11 noiembrie, ora 18:00, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Concert Omagial dedicat Maestrului Ioan Pavalache
Publicat de dvlad, 8 noiembrie 2017, 14:14
Concertul este inițiat și organizat de fiica maestