„Zilele Filmului Armenesc” la Iaşi. Bună Dimineaţa cu Adina Şuhan (20.01.2021)
Publicat de Andreea Drilea,
20 ianuarie 2021, 08:40 / actualizat: 20 ianuarie 2021, 13:51
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Uniunea Armenilor din Romania are placerea de a va invita sa faceti cunostinta cu 4 regizori de origine armeana din Romania.
Andrei Inizian, Armine Vosganian, Andrei Teodorescu si Florin Kevorkian vor prezenta in perioada 18-22 Ianuarie 2021 o selectie de scurt metraje, lung metraje si documentare din filmografiile personale.
Impacare, impacare | Aprilie, vis | Travel Light | 22 mai, luna noua
Armine Vosganian
Amintiri din comunitate Ghergheni si Frumoasa | Amintiri din comunitate Viorica Holderbaum | Ishtar | O mica serenada la un centenar – Arsag Bogdan Caus
Andrei Teodorescu
The Hunt of Transylvanian Gold | Muzica de petrecere | Portret, experiente de viata | Brigada Neagra | Drumul spre succes
Vineri 22 ianuarie, in intervalul orar 18:00 – 20:00, cei 4 regizori va invita pe Zoom la o sesiune de Q&A si discutii pe marginea filmelor prezentate alaturi de muzicianul Capriel Dedeian si de scriitorul Varujan Vosganian. Moderator Irina Margareta Nistor.
(FOTO) Ambasadorul Armeniei în vizită la Bacău, cu ocazia Zilelor Filmului Armenesc
Publicat de ,
26 septembrie 2016, 11:43
Invitați de onoare au fost: Excelența Sa Hamlet Gasparian – Ambasadorul Republicii Armenia în România, deputatul Varujan Vosganian și Sirun Terzian, vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România.
La manifestări au participat cel puţin 100 de membri ai comunităţii armenești din România, precum și aproximativ 500 de elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai comunităţii bacăuane, public larg.
În onoarea invitaţilor, elevi ai Palatului Copiilor Bacău de la Cercul de muzică uşoară, condus de profesorul Claudiu Filip şi de la Cercul de canto popular, coordonat de profesorul Mihai Bîrjoveanu, au susţinut un scurt program artistic cu melodii din folclorul copilăriei şi din folclorul popular românesc.
La finalul întâlnirii, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, a mulţumit elevilor şi profesorilor Palatului Copiilor Bacău pentru spectacolul prezentat şi a vorbit despre perspectiva unor colaborări între instituţia de învăţământ nonformal din Bacău şi organizaţii de tineret din Armenia.
Obiectivul proiectului a urmărit promovarea tradiţiei, obiceiurilor, istoriei şi culturii poporului armean, cu această ocazie fiind celebrată și Ziua Naţională a Republicii Armene.
Pe 23 august 1990 Republica Armenia și-a proclamat independența față de Uniunea Sovietică, aceastafiind recunoscută pe 21 septembrie 1991.
Proiectul a presupus organizarea unor proiecții de film de scurt și lung metraj, un concert cu muzică de film, medalioane cinematogarfice în scurt metraj și dezbateri pe marginea acestora.
În deschiderea evenimentului regizorul Florin Kevorkian a făcut o scurtă prezentare a istoriei şi civilizaţiei poporului armean.
Apoi, au fost vizionate filme armeneşti a regizorului şi scenaristului de etnie armeană, cunoscut nu numai în România dar şi în străinătate, prin participări multiple la festivaluri internaţionale în Canada, Cehia, Statele Unite ale Americii, Ungaria, lista putând continua și a compozitorulului de muzică de film, Capril Dedeian.
La eveniment au participat și Armine Vosganian, studentă la UNATC, care urmează în paralel secţiile de actorie și regie. Primul film de scurt-metraj realizat de ea, “La mulţi ani”, a fost prezentat la Festivalul de Film Independent ”Anonimul”.
De asemenea, a fost invitat Andrei Iniţian, masterand al UNATC – secția regie de film.
Au fost organizate expoziţii de carte, revistă şi costume populare armeneşti, dar și un vernisaj de pictură şi fotografie.
Astfel, a fost încurajată colaborarea activă și schimbul de experiență în domeniul artistic, cultural și educațional.
Iniţiatorul proiectului a fost: Uniunea Armenilor din România – Filiala Bacău, preşedinte Vasile Agop.
Partenerii acestuia au fost: Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Local al Municipiului Bacău, Consiliul Judeţean Bacău, Ambasada Republicii Armene în România, Uniunea Armenilor din România, Filarmonica ”Mihail Jora” Bacău, Inspectoratul Şcolar al Județului Bacău, Palatul Copiilor Bacău, Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău, Colegiul Național “Ferdinad I” Bacău, Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan cel Mare” Bacău, Colegiul Naţional de Artă “George Apostu” Bacău și Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacău.
”Proiectul și-a propus descoperirea culturii, civilizației și în particular, a cinematografiei armene. Așadar, într-o manieră aparte a fost prezentată evoluţia comunităţii armenești în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară armenească s-a reflectat în cultura românească. Armenii sunt un popor cu o străveche cultură națională, influențată de asirieni, greci, perși, dar și de alte popoare din Orientul Mijlociu. În spațiul carpato-danubiano- pontic primii armeni au ajuns în secolele X-XI, în mai multe valuri succesive. Armenii veniți în Moldova erau negustori, meșteșugari, în general oameni avuți, care, datorită privilegiilor pe care le-au obținut și comerțului pe care l-au dezvoltat, au făcut să prospere principatul Moldovei. De altfel, Nicolae Iorga spunea că: „Principatul Moldovei a fost creat pe calea comerțului, iar acei care au urmat această cale a comerțului au devenit colaboratori la crearea statului național în Moldova. Așa încît armenii sunt, oarecum, părinții Moldovei”. Ei au contribuit alături de alte grupuri minoritare, precum evreii, datorită îndeletnicirilor tradiționale, la edificarea statului modern român. Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea armenilor din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa. În acest context vizita ambasadorului Republicii Armenia la Palatul Copiilor Bacău poate deschide perspectiva unei colaborări inedite cu instituții similare.” ne-a declarat prof. Gabriel STAN, directorul Palatului Copiilor Bacău.