Una din două persoane cu insuficienţă cardiacă moare la cinci ani de la diagnosticare
Publicat de , 23 iunie 2021, 13:43
Datele reies dintr-un studiu realizat la solicitarea Societăţii Române de Cardiologice şi Fundaţie a Inimii.
La nivel mondial sunt 64 de milioane de persoane cu insuficienţă cardiacă şi alte milioane de persoane nediagnosticate. De altfel, insuficienţa cardiacă este cauza principală de spitalizare în Europa, cu o rată foarte ridicată de reinternare şi o creştere semnificativă a mortalităţii în cazul pacienţilor spitalizaţi.
Analiza datelor existente şi estimările utilizate pentru România arată că 70% dintre cazurile de insuficienţă cardiacă sunt tratate în ambulatoriu, 30% ajung la spital din cauza agravării bolii.
Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, atrage atenţia că pacienţii ajung prea târziu la medic pentru a fi diagnosticaţi şi boala poate duce la dizabilitate şi la deces.
Radu Gănescu: Acel pacient, în momentul în carer are vreo suspiciune sau are nevoie de medic să poate să aibă acces la medic. Prin găsirea unui circuit clar, corect, accesibil pacientului şi tratat cu ceea ce are nevoie, va duce la o îmbunătăţire atât a patologiei, cât şi a calităţii vieţii şi, bineînţeles, a scăderii numărului de spitalizări.
Toate acestea ar trebui să ducă la o abordare multidisciplinară a pacientului, spune realizatorul studiului, specialistul în sănătate publică, doctor Adrian Pană.
Adrian Pană: Aici vorbim de componenta preventivă, pe evaluarea riscului, depistare precoce, de stabilire cât mai precoce a diagnosticului, şi, după aceea, pe componenta de montorizare a evoluţiei bolii, tratament, prevenţia complicaţiilor.
Insuficienţa cronică este o boală cronică, progresivă, în care inima pacientului nu mai poate asigura un debit circulat adecvat nevoilor metabolice ale organismului. Simptomele includ dificultăţi de respiraţie, tuse sau respiraţie şuerătoare, oboseală, retenţie de lichide, cu umflarea picioarelor, sau a abdomenului.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)