Vrancea: Numărul persoanelor vaccinate antigiripal, mai mare decât anul trecut
10 ianuarie 2025, 18:25
Vaccinarea este recomandată în special categoriilor vulnerabile, cum ar fi copiii, persoanele vârstnice şi bolnavii cronic, dar şi personalului medical.
‘În sezonul gripal 2024 – 2025, de la începutul lunii septembrie s-au vaccinat până în prezent 18.399 de vrânceni, cu aproximativ 700 de vrânceni mai mult decât anul trecut, dar, din nefericire, cam cu jumătate mai puţin decât sezonul 2023 – 2024. Vaccinarea este o metodă bună de a ne proteja de gripă, dar nu este singura, motiv pentru care vaccinarea trebuie întotdeauna completată de măsuri de protecţie individuale, măsuri de igienă personală, evitarea spaţiilor aglomerate, evitarea trimiterii copiilor cu viroze respiratorii în colectivităţile şcolare sau preşcolare, purtarea măştii de protecţie atunci când suntem nevoiţi să mergem să facem diverse cumpărături şi, bineînţeles, indicaţia de vaccinare, în special în grupurile vulnerabile. Ne referim la copii, femei gravide, persoanele vârstnice sau la persoanele adulte şi vârstnice care au cel puţin o boală cronică adăugată. De asemenea, este importantă vaccinarea în rândul cadrelor medicale sau în rândul personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale de bătrâni sau copii. Încă mai avem timp să dezvoltăm imunitate protectivă împotriva gripei, deci recomand cu căldură tuturor, dacă nu s-au vaccinat şi doresc să facă demersul acesta pentru sănătatea personală, să se adreseze medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea gripală din sezonul 2024 – 2025’, a declarat Janina Lazăr, medic primar epidemiolog în cadrul Compartimentului Supravegherii Boli Transmisibile al DSP Vrancea.
Până în prezent, în Vrancea numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de gripă este considerabil mai mic comparativ cu anul trecut, dar sezonul gripal este abia la debut.
‘La nivelul judeţului Vrancea, au fost raportate, pentru prima săptămână din anul 2025, 16 suspiciuni de gripă. Raportat la perioada similară a anului trecut, când au fost raportate 67 de suspiciuni de gripă consultate, din care 15 internate, anul acesta stăm mult mai bine, dar este începutul sezonului gripal, nu este cazul să ne bucurăm, este cazul să analizăm şi să aplicăm măsurile de protecţie personală şi de grup, astfel încât să ne menţinem la o rată scăzută a infecţiilor respiratorii’, a subliniat Janina Lazăr.
Medicul epidemiolog recomandă evitarea automedicaţiei, în special cu antibiotice, care nu doar că nu sunt utile împotriva virozelor respiratorii sau gripei, dar pot să scadă rezistenţa la antimicrobiene.
‘Recomandăm populaţiei să nu-şi autoadministreze medicaţie, în special antibiotice, pentru că virozele respiratorii sau gripa nu se tratează cu antibiotic. În cazul prezenţei simptomelor autolimitante de infecţii respiratorii, adică dacă infecţia rămâne cantonată la nivelul de congestie nazală, secreţii nazale, tuse, strănut, dureri de gât, dureri de cap, pot să îşi aplice medicaţie simptomatică, pot să apeleze medicul de familie care să le indice ce tip de medicaţie să îşi administreze. Dar, pentru persoanele care fac parte din grupurile de risc, este recomandat să se prezinte la medicul de familie pentru consult clinic şi, dacă este necesar, în urma recomandării medicului de familie, să se adreseze medicului de specialitate, în special medicului din specialitatea Boli Infecţioase’, a precizat Janina Lazăr.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)