Destinaţia zilei: Centrul Vechi din Bucureşti – inima Balcanilor. EU Ale România – 18 septembrie
Publicat de Lucian Bălănuţă, 17 septembrie 2014, 20:44
În Centrul Vechi retrăieşti eleganţa vechiului Regat, frumosul perioadei dintre cele două războaie mondiale. Aici poţi înţelege cu adevărat fascinaţia vremurilor ce nu vor apune niciodată.
În Centrul istoric al Capitalei viaţa se măsoara în senzaţii, nu în reuşite…aici nu ajungi pentru a învăţa lecţii, aici predai tu însuţi prin orice te face fericit.
Centrul Vechi nu are o singură descriere… De fapt, pentru fiecare dintre noi Centrul Vechi al Bucureştiului înseamnă altceva.
Aici gasesti cetatea domneasca a lui Vlad Tepes…Vlad, domnitorul de dincolo de legende si de filmele cu vampiri…un taram de vis…din realitate, asa cum explica istoricul Adrian Majuru:
Tot aici poti simti cu adevarat trecerea secolelor in hanul lui Manuc, locul in care s-a semnat actul de incheiere al unuia dintre razboaiele ruso-turce si in care politicienii romani au decis intrarea in primul Razboi Mondial alaturi de Aliati.
Doar câţiva paşi mai departe te poţi reculege la Biserica Sfântul Anton şi dacă tot vorbim despre biserici ce au dus creştinismul peste veacuri, nu uita de Stavropoleos…biserica ce a avut poate cel mai ironic destin…supravieţuirea ei a depins vreme de două secole de succesul financiar al hanului din vecinătate…afacere rivală de altfel cu Hanul lui Manuc…
Centrul Vechi, aşa cum îl ştim noi acum, este rezultatul tuturor culturilor ce au influenţat aceasta zonă, un rezultat cu adevărat unic în Europa…o explicaţie mai complexă vine de la istoricul Adrian Majuru:
Daca vrei sa gusti cu adevarat din stralucirea epocii interbelice treci pragul vremurilor si gandeste-te ca in localurile de aici au stat, au vorbit, au scris cei pe care i-ai citit…de la Eminescu la Caragiale, cu totii au trait savoarea balcanica a Centrului Vechi…
Deloc nelalocul său, la marginea Centrului Vechi este punctul de referinţă al României…În Piaţa Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou este amplasat kilometrul zero (oficial) al României, prefigurare poate a unei invitaţii către tine, călătorule, către această zonă.
Vino şi tu în punctul zero al istoriei şi distracţiei bucureştene…simte-l…trăieşte-l…fii fericit pentru că aici eşti unul cu ceilalţi…cu oamenii…
Aici e Romania Balcanică, cea cu bune şi rele, rele ce nici nu mai contează…aici e România frumoasă…aici e Romania noastră…