Ascultă Radio România Iași Live

Vladimir Ciorbă

Dosar Nordis/DIICOT a pus sechestru pe 201 imobile şi a blocat 48 de conturi bancare

5 februarie 2025, 16:24

‘În urma informaţiilor prezentate în spaţiul public, conducerea ANAF s-a autosesizat şi a dispus declanşarea unui control de către DGI, control care la momentul publicării comunicatului se află în desfăşurare. Precizăm că la nivelul ANAF nu au fost înregistrate sesizări cu privire la comportamentul profesional al funcţionarilor publici care fac obiectul informaţiilor prezentate în spaţiul public. Mai mult decât atât, este recunoscut faptul că activitatea DIICOT s-a desfăşurat cu sprijinul DGAF, iar până la data prezentei reiterăm faptul că ANAF nu a intrat în posesia unor acte sau documente din care să rezulte săvârşirea vreunei infracţiuni de către cei patru inspectori DGAF’, se precizează într-un comunicat al ANAF transmis AGERPRES.

Cu privire la audienţele acordate de către conducerea ANAF, instituţia precizează faptul că în anul 2024 acestea au fost în număr de 57.

‘De asemenea, subliniem faptul că primirea în audienţă reprezintă un drept al fiecărui cetăţean, drept care trebuie respectat şi acordat de către cel care are obligaţia acordării de audienţe. ANAF va continua să colaboreze cu organele judiciare, la fel ca şi până acum, ori de câte ori va fi solicitată, utilizând întreaga sa expertiză şi toate competenţele de specialitate pentru sprijinirea investigaţiilor’, se mai spune în comunicat.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), patru inspectori de la Fisc ar putea fi puşi sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, după ce nu au luat niciun fel de măsuri faţă de grupul de firme Nordis, deşi constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli.

Conduita inspectorilor a ieşit la iveală abia după ce DIICOT a cerut informaţii de la ANAF cu privire la controalele efectuate la firmele din grupul Nordis, detalii despre acest caz fiind menţionate în referatul prin care procurorii au solicitat arestarea preventivă a cuplului Laura Vicol – Vladimir Ciorbă.

AGERPRES


DIICOT a anunţat miercuri că a pus sechestru pe 201 imobile – apartamente şi case, cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni, în dosarul Nordis.

De asemenea, procurorii au blocat 48 de conturi bancare ale persoanelor şi firmelor implicate în reţeaua Nordis.

‘În cadrul activităţilor de urmărire penală efectuate în cauza privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente şi case), cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice şi juridice’, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Anunţul vine în timp ce Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, aşteaptă la Curtea de Apel Bucureşti decizia magistraţilor pe cererea procurorilor de arestare preventivă.

În aşteptare sunt şi ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Emanuel Poştoacă – acţionar principal la Nordis, Cristian Nicolae Poştoacă (acţionar şi administrator la mai multe firme din grupul Nordis), Florin Poştoacă, Sanda Răileanu, Gabriela Vasile (manager resurse umane), Matei Cristian (manager achiziţii şi director), Bogdan Adalbert Şaitoş (acţionar şi administrator), Oana Claudia Oprea (contabila grupării), George Marian Ivan.

Acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

De asemenea, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD Andreea Cosma au fost acuzate de implicare în afacerea Nordis, în calitate de notăriţe, însă ele au fost lăsate de procurori să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar.

În urma percheziţiilor efectuate luni au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri şi hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii şi genţi ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).

Ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme şi se referă la un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (TVA), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat.

Fondurile financiare ilicite astfel obţinute au fost supuse procesului de spălare a banilor.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare şi au sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracţional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.

Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a cinci societăţi comerciale, au încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).

(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)

Simona Halep se retrage din tenis
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 12:36

Simona Halep se retrage din tenis

Simona Halep se retrage din tenis, după o carieră excepţională, cu două titluri de mare şlem şi mai bine de un an în fruntea clasamentului...

Simona Halep se retrage din tenis
Reţelele de socializare îi pot influenţa negativ pe copii şi adolescenţi, în condiţiile în care aceştia petrec pe internet câteva ore pe zi
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 07:54

Reţelele de socializare îi pot influenţa negativ pe copii şi adolescenţi, în condiţiile în care aceştia petrec pe internet câteva ore pe zi

Reţelele de socializare îi pot influenţa negativ pe copii şi adolescenţi, în condiţiile în care aceştia petrec pe internet câteva ore pe...

Reţelele de socializare îi pot influenţa negativ pe copii şi adolescenţi, în condiţiile în care aceştia petrec pe internet câteva ore pe zi
Persoanele cu dizabilităţi ar putea primi ajutor pentru a dezvolta propria afacere
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 06:58

Persoanele cu dizabilităţi ar putea primi ajutor pentru a dezvolta propria afacere

Persoanele cu dizabilităţi ar putea primi până la 200.000 euro pentru propria afacere şi ar urma să beneficieze de o reţea naţională a...

Persoanele cu dizabilităţi ar putea primi ajutor pentru a dezvolta propria afacere
Parlament/ Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 06:54

Parlament/ Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit

Bugetul de stat pe anul 2025 va intra miercuri în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Potrivit programului aprobat de...

Parlament/ Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 06:53

Candidaţii la Bacalaureat vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale

Candidaţii la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susţine, de miercuri şi până vineri, proba de evaluare a competenţelor digitale...

Candidaţii la Bacalaureat vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale
Naţional miercuri, 5 februarie 2025, 06:15

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii, iar 50% din costurile cu energia...

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii
Naţional marți, 4 februarie 2025, 18:58

În comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe continuă dezbaterile asupra bugetelor alocate principalilor ordonatori de credite

În comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe continuă, la această oră, dezbaterile în ritm accelerat asupra bugetelor alocate...

În comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe continuă dezbaterile asupra bugetelor alocate principalilor ordonatori de credite
Naţional marți, 4 februarie 2025, 10:54

Elevii de liceu şi cei din gimnaziu petrec pe TikTok mai multe ore pe zi (studiu)

O treime dintre elevii de liceu şi aproape un sfert dintre cei de gimnaziu petrec pe TikTok mai mult de 5 ore/zi. Un studiu realizat de Centrul...

Elevii de liceu şi cei din gimnaziu petrec pe TikTok mai multe ore pe zi (studiu)