A început a III-a ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor RADIRO
Publicat de Lucian Bălănuţă,
23 septembrie 2016, 19:20
Orchestra Simfonică din Shenzen, dirijată de Lin Daye, a deschis evenimentul cu Rapsodia Română a lui George Enescu.
Muzicienii chinezi evoluează în premieră pe o scenă din România.
Evenimentul, organizat de Radio România, este transmis în direct de Radio România Muzical, Radio România Cultural, în reţeaua Uniunii Europene de Radio şi pe platforma Asia-Pacific a posturilor publice şi private.
În mesajul său de deschidere, președintele Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a insistat pe ideea că RadiRo a dobândit un statut de reper pe harta evenimentelor muzicale internaționale:
Bună seara, doamnelor şi domnilor! Stimaţi invitaţi! Vă doresc, pentru că suntem gazdă, un cald bun venit la RadiRo, un festival unic în Europa şi în lume, organizat de Radio România! Harta evenimentelor muzicale internaţionale are, din 2012, un nou reper – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio. Un eveniment care se întâmplă o dată la doi ani, alternativ cu Festivalul Enescu. RadiRo este un festival cu un profil cu totul special, este dedicat orchestrelor simfonice radio, o idee originală şi foarte apreciată, aşa cum o arată atât reacţia extraordinară a dumneavoastră, a publicului nostru, cât şi entuziasmul şi susţinerea de care ne bucurăm în rândul partenerilor internaţionali. Festivalul RadiRo a ajuns, iată, la a III-a ediţie. Continuitatea acestuia a fost una dintre marile provocări pe care ni le-am asumat, de la început. Am vrut să vedem, ca serviciu public de radio din România, dacă avem forţa şi ştiinţa de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură. Cred că acum, la a III-a ediţie, Radio România reconfirmă faptul că reuşeşte nu doar să facă faţă onorabil acestei provocări, ci şi că are inteligenţa de a înţelege necesitatea reală şi potenţialul unui astfel de festival. Este, dacă vreţi, o celebrare a lumii radioului şi a comorilor ei, aducând în prim plan formidabila legătură între muzica clasică şi radio. Timp de două zile, cât va dura Festivalul RadiRo, această scenă va deveni un spaţiu al călătoriei muzicale pe meridianele lumii. Vor concerta la Sala Radio orchestre simfonice din China, Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie şi România. Concertul din seara aceasta, susţinut de Orchestra Simfonică din Shenzhen, care deschide Ediţia 2016 a Festivalului, este o premieră cu o semnificaţie deosebită pentru noi, este primul concert al orchestrei din China la Bucureşti şi în România, pe de o parte, şi reprezintă, în acelaşi timp, un semnal puternic al deschiderii noastre către piaţa culturală şi media din Asia. Suntem o voce puternică în rândul partenerilor noştri din întreaga lume. Radio România este lider de audienţă la nivel naţional şi, îndrăznesc să spun, unul dintre cei mai importanţi actori culturali, prin proiectele noastre culturale şi educaţionale desfăşurate dincolo de microfon – Târgul Gaudeamus, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”, turneele cu un excelent succes de public – Pianul Călător, Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor şi altele. Sunteţi, stimaţi spectatori, stimaţi telespectatori, stimaţi ascultători ai Radio România, oriunde v-aţi afla dumneavoastră, parte a unei săli virtuale în care încap zeci de milioane de ascultători de muzică clasică, pentru că aceste concerte sunt difuzate în Europa şi în Asia, iar această expunere şi promovare a unui act cultural de un asemenea nivel ne onorează, cum am spus. Iar muzica este miracolul care face posibilă depăşirea tuturor frontierelor. Să dăm, aşadar, cuvântul muzicii! Să înceapă Festivalul RadiRo, ediţia numărul trei! Vă mulţumesc!
Programul Orchestrelor la RadiRo
Timp de nouă zile, pe scena Sălii Radio, şase orchestre simfonice şi 22 de dirijori şi solişti de primă clasă vor susţine nouă concerte.
(Radio Iași/ FOTO captură TVR 2)