Emil Racoviță – biologul care a adus faimă României
Publicat de Lucian Bălănuţă, 18 septembrie 2015, 00:01
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Emil Racoviţă.
Biologul român care a dus faima României peste tot în lume, explorator al oceanelor îndepărtate şi al adâncurilor întunecate, creatorul unei ramuri ştiintifice şi al celui dintâi institut de speologie din lume. Aşa se poate rezuma în câteva cuvinte munca de-o viaţă a savantului românului.
S-a născut şi a studiat la Iaşi, unde în primii ani de şcoală l-a avut dascăl pe Ion Creangă. La Paris a studiat dreptul, apoi s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe de la Universitatea Sorbona. După absolvire, a rămas în Franţa pentru a-şi pregăti doctoratul şi s-a angajat la Laboratorul oceanologic „Arago”. Acolo a făcut primele scufundări pentru a studia viaţa subacvatică. Avea doar 25 de ani când a fost ales membru al Societăţii Zoologice din Franţa. După doctorat, obligaţia de a-şi satisface stagiul militar l-a chemat înapoi acasă, în România, însă în preajma vârstei de 30 de ani, i s-a făcut o propunere de nerefuzat. A fost ales să facă parte, ca naturalist, din expediţia care a pornit în anul 1897 să studieze ţărmurile din Antartica.
Echipajul care a petrecut o iarnă întreagă la Polul Sud era unul internaţional, alături de Racoviţă la bordul navei „Belgica” au mai urcat, între alţii, medicul american Frederick Cook şi norvegianul Roald Amundsen. Expediţia polară avea să reprezinte punctul de cotitură al afirmării savantului Emil Racoviţă. S-a întors în Europa cu un material de studiu impresionant, mai amplu şi mai valoros decît cel adunat în toate expediţiile anterioare la un loc: 1200 de piese zoologice şi 400 de piese botanice, plus observaţiile detaliate asupra balenelor, focilor şi păsărilor din Antartica. Tot lui i se atribuie descoperirea unei specii noi de cetacee: balena cu cioc.
Continuarea și video-reportajul – le regăsiți AICI.