Jandarmeria Română s-a născut la Iași. Bună Dimineața la Radio Iași
Publicat de Andreea Drilea, 3 aprilie 2024, 09:42
Publicat de Andreea Drilea, 3 aprilie 2024, 09:42
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.
În matinalul de la Radio România Iași, Plutonier Andreea Motrici și Căpitan Ștefan Acea ne-au vorbit despre ziua lor, ce înseamnă această misiune plină de pericole și de ce aleg tinerii să practice această meserie:
Publicat de Andreea Drilea, 31 martie 2024, 08:58
Publicat de Andreea Drilea, 31 martie 2023, 10:09
În direct, în matinal, locotenent colonel Mihai Cojocariu, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Iași:
Mesajul organizatorilor:
Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași va organiza în zilele de sâmbătă și duminica, 01 și 02 aprilie 2023, in intervalul orar 12.00 – 18.00, la Palas Mall, un eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate tehnica, echipamentul, caii și câinii de serviciu ai Jandarmeriei, iar în cadrul unui atelier vor fi prezenți alpiniștii specializați ai structurilor de antitero și acțiuni speciale.
Programul mai cuprinde exerciții demonstrative de autoapărare, dorind astfel să împărtășim curajul nostru, devotamentul și dedicarea pentru această armă.
Ziua de 1 Aprilie, se va încheia cu Ceremonialul Retragerii cu torțe, ca va avea loc pe traseul Palatul Culturii – bd. Ștefan cel Mare – Piața Unirii.
La aceste manifestări alături de jandarmii ieșeni, vor participa: colegi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Detașamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Române și studenți ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București.
Vă așteptăm împreună cu cei mici, dar și cu cei mari, să îmbrățișăm file din istoria „Armei oamenilor de arme”.
Publicat de Andreea Drilea, 3 aprilie 2020, 07:08 / actualizat: 3 aprilie 2020, 13:20
Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.
Jandarmeria română a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense, se arată pe site-ul www.jandarmeriaromana.ro.
În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.
Cu prilejul acestei zile, la 3 aprilie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în semn de „apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de Jandarmeria Română în îndeplinirea misiunilor şi activităţilor specifice ce constau în asigurarea pazei, protecţiei, precum şi apărarea unor obiective de importanţă deosebită”, preşedintele Iohannis a conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer, de pace, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
(Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 2 aprilie 2019, 12:06
Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași va organiza miercuri, 3 aprilie 2019, între orele 13.00 – 14.30, pe str. Ștefan cel Mare, din orașul Hârlău, un eveniment care va cuprinde un ceremonial militar, mai mai multe exerciții de intervenție, o prezentare a mijloacelor de protecție și intervenție.
De asemenea, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, în ziua de 03 aprilie 2019, între orele 10.00 – 12.00, va fi organizată ZIUA PORŢILOR DESCHISE, la activitate fiind invitați elevi de la mai multe instituții de învățământ din Iași.
Cu acest prilej fi prezentate exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu, va fi expusă tehnica de intervenţie şi va putea fi vizitat muzeul unităţii.
În fiecare an la 3 aprilie sărbătorim Ziua Jandarmeriei Române. În acest an se împlinesc 169 de ani de când Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei, i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare, acesta act reprezentând documentul oficial de înfiinţare a instituţiei.
De la începuturile sale şi până în prezent Jandarmeria şi-a păstrat rolul său ca forţă de ordine publică sigură şi stabilă, prin misiunile efectuate jandarmii aducându-şi aportul la instaurarea în societatea românească a sentimentului de siguranţă civică, atât de important pentru fiecare individ în parte, dar şi la nivelul colectivităţii în ansamblu.
Astăzi, Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, misiuni de protecţie instituţională, paza unor obiective de importanţă deosebită, acţionează în cooperare şi în sprijinul altor instituţii.
Publicat de gabrielarotaru, 2 aprilie 2015, 15:28
Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare, acesta act reprezentând documentul oficial la înfiinţarea a instituţiei.
De la începuturile sale şi până în prezent Jandarmeria şi-a păstrat rolul său ca forţă de ordine publică sigură şi stabilă, prin misiunile efectuate jandarmii aducându-şi aportul la instaurarea în societatea românească a sentimentului de siguranţă civică, atât de important pentru fiecare individ în parte, dar şi la nivelul colectivităţii în ansamblu.
Astăzi, Jandarmeria Română desfăşoară misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, misiuni de protecţie instituţională, paza unor obiective de importanţă deosebită, acţionează în cooperare şi în sprijinul altor instituţii.
Vineri, 03 aprilie 2015, între orele 10.00 – 12.00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi va fi organizată ZIUA PORŢILOR DESCHISE.
Cu acest prilej vor putea fi vizitate o parte din spaţiile unde jandarmii se pregătesc şi îşi desfăşoară o parte din activitate, vor fi prezentate exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu, va fi expusă tehnica de intervenţie şi va putea fi vizitat muzeul unităţii. (radioiasi/ Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi/ FOTO Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi)