Vaslui: Deficienţe constatate de IPJ în asigurarea securităţii în instituţiile şcolare
Publicat de Andreea Drilea, 22 august 2024, 19:18
Într-un raport prezentat, joi, de conducerea IPJ Vaslui se arată dintre cele 612 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ, 16 sunt amplasate în zone periferice, izolate 31 nu au gard împrejmuitor, iar 13 sunt în zone iluminate necorespunzător. Totodată, potrivit datelor înregistrate în anul şcolar trecut, 322 de unităţi nu dispun de sisteme de securitate, 245 sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei, iar 43 dispun concomitent de pază umană şi de sisteme de supraveghere video. Conform reportului menţionat, un număr de 203 unităţi de învăţământ au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitate fizică, iar 134 au implementat cerinţele minimale de securitate.
‘În urma activităţilor desfăşurate, s-a constatat că există deficienţe în ceea ce priveşte întocmirea analizelor de risc la securitatea fizică pentru unităţile de învăţământ preuniversitar verificate, respectiv implementarea măsurilor stabilite de către evaluatorul de risc în cadrul acestor documente. În consecinţă, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor, cu scopul de a se crea un sistem de protecţie eficient care să conducă la creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, precum şi în scopul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii specifice’, au precizat reprezentanţii IPJ Vaslui.
Aceştia au transmis că pentru actualizarea datelor referitoare la modul de asigurare a securităţii unităţilor de învăţământ preuniversitar, se impune, în perioada anterioară începerii anului şcolar 2024-2025, întocmirea dosarelor de obiectiv de către structurile de ordine publică pentru fiecare unitate de învăţământ.
Din punct de vedere al infracţionalităţii înregistrate în şcoli şi în zona adiacentă acestora, în judeţul Vaslui, în anul şcolar 2023-2024, au fost sesizate un număr de 91 infracţiuni, comparativ cu 93 înregistrate în aceeaşi perioada a anului şcolar anterior. Dintre acestea, cele mai multe infracţiuni au fost cele de lovire sau alte violenţe, care reprezintă aproximativ 47% din total. În funcţie de locul şi mediul săvârşirii faptelor, din totalul de 91 de infracţiuni sesizate, 78 au avut loc în incinta unităţilor de învăţământ, iar 13 în zona adiacentă acestora.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)