Victor Babeş – unul dintre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 octombrie 2015, 10:13
Victor Babeș, medicul care a privit dincolo de ceea ce medicina timpului său oferea, dincolo de simptome și de cauze. Savantul care a pus bazele moderne ale bacteriologiei. În anii 60 ai veacului XIX, fruntașul român, originar din Banat, Vincențiu Babeș se stabilise în capitala imperiului ca avocat și devenise grefier la Curtea de Justiție din Viena.
Fiul său Victor era interesat doar de medicină. Familia i-a oferit așadar tânărului Babeș posibilitatea de a studia la Viena și apoi la Budapesta, unde și-a luat doctoratul. Era vremea marilor descoperiri, epoca în care Louis Pasteur în Franța și Robert Koch în Germania puneau bazele microbiologiei. Curând, un nou nume urma să se afirme ca descoperitor și înainte mergător al unei noi discipline. Numele unui român: numele lui Victor Babeș.
În anii 1800 lumea era un loc întristat de boli și epidemii. În Austro-Ungaria, tuberculoza făcea ravagii, iar în România, mortalitatea bolii numite pelagra era uriașă. Victor Babeș a declarat public că leacul acestei boli a mizeriei, pelagra, al acestei rușini naționale era, simplu, improprietărirea țăranilor. Însă dincolo de discursurile moralizatoare, rămânea munca savantului, preocuparea pentru medicina profilactică, lupta antiepidemică, dezvoltarea medicinei veterinare și eforturile pentru introducerea vaccinării antirabice.
Continuarea articolului şi videoreportajul – AICI.