Agenţia Inerpol, cu sediul central în Franţa, a transmis că a emis o alertă globală către toate forţele de aplicare a legii din cele 194 de state membre, prin care avertizează că trebuie să se pregătească pentru operaţiuni – atât fizice, cât şi în mediul online – ale reţelelor de crimă organizată, ce vizează vaccinuri împotriva COVID-19.
„În contextul în care guvernele se pregătesc să distribuie vaccinuri, organizaţiile infracţionale plănuiesc să se infiltreze sau să perturbe lanţurile de aprovizionare. Reţelele infracţionale vor viza, de asemenea, persoane care nu sunt susceptibile, prin intermediul unor pagini de internet false şi vaccinuri contrafăcute, ceea ce ar putea pune grav în pericol sănătatea şi chiar a vieţii lor”, a menţionat secretarul general al Interpolului, Jürgen Stock.
Dezvoltarea unor vaccinuri împotriva noului virus chinez a început în Statele Unite
Publicat de ,
29 ianuarie 2020, 09:38
‘Am lansat deja procedura de dezvoltare a unui vaccin la NIH alături de mai mulţi colaboratori ai noştri’, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), într-o conferinţă de presă organizată la Washington.
Dezvoltarea noilor vaccinuri se bazează pe colaborarea cu compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, finanţată pentru acest proiect de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, o organizaţie de tip parteneriat public-privat.
Anthony Fauci a recunoscut că este posibil ca epidemia să scadă în intensitate înainte ca un vaccin să fie obţinut, aşa cum s-a întâmplat în cazul epidemiei de SARS din 2002-2003.
Va fi nevoie de trei luni pentru a demara un test de fază 1, apoi de trei luni pentru a obţine datele necesare, înainte de eventuala lansare a unui test de fază 2 pe un eşantion mai mare de persoane, a precizat acelaşi medic.
‘Vom avansa ca şi cum ar trebui să implementăm deja vaccinul. Avem în vedere cele mai grave scenarii, în cazul în care această epidemie se va intensifica’, a completat el.
La fel cum a subliniat în aceeaşi conferinţă de presă şi Alex Azar, secretarul pentru Sănătate, Anthony Fauci i-a îndemnat pe oamenii de ştiinţă chinezi să îşi îmbunătăţească cooperarea cu cercetătorii americani.
La scurt timp după aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Guvernul chinez au anunţat că s-au pus de acord pentru a trimite experţi internaţionali în China. Autorităţile de la Washington au cerut celor de la Beijing încă din 6 ianuarie să permită accesul specialiştilor americani în epidemii, a dezvăluit Alex Azar.
Directorul ştiinţific de la Johnson & Johnson, Paul Stoffels, a declarat marţi într-un comunicat că această companie lucrează la un vaccin, folosind aceeaşi tehnologie ca cea utilizată împotriva virusului Ebola, în prezent administrată în Republica Democrată Congo şi în Rwanda.
‘Aceeaşi tehnologie a fost utilizată pentru a dezvolta candidaţii noştri vaccinali contra Zika şi VIH’, a adăugat el.
Cercetătorii chinezi au anunţat, astăzi, că au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus care a provocat, pînă acum, 56 de decese în centrul ţării.
Reuşita lor reprezintă o etapă crucială în procedura de creare a unui vaccin, informează DPA.
Pe de altă parte, oficialii din sănătate din China au avertizat că noul coronavirus se răspândeşte mai rapid decât anterior şi eforturile de a-l ţine sub control sunt într-o fază critică.
Directorul Comisiei Naţionale de Sănătate spune că măsurile pentru a izola virusul, ca restricţiile de călătorie, vor fi intensificate.
Potrivit informaţiilor oficiale, peste 2.000 de persoane ar fi infectate în China, însă o asistentă care tratează bolnavii din oraşul Wuhan, centrul epidemiei, susţine că autorităţile ascund cifrele reale şi că numărul cazurilor confirmate ar depăşi 90 de mii, potrivit Daily Mail.
Îngrijorările sunt cu atât mai mari cu cât cercetătorii chinezi spun că perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile, astfel încât persoana infectată, deşi nu are simptome, poate transmite boala şi la alţi oameni.
Autorităţile din capitala Beijing au amânat redeschiderea şcolilor după Anul Noul Chinezesc.
Tot astăzi, autorităţile din provincia Guangdong din sudul Chinei au emis un decret prin care i-au somat pe toţi rezidenţii să poarte măşti medicinale atunci când ies din locuinţe.
Virusul este prezent acum pe patru continente, Asia, America de Nord, Australia şi Europa.
În Statele Unite a fost confirmat un al treilea caz. Persoana infectată, care a călătorit dinspre Wuhan, China, este spitalizată în condiţii de izolare şi are o stare de sănătate bună, se anunţă într-un comunicat.
În Franţa, prima şi deocamdată singura ţară europeană unde a ajuns virusul din China, au fost anulate paradele cu ocazia Noului An Chinezesc în capitala Paris, precum şi în oraşul Bordeaux, din sudul ţării. (Radio Iaşi/ FOTO Radio Iaşi)