Vrancea: Norma de hrană a salariaţilor DGASPC izolaţi preventiv în centrele rezidenţiale – suplimentată de sindicat
Publicat de Andreea Drilea, 1 mai 2020, 14:04
‘Sute de angajaţi ai centrelor rezidenţiale, educatori, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali, infirmiere, sunt afectaţi de prevederile H.G nr. 329/2020, prin care se stabileşte norma de hrană la doar 16,6 lei pe zi. (…) Sindicatul Liber ‘Dreptatea’, care reprezintă majoritatea salariaţilor din asistenţă socială la nivelul judeţului Vrancea, a anunţat că împreună cu conducerea DGASPC Vrancea şi a Consiliului Judeţean Vrancea, caută cele mai bune soluţii pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială, astfel încât să îi sprijinim şi să le facem misiunea mai uşoară. În acest sens, se vor aloca din resurse proprii diferenţa de la 16,6 lei până la suma de 35 lei, fonduri din care urmează a fi achiziţionate alimente pentru fiecare salariat aflat în izolare preventivă la locul de muncă şi, totodată, vor întreprinde demersuri către factorii de decizie’, se arată în comunicatul citat.
Gruparea sindicală atrage atenţia asupra faptului că angajaţii izolaţi preventiv în centrele rezidenţiale ‘muncesc acum de două ori mai mult şi se confruntă cu situaţii dificile’, existând riscul ca după cele 14 zile de izolare, angajaţii să ajungă ‘în depresie sau cu serioase tulburări emoţionale’.
‘Angajaţii izolaţi preventiv la locul de muncă din aceste centre sunt persoane active, care muncesc acum de două ori mai mult, suplinind atribuţiile colegilor izolaţi preventiv la domiciliu, şi care se confruntă cu situaţii dificile, dat fiind faptul că beneficiarii sunt izolaţi în centre de la data instituirii situaţiei de urgenţă, iar unii dintre aceştia au grave afecţiuni neuropsihiatrice care conduc la deviaţii de comportament agresive, salariaţii având răspundere practic nediferenţiată în tot acest timp, 24 ore din 24, 14 zile din 14, aceştia riscând să ajungă după cele 14 zile, la rândul lor, în depresie sau cu serioase tulburări emoţionale. La aceste suprasolicitări emoţionale şi profesionale se adaugă şi lipsa familiilor, aceştia fiind nevoiţi să stea departe de partenerii, de copiii şi de părinţii lor’, precizează sindicaliştii.
DGASPC Vrancea are în subordine 35 de servicii publice sociale cu cazare, care ocrotesc 606 beneficiari, copii cu sau fără dizabilităţi, tineri, persoane vârstnice şi persoane adulte cu dizabilităţi. În prezent, 222 de angajaţi sunt izolaţi preventiv la locul de muncă, iar alţi 189 de salariaţi sunt izolaţi preventiv la domiciliu.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)