Au fost confirmate 3.252 de cazuri, din aproximativ 8.000 de teste efectuate, adică 40% dintre acestea au fost pozitive.
Capitala, cu aproximativ 550 de noi îmbolnăviri, rămâne pe primul loc în raportările zilnice, deşi incidenţa infectărilor a coborât uşor sub şapte cazuri la mia de locuitori. Clasamentul este completat de Constanţa – cu peste 300 de cazuri şi aproape 6,5 la mie rata de îmbolnăvire, la fel ca şi în Ilfov.
Alte 12 judeţe mai figurează ca zone roşii, având peste trei cazuri la mia de locuitori, în timp ce şapte judeţe se menţin în zona verde, cu mai puţin de 1,5 infectări la mie.
Există însă câteva judeţe în care nu s-a raportat niciun nou caz de infectare. Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare nu au diagnosticat nicio nouă infectare cu coronavirus în 24 de ore, iar în Caraş-Severin s-a făcut o rectificare a cifrelor, astfel că raportarea este cu minus.
Epidemiologii pun evoluţia pozitivă din unele zone ale ţării atât pe seama unui grad mai bun de respectare a regulilor, cât şi pe cea a unui volum mai mic de teste efectuate.
Autorităţile nu au oferit în ultima perioadă nicio explicaţie pentru numărul de teste în continuă scădere.
Și numărul deceselor asociate COVID-19 a înregistrat o scădere pentru a treia zi consecutiv. Au fost anunţate alte 109, cele mai puţine din ultima lună.
A început să crească însă, din nou, numărul persoanelor internate în spital şi s-a revenit peste pragul de 12.000, în timp ce la terapie intensivă numărul pacienţilor se menţine ridicat – 1.289.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Ajungem la 50.000 de teste de coronavirus pe zi
Publicat de ,
29 octombrie 2020, 06:10
‘Am discutat în primul rând de creşterea capacităţii de testare, pe lângă achiziţionarea acestor teste antigen, să creştem în continuare capacitatea de testare pe aparate de tip Real Time PCR. (…) Am o solicitare la DSP să aibă o procedură. Nu trebuie să aglomereze anumite centre, astfel încât să se ajungă la întârzieri, trebuie să fie distribuite uniform astfel încât să se realizeze testările cât mai rapid. În mod normal, ar trebui în 24 de ore de la prelevarea probelor să se efectueze testarea, să se poată comunica diagnosticul cât mai rapid‘, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Capacitatea de testare pentru COVID-19 ajunge la 50.000 de teste pe zi, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
‘Avem 141 de puncte de testare. În ordin, joi dimineaţă, o să mai apară 18 puncte de testare. Avem o capacitate de 50.000 de teste pe zi la toate aceste laboratoare‘, a spus Tătaru.
El a adăugat că la Ilfov există rămâneri în urmă în privinţa vitezei de testare.
‘Evaluăm în fiecare zi, avem rămâneri în urmă – Ilfovul – şi aici am recomandat şi DSP Ilfov şi DSP Bucureşti, că sunt aceleaşi laboratoare de zone, să redirecţioneze aceste teste către laboratoarele care pot duce la 24 de ore‘, a adăugat Tătaru.
‘După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva – un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (…) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica’, a explicat Tătaru, la Parlament.
El a menţionat că printre motivele bine întemeiate pentru ieşirea din localitate se află şi evenimente restrânse în familie.
Tătaru a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere.
‘După 15 mai, românii vor circula fără acea declaraţie pe proprie răspundere în interiorul localităţii, dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate. (…) Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri’, a mai arătat Tătaru.
UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că va trece o perioadă lungă până când va exista viaţa de dinainte de pandemia cu COVID-19, afirmând că aceasta ‘nu s-a terminat’.
‘Vreau să vă asigur de toată colaborarea mea, dar, în acelaşi timp, vă spun că (…) nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxaţi, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viaţa de dinainte de COVID. (…) De o lună şi două săptămâni de când sunt ministru, n-am precupeţit niciun efort de a face ceea ce este corect pentru sistemul sanitar şi pentru populaţia din România’, a susţinut Tătaru în plenul Camerei Deputaţilor, la finalul dezbaterilor ‘Ora Guvernului’, cu tema ‘Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus’, discuţie organizată la solicitarea USR.
El a adăugat că, dacă în urmă cu şase săptămâni ‘corpul medical era fragil, dezorientat, cerea echipamente, testări, astăzi am ajuns să avem un corp medical care este în prima linie, care este cel care dă siguranţa cetăţenilor români’.
‘Chiar dacă într-un context în care nevoile îi făceau pe unii să nu fie acolo unde le este locul sau să aibă o lipsă de precauţie, fiind infectaţi, astăzi mă mândresc cu ei. (…) Guvernul României, preşedintele au oferit un stimulent – 2.500 de lei. Chiar dacă unii contestă sau consideră că e puţin, eu consider că e o recunoaştere a unui moment greu prin care trecem şi o recunoaştere a valorii corpului medical’, a afirmat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor, luni, că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor cu COVID-19.
Ministrul Tătaru a fost invitat în Camera Deputaţilor la dezbaterea ‘Ora Guvernului’, cu tema ‘Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus’, reuniune organizată la solicitarea USR.
‘Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de echipamente medicale, medicamente şi dezinfectanţi insuficiente la nivelul spitalelor, am avut cazuri în care lipseau chiar şi cele care trebuiau asigurate în mod curent. Am început de la un singur laborator de testare RT-PCR şi 5 spitale de boli infecţioase care puteau face faţă într-o primă etapă la această situaţie fără precedent şi am ajuns, în numai două luni, la 75 laboratoare de testare şi 225 de unităţi sanitare de fază 1, 2 sau suport care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. România, până la această dată, a înregistrat 15.588 de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, din care 7.245 vindecate şi 972 decese, fiind confirmate 226 cazuri noi de infecţie cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Aceste cifre ne plasează la o rată de incidenţă cumulată de 74 cazuri la suta de mii de locuitori şi o fatalitate de 6%, care sunt printre cele mai reduse dintre statele UE’, a declarat ministrul Sănătăţii la dezbaterea ‘Ora Guvernului’.
Din punct de vedere al numărului zilnic, respectiv săptămânal de cazuri, Nelu Tătaru a arătat că se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă un rezultat de succes al cumulului de măsuri întreprinse, susţinând că, cel puţin până la acest moment, s-a reuşit evitarea extinderii pandemiei la nivel comunitar la dimensiuni înregistrate în statele dezvoltate din UE – Italia, Spania, Franţa – cu aglomerarea excesivă a sistemului de sănătate şi pierderea a numeroase vieţi.
‘Nu au existat abordări clinice şi terapeutice specifice bolii, nu au existat nici dovezi ştiinţifice despre modalităţile şi terapiile optime de intervenţie la nivelul populaţiei. Ca urmare, statele au acţionat empiric, pe baza principiilor generale de combatere a bolilor transmisibile, existând între state modele de strategii contradictorii – exemplu, Olanda – sau ezitări şi reveniri la abordări iniţial contestate – exemplu, Marea Britanie. (…) Am avut permanent ca repere, pe lângă evoluţia situaţiei pandemiei la nivel internaţional şi în ţară, recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Comisiei Europene direct, prin Comitetul Securităţii Sănătăţii şi/sau prin Centrul European pentru Controlul Bolilor. Au fost constituite rapid noi structuri pentru controlul acestei boli, au fost elaborate şi aprobate instrumente de reglementare, care să asigure cadrul normativ necesar pentru protecţia sănătăţii publice’, a detaliat ministrul Tătaru.
El a amintit că a fost aprobat, din 23 ianuarie 2020, Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 85 privind constituirea Grupului de lucru pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus şi că a fost instituit un sistem specific de supraveghere a COVID-19.
‘Prin funcţionarea acestui sistem am fost în măsură să identificăm primul caz de boală ajuns pe teritoriul României, să identificăm precoce cazurile de boală de import sau cu transmitere comunitară, în special focarele, inclusive focarele intraspitaliceşti. (…) A fost stabilită lista zonelor afectate şi actualizarea acesteia. (…) A fost stabilită şi metodologia de supraveghere şi actualizarea permanentă a acestora, dar şi algoritmul de testare pentru COVID-19, de internare şi externare. S-a pornit testarea de la o capacitate iniţială de un laborator, iar în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual, în România s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere’, a explicat Tătaru.
Potrivit acestuia, în prezent, sunt 14.142 persoane în carantină şi 20.841 persoane în autoizolare.
‘La nivelul sistemului sanitar au fost aplicate mai multe măsuri pentru a permite o bună funcţionare, fără discontinuităţi’, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre creşterea personalului medical din direcţiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanţă cu 25%.
El a subliniat că Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, a asigurat finanţarea ‘pentru un răspuns adecvat la COVD-19’.
‘Astfel, au fost alocate 26 milioane de lei pentru intervenţia nou introdusă în cadrul programelor de sănătate, de testare RT-PCR a persoanelor suspecte. (…) În această perioadă au fost repartizate fonduri în valoare de 350 milioane de lei atât pentru spitalele din subordinea Administraţiei Publice Locale, cât şi pentru cele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi din alte reţele în vederea monitorizării, a tratării şi îngrijirii pacienţilor critici. Cu aceşti bani au fost achiziţionate medicamente, reactivi, materiale sanitare, consumabile, kituri pentru monitorizare, soluţii perfuzabile, antibiotice necesare îngrijirii pacienţilor critici. Alţi 58 milioane de euro au fost investiţi pentru achiziţia de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţă (sistem de detecţie Real Time – PCR, sistem automat de pregătire a probelor, ventilatoare de înaltă performanţă). Pentru decontarea cheltuielilor necesare persoanelor care au fost carantinate, bugetul MS a fost suplimentat cu 87 milioane de lei. Până în acest moment, au fost efectuate plăţi în valoare de 27 milioane de lei’, a afirmat Tătaru.
El a adăugat că au fost achiziţionate, ‘de pe o piaţă suprasolicitată’, combinezone, mănuşi, măşti, halate sterile, alcool sanitar, produse biocide pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor.
Până la sfârşitul săptămânii s-ar putea depăşi 3.000 de teste pentru COVID-19 pe zi
Publicat de ,
3 aprilie 2020, 06:25
Au fost făcute până acum aproape 28.500 de teste.
Capacitatea de testare pentru noul coronavirus este de peste 2.500 de teste zilnic – a afirmat aseară premierul Ludovic Orban.
El a precizat, la un post de televiziune, că obiectivul este ca până la finalul săptămânii să se depăşească 3.000 de teste pe zi.
Prim-ministrul a spus că estimările arată că vârful pandemiei în România va fi în perioada 29 aprilie – 1 mai şi a făcut apel la românii din diaspora să nu vină în ţară decât dacă este necesar.
Avertisment MAI: NU cumpărați teste pentru COVID-19 din online
Publicat de ,
22 martie 2020, 06:39
‘Fac apel la cetăţeni să nu cumpere sau să nu accepte aşa-zise testări oferite prin internet de persoane fizice sau juridice neautorizate. Riscă să fie induşi în eroare de persoane rău intenţionate, care urmăresc să obţină profit financiar prin metode ilegale şi nimic mai mult’, a spus Bogdan Despescu, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.
Despescu a precizat că sunt desfăşurate cercetări faţă de un bărbat care promova pe reţelele de socializare produse despre care el susţinea că sunt teste pentru detectarea infectării cu noul tip de coronavirus.
‘Aceste produse au fost confiscate pentru a fi oprite de la vânzare şi vor fi testate de specialişti, pentru a se stabili cu exactitate dacă sunt cu adevărat teste pentru detectarea infecţiei cu noul tip de coronavirus sau sunt alte produse farmaceutice’, a mai menţionat secretarul de stat în MAI.
#StareaEducației (INTERVIU) Theodor Giurcanu, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor: “Trebuie mult mai bine reglementate acțiunile care duc la aplicarea unei sancțiuni de tipul sălii de detenție, prevedere din noul Statul al Elevului, pentru a nu-l afecta și mai mult pe cel care are tendința de a deranja orele de curs”
În mai puțin de o lună începe școala, vacanța e pe final, iar din toamnă elevii vor avea parte de câteva schimbări survenite prin...