să vadă datele de la spital. Informaţii pe care le aşteaptă şi care trebuie să înţelegem că le aşteaptă cu sufletul la gură fiind vorba despre locul unde ne aflăm, între viaţă şi moarte, adică Terapie Intensivă.”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a mai spus că pacienţii infectaţi cu COVID primesc asistenţă psihologică atât pe durata internării, cât şi pe timpul celor 14 zile de izolare ce survin externării acestora.
„Aşa cum am gândit, să folosim şi psihologi pentru toţi cei infectaţi cu coronavirus. Psihologii din spital erau încadraţi pentru patologie HIV şi Hepatită Cronică, iată, acum discută cu toţi pacienţii care sunt infectaţi, şi, mai departe ei discută în cele 14 zile cât aceştia se află în autoizolare la domiciliu. De ce este important? pentru că în felul acesta ne pot transmite şi nouă, medicilor curanţi, un feed-back, a ceea ce se întâmplă cu ei în momentul în care merg acasă.”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că noul aparat de testare rapidă adus din Coreea de Sud la iniţiativa fondatorului Asociaţiei Casa Share, Bogdan Tănasă, a dublat ritmul de lucru.
„Numărul de analize pe care le putem face, a crescut de când am primit şi funcţionează acel aparat cu extracţie automată. Dacă până aucm făceam 50-60 pe zi, în momentul de faţă facem în jur de 100-120, chiar spunea doamna dr. Bănescu de la Laboratorul de Biologie Moleculară.”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a mai spus că, deocamdată, nu au apărut noi cazuri grave care să necesite internarea la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. Carmen Dorobăţ a mai arătat că pentru cazurile uşoare sau medii, mai sunt disponibile aproximativ 100 de locuri:
„Avem în jur de 100 de paturi libere pentru că în acelaşi timp se fac şi externări şi sperăm să menţinem un echilibru. Ne consultăm mereu şi cu domnul director Indrei, directorul de la DSP, pentru a putea ţine un echilibru în ceea ce priveşte eventuala noatră redirecţionare a pacienţilor în momentul în care nu mai încap în spitale. Nu este o problemă care să ne vizeze imediat în următoarele zile.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)