Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei, dezbătută astăzi în Consiliul JAI
12 decembrie 2024, 08:50
Ambele ţări aplică deja integral normele Schengen, de la 31 martie anul acesta, scrie într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne de la Bucureşti.
Tot atunci, au fost eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Miniştrii vor face, de asemenea, un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen.
Cătălin Predoiu şi omologul său bulgar vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen.
Discuţia se va axa pe creşterea securităţii generale prin digitalizare.
”Condamnăm loviturile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate şi sprijinul său continuu acordat reprimării din partea regimului Al-Assad”, indică un comunicat al purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe al UE, Anouar El Anouni.
”Monitorizăm atent aceste evoluţii şi suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu securitatea şi mijloacele de trai ale civililor. le cerem tuturor grupărilor înarmate să respecte dreptul umanitar internaţional în orice circumstanţe”, a adăugat reprezentantul UE.
Bruxellesul este îngrijorat de posibilitatea ca intensificarea luptelor în Siria să conducă la creşterea numărului persoanelor ce fug de război şi ajung în UE.
ONU, alarmată de escaladarea violenţelor
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ‘alarmat de recenta escaladare a violenţelor în nord-vestul Siriei’, a făcut apel luni la ‘încetarea imediată a ostilităţilor’, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stéphane Dujarric.
‘Toate părţile trebuie să facă tot posibilul să protejeze civilii şi infrastructurile civile, inclusiv să permită trecerea în deplină siguranţă a civililor care fug din calea ostilităţilor. Sirienii suferă din cauza acestui conflict de aproape 14 ani. Merită un orizont politic care să-i conducă spre un viitor paşnic, nu mai multă vărsare de sânge’, a declarat Dujarric.
Alianţa grupurilor islamiste armate Organizaţia pentru Eliberarea Levantului a început miercuri o amplă ofensivă în nordul Siriei şi a reuşit să alunge armata regulată a acestei ţări din marile regiuni nordice.
Pentru prima dată de la începutul războiului civil în 2011, regimul a pierdut complet controlul asupra Alepului, cel de-al doilea oraş al Siriei, un eşec usturător provocat de această coaliţie de grupuri rebele dominată de islamişti radicali.
În aceste condiţii de insecuritate, operaţiunile umanitare ale ONU şi ale partenerilor săi au trebuit să fie ‘în mare măsură suspendate’ în anumite zone din Alep, Idlib şi Hama, a spus Stephane Dujarric, subliniind imposibilitatea accesului în special la depozitele unde este ţinut ajutorul umanitar.
‘Acest lucru a cauzat perturbări serioase în accesul populaţiei la ajutoare vitale’, a adăugat el, dând asigurări că ONU este hotărâtă să rămână la faţa locului pentru a-şi continua misiunea de asistenţă umanitară.
Dujarric s-a declarat totodată îngrijorat de înrăutăţirea situaţiei sanitare, în special ‘din cauza prezenţei cadavrelor neîngropate şi a lipsei de apă potabilă’.
Siria se confruntă deja cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu 16,7 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar şi 7 milioane de oameni strămutaţi, a amintit el. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată de Parlamentul European
27 noiembrie 2024, 14:04 / actualizat: 27 noiembrie 2024, 16:40
Parlamentul European a susţinut noua echipă a Ursulei von der Leyen cu 370 de voturi pentru, 282 împotrivă şi 36 de abţineri.
Noul executiv comunitar îşi va intra în funcţie la începutul lunii decembrie.
În dezbaterea din PE de dinaintea votului, Ursula von der Leyen a spus că libertatea şi suveranitatea Uniunii Europene depind ‘mai mult ca oricând’ de ‘puterea sa economică’.
‘Consider că generaţia noastră de europeni trebuie încă o dată să lupte pentru libertate şi suveranitate (…) Libertatea şi suveranitatea noastră depind de puterea noastră economică. Securitatea noastră depinde de capacitatea de a fi competitivi, de a inova şi de a produce. Modelul nostru social depinde de o economie în creştere în timp ce se confruntă cu schimbări demografice’, a mai afirmat şefa CE.
Ea a indicat că ‘prima iniţiativă majoră’ a Comisiei Europene se va concentra pe competitivitate pentru a ‘reduce’ decalajul faţă de Statele Unite şi China în noile afaceri şi tehnologii şi pentru a spori securitatea UE şi a-i creşte capacitatea de a se susţine singură.
Ea a promis totodată un plan pentru ‘decarbonizarea şi competitivitatea Europei’, pentru a echilibra angajamentele climatice ale UE cu preocupările mediului de afaceri legate de birocraţie.
Von der Leyen a insistat asupra apărării europene şi a necesităţii de a face mai mult pentru a concura cu cheltuielile militare ale Rusiei, în plin război în Ucraina şi într-un moment în care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică temeri în legătură cu angajamentul Statelor Unite.
Noul executiv european urmează să-şi preia funcţia la începutul lunii decembrie, cu aproximativ cincizeci de zile înainte de învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.