Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
10 decembrie 2024, 09:59
Scopul manifestării l-a constituit aducerea în prim plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești femeiești și bărbătești, specifică diferitelor zone ale țării, prin implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu. Târgul și-a propus să aducă în atenția publicului ieșean și nu numai, detaliile specifice cămășii cu adevărat autentice și delimitarea de kitsch.
Organizatorii evenimentului au fost reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi, prin cei ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi.
La ediţia din acest an, au fost prezenţi meşteri din județele Argeș, Iași, Botoşani, Brăila, Buzău, Neamț, Suceava, Vaslui, dar și meșteri populari din Republica Moldova. Pe durata desfășurării Târgului au fost organizate ateliere de creație interactive coordoanate de către meșterii participanți.
Astăzi, în deschiderea emisiunii stăm de vorbă cu meșterul popular Zamfira Boboc din comuna Deleni, județul Iași.
Vă invităm să ascultați următorul interviu – cu atenție – pentru că interlocutorul nostru, pentru fiecare dintre noi este exemplu în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea tadițiilor, dar mai ales prezentarea din tainele acestor datini, obiceiuri tinerei generații.
Mai apoi, relatăm de la prezentarea volumului autobiografic Pe urmele copilăriei, carte semnată de către Rodica Toma, președinte al Cenaclului literar-artistic „Suflet de Poet”, director al Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din Ungheni, Republica Moldova. Manifestarea s-a desfășurat în Sala Mică a Palatului de Cultură din Ungheni.
Imediat după ce aflăm de la autoare povestea volumului de față, o urmărim pe Maria Loghin, ce care a semnat prefața cărții.
Mai apoi, din cartea Pe urmele copilăriei, de Rodica Toma, două eleve din Ungheni ne recită câteva poeme.
Raportat la cele pe care le-am prezentat, încheiem prin poezia Amintire, de Lucian Blaga: Unde eşti astăzi nu ştiu./ Vulturii treceau prin Dumnezeu deasupra noastră./ Alunec în amintire, e-aşa de mult de-atunci./ Pe culmile vechi unde soarele iese din pământ/ privirile tale erau albastre şi-nalte de tot./ Zvon legendar se ridică din brazi./ Ochi atotînţelegător era iezerul sfânt./ În mine se mai vorbeşte şi astăzi despre tine./ Din gene, ape moarte mi se preling./ Ar trebui să tai iarba,/ ar trebui să tai iarba pe unde-ai trecut./ Cu coasa tăgăduirei pe umăr/ în cea din urmă tristeţe mă-ncing.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 12 decembrie 2024, între 21:03 și 22 pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN