Ascultă Radio România Iași Live

valentin vorobat

Valentin Vorobăț, român în Danemarca, despre rolul bibliotecilor din diaspora: ”este foarte important copiilor noștri să li se citească în limba română”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (17.09.2023)

Valentin Vorobăț, român în Danemarca, despre rolul bibliotecilor din diaspora: ”este foarte important copiilor noștri să li se citească în limba română”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (17.09.2023)

Publicat de hdaraban, 17 septembrie 2023, 23:42 / actualizat: 20 septembrie 2023, 11:07

Într-un interviu acordat în ajunul inaugurării uneia din biblioteci, ieșeanul a justificat dermesul său, dar a explicat și care sunt reacțiile autorităților locale daneze la propunerile legate de biblotecile românești.

Fiecare astfel de spațiu are un fond de aproximativ 700 de cărți, deopotrivă pentru copii și adulți. La momentele festive au fost invitați să participe și scriitori din România: Viorel Iișoi și Simona Epure, care au susținut întâlniri cu adulții și ateliere cu copiii prezenți.


Horia Daraban: Acum 2 zile, adică vineri, o bibliotecă deschisă la Ringkøbing-Skjern. Peste aproximativ două ore, o alta la Skave. Este un demers sprijinit și de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ce te determină să mergi pe acest drum?

Valentin Vorobăț: Cred că este foarte important copiilor noștri să li se citească în limba maternă sau paternă, că de exemplu în cazul meu este limba paternă, mama băiatului fiind din Ucraina. Cărțile trebuie să facă parte din universul nostru. Cu cât citim mai mult, cu atât ni se deschid mai multe căi.

De exemplu, vineri, primarul localității a venit la deschiderea bibliotecii din Ringkøbing-Skjern, orășelul Lem a spus că este foarte bucuros și se mândrește că în comuna lui s-a deschis o bibliotecă și că este foarte important pentru copiii români să înțeleagă, să citească în limba română, pentru că, dacă vor învăța limba română, atunci se vor descurca mult mai bine, mult mai repede și în limba daneză.

Cred că cărțile și mai ales pentru copii sunt foarte importante și cred că am ales calea asta și datorită copilului meu, pentru că îi doresc să-i ofer o educație bună, îi doresc să îi deschid orizonturi noi și doresc să afle mai multe povești decât am aflat noi. În ziua de azi, poveștile sunt total diferite față de ce am citit noi când eram mici.

Și altă chestie foarte, foarte importantă este cu scriitorii români care vin în Danemarca. Vreau să dau o șansă copiilor și părinților să întâlnească scriitori, să vadă oamenii din spatele cărților, pentru că noi dăruim cărțile, dar nu știm cum arată ei sau cum vorbesc sau de ce au dorit să scrie, sau cum au început să scrie și este o modalitate bună pentru ei de a vedea acest lucru.

Horia Daraban: Întâlnirea scriitorilor cu cititorii, în fapt, s-a întâmplat la deschiderea uneia dintre biblioteci. Prezențe, așadar, românești în rândul comunității.

Valentin Vorobăț: Da, avem în vizită din România, cu ocazia inaugurării celor două biblioteci la Ringkøbing-Skjern și Skagen p e scriitorul Viorel Lișoi pentru adulți și, în același timp, o avem pe Simona Epure care scrie cărți pentru copii. Ea a și fcăut ateliere.

Horia Daraban: Până la urmă, Valentin, de ce trei biblioteci cu carte românească în străinătate, în condițiile în care, să fim onești, sunt sate în România care nu se pot mândri cu asemenea bogăție?

Valentin Vorobăț: De exemplu, vineri, la inaugurarea bibliotecii din Ringkøbing-Skjern au venit 50 de adulți și vreo 25 de copii, cred, care au stat la ateliere cu Simona. Adulții au stat de vorbă cu Viorel Ilișoi.

