Dumitru Prunariu – singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic
Publicat de Lucian Bălănuţă, 1 decembrie 2015, 09:23
Se întâmpla în 1981, în memorabila zi de 14 mai. Avea să petreacă departe de Pământ aproape 8 zile, adică 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. Parcursul circumterestru al celor doi a însumat 5.260.00 de kilometri.
Misiunea se numea Soyuz 40 și se desfășura în cadrul programului spațial ”Intercosmos”. Partener de nădejde avea să-i fie în acele zile cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj. Dumitru Prunariu devenea atunci al 103 lea cosmonaut al lumii. Alte câteva sute i-au urmat pînă acum, însă niciun alt român.
Povestea lui Dumitru Prunariu începe la Brașov, pe 27 septembrie 1952. Și dacă pentru visătorii din lumea întreagă Cosmosul râmâne doar un vis, cine ar fi crezut că pentru un român transilvănean acesta se va împli?
Pasiunea lui s-a conturat în anii copilăriei la Casa Pionierilor din Brașov. Dădea formă unor modele de planoare și de avioane și visa ca într-o bună zi să construiască aparate de zbor adevărate. S-a dovedit a fi primul pas spre Facultatea de Inginerie Aerospațială, din cadrul Universității Tehnice București, specializarea inginerie aeronautică, dobândită în 1976.
După absolvire se întoarce pe meleaguri natale, la IAR Ghimbav, jud.Brașov. Un an mai târziu, în mai 1977, începea selecția pentru programul de zboruri cosmice ”Intercosmos” iar pentru Dumitru Prunariu începea drumul spre împlinirea unui vis.
A urmat stagii de pregătire teoretică și fizică temeinice. Ofițerul care-i pregătea din punct de vedere fizic primise ordin ca în două luni să scoată din inginerii candidați cosmonauți sportivi de performanță.
Continuarea articolului şi videoreportajul – AICI.