Fiţa Lovin: „Trebuie să te naşti cu un talent, însă performanţele se dobândesc doar prin muncă asiduă”
Publicat de , 16 iulie 2016, 08:27 / actualizat: 18 iulie 2016, 10:31
În raport cu reuşitele extraordinare, determinăm numărul de elemente dintr-o mulţime…
În cazul de faţă, al atletei Fiţa Lovin, titlurile naţionale depăşesc cifra 50.
Cea mai mare performanţă a carierei a obţinut-o la Jocurile Olimpice (Los Angeles, 1984), în proba de 800 de metri; atunci, a ocupat locul trei – apogeul unei cariere sclipitoare, din care nu lipsesc titlul de campioană europeană la cros (în 1979), campioană mondială la aceeaşi probă cu echipa (acelaşi an, 1979), şi vicecampioană mondială (în 1982) la cros individual. A stabilit un adevărat record, devenind de 15 ori campioană balcanică la ştafetă, la cros, atât în proba individuală, cât şi pe echipe. A participat la peste 10.000 de curse oficiale şi a câştigat peste 500 de medalii, cifre care se traduc în mii de kilometric alergaţi.
Născută în localitatea Braniştea (Lunca Siretului, 18 km spre nord de Galaţi), Fiţa Lovin ştie că nu toţi oamenii au capacitatea de a transforma intenţia în acţiune, chiar dacă se întrevăd dificultăţi în obţinerea lucrului dorit, nu toţi au puterea care dă impulsul de a porni la drum şi concentrarea de forţe fizice şi psihice pentru a pune lucrurile în mişcare. Ea reprezintă un exemplu de „aplicare” a voinţei, performanţa fiind cu atât mai mare cu cât atleta a trecut şi prin clipe dramatice în timpul competiţiilor.
S-a retras în 1986, din cauza unei discopatii lombare; a suferit enorm… Din 1986 până în 2012 a fost antrenor la Clubul Sportiv Universitar. A antrenat cu dragoste şi dăruire; stă mărturie Petrea-Lazăr Georgeta, dublă campioană internaţională, medaliată la europenele de juniori, campioană naţională şi balcanică la probele de 400 m garduri…
Citește întreaga poveste a Fiței Lovin AICI