Mai sunt trei biblioteci în Danemarca, care aparțin de Biblioteca ”Prichindeilor” din Praga și sunt în Aarhus, în Billund și în Copenhaga. Dorim să venim mai aproape de copiii români, pentru că dacă, de exemplu, ar fi doar o singură bibliotecă la Skive, nu cred că ar conduce două ore pentru câteva cărți. Dar venim mai aproape de ei. De exemplu, în Skagen este o comunitate în școala unde deschidem biblioteca, sunt aproape 50 de copii români

Horia Daraban: Și de aici probabil și necesitatea de a-i ține aproape de limba română?

Valentin Vorobăț: Da, da, ei s-au bucurat. Au ajutat acolo chiar cu profesoara care este angajată de primărie; profesoară, limba română și daneză în același timp, care-i ajută pe copii să se integreze mai repede. Au ajutat copiii, au pus pe rafturi foarte bucuroși și au și împrumutat deja primele cărți acasă, deși biblioteca încă nu funcționează în adevăratul sens al cuvântului.
Deci încep să se miște lucrurile și în Danemarca, în rândul comunității de români.

Horia Daraban: Rafturile sunt deja pline cu cărți, de unde le strângeți?

Valentin Vorobăț: De la Departamentul pentru românii de pretutindeni. Am aplicat pentru un proiect și ne-au aprobat fonduri pentru a cumpăra cărți. Legat de ce zici tu cu biblioteci de la țară, ai foarte mare dreptate. Din această cauză am primit, de exemplu, o sponsorizare de la Editura Curtea Veche 200 de cărți. Din cele 200 de cărți sponsorizare, 100 de cărți vor merge la biblioteca din comuna Tansa, județul Iași. Am vorbit cu editura, vor face pachete pentru copiii cu vârsta între 6 și 14 ani și vor fi donate bibliotecii din comuna Tansa, Școlii generale Tansa.

În colaborare cu Teatrul ”Luceafărul”, anul trecut, împreună cu un prieten, am dus 20 de copii din comuna Deleni, de la ”Casa bunicii” la Teatru Luceafprul și, apoi, la Muzeul Literaturii Române din Iași. Teatrul sponsorizat cu 20 de bilete și Primăria a sponsorizat transportul, iar noi am sponsorizat intrarea la Muzeul Casa Popor.

Horia Darban: Deci, într-un fel, bogăția sufletească și cea materială a conaționalilor din străinătate se întoarce către cei din țară și care au nevoie de astfel de gesturi.

Valentin Vorobăț: Da, cred că e important. Nu cred că este un părinte la țară astăzi care își permite să ia 100 lei și să dea copilui, să zic: ”du-te, tată sau mamă, la teatru Luceafărul, să vezi o piesă de teatru”. Din această cauză încercăm să oferim posibilitatea cumva, să găsim soluții pentru bilete la teatru și pentru alte activități culturale pentru cei din mediul rural.

Horia Darban: Referitor la bogăția bibliotecilor pe care le-ați deschis și le deschideți, acceptați donații și de la românii din țară, donații de carte?

Valentin Vorobăț: Am fiu foarte direct în legătură cu asta: nu, pentru că noi avem în jur de 700 de cărți pentru fiecare bibliotecă, ceea ce cred eu pentru început sunt foarte multe. Am zis că, dacă anul viitor, de exemplu, nu vom primi fonduri de la departament pentru altebiblioteci, vom face rotați între biblioteci și atunci tot timpul vor fi cărți noi în bibliotecă, cel puțin pentru următorii 2 ani de zile în România.

Dacă cineva vrea să facă donații, recomand cu cea mai mare plăcere să doneze în mediul rural, unde sunt școli sau biblioteci care chiar au nevoie de o împrospătare a fondului.

Horia Darban: Pentru că ai spus la un moment dat de prezența primarului uneia dintre localități, cum sunt privite de către danezi, de către autoritățile locale aceste inițiative, deschiderea de biblioteci? Tot felul de evenimente care să scoată în evidență tradiția, frumusețea obiceiurilor datiniilor românești.

Valentin Vorobăț: Astăzi, în Skagen, de la ora 12:30, va fi prezent și primarul comunei, Frederikshavn din care face parte orașul Skagen. Pe acest primar o cheamă Birgit Hansen. Am primit cel mai rapid răspuns vreodată de la un oficial. La ora 9:00 am trimis email, am făcut o invitație către dumneaei. La ora 11:00 a confirmat că va fi prezentă.

Frederikshavn este puțin mai specială, pentru că au trimis, la un moment dat, lucrători de la primărie în România ca să aducă familiile lucrătorilor în Danemarca și i-au ajutat să-și găsească cazare, i-au ajutat să integreze. Din această cauză au și angajat o profesoară de limba română în școala respectivă.

Sunt localități unde sunt foarte deschise către noi și primim gratuit, că asta e cel mai important de știut. Noi fiind o asociație non-profit, nu avem fonduri să închiriem un local gratuit pentru cărți sau pentru bibliotecă. Din această cauză mergem la școlile locale și cerem o locație pentru biblioteca noastră și ne primesc cu brațele deschise. Doresc să ne ajute, doresc să ne integrăm mai bine. Doresc ca copiii români să aibă o locație unde să se întâlnească și să vorbească aceeași limbă.

Horia Daraban: Deci bibliotecile nu vor fi doar gazdă pentru cărțile în limba română. Bibliotecile vor avea și o menire mai largă, în sensul de găzduire a unor evenimente?

Valentin Vorobăț: Da, în cadrul bibliotecilor vom avea diferite evenimente în funcție de perioada anului. De exemplu, am avut la biblioteca din Skive un eveniment cu Mihai Eminescu și Mica Unire, unde copiii români, pentru prima dată, și copilul meu, care are șapte ani, pentru prima dată au dansat Hora Unirii.

În România se face în fiecare an pe 24 ianuarie, aici, în Danemarca, e poate prima dată. Am văzut copiii și adulții s-au bucurat și au zis ”cine mai vine, ce scriitori mai aducem în următoarea perioadă. Hai să-l căutastăm pe ăla” și văd cum românii își unesc forțele ca să deschidă asociații ca să facă și evenimente mai aproape de casă, pentru că distanța e destul de mare și fiind copii mici e complicat.

Pe 1 Decembrie, dorim să ajungem la toți români și să organizăm cel mai mare eveniment din Danemarca pentru români și cu români, că asta este cel mai important.

 

Interviu relizat de Horia Daraban.

Sursa foto: Dansk Rumænsk Kultur Forening i Skive

 

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași
Emisiuni luni, 21 octombrie 2024, 10:30

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași

În perioada 21 – 31 octombrie 2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va organiza o suită de evenimente dedicate...

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași
Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)
Emisiuni vineri, 18 octombrie 2024, 09:23

Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)

Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea...

Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)
Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni vineri, 18 octombrie 2024, 08:43

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba și literatura română, specialist în...

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:52

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!

Școli și grădinițe prietenoase cu natura! Detalii despre Olimpiada speciilor, una dintre cele mai apreciate activități ale programului Școli...

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:44

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!

Concursul studențesc „Cea mai tare cameră de cămin” a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Prorectorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Bogdan...

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:09

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Noaptea Companiilor are loc astăzi, în toată țara. Târgul neconvențional de joburi ajunge și la Iași. Octav Minea, organizatorul...

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 16 octombrie 2024, 09:37

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Târgul de Cariere ajunge pe 18 și 19 octombrie în Palas Mall Iași. Despre ofertele pe care le regăsești la ediția din acest an ne-a vorbit,...

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 15 octombrie 2024, 10:43

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Anca Gheorghică, co-fondator al Asociației „Mai bine” a fost astăzi „Omul care aduce vestea”! Mesajul organizatorilor: Pământul are o...

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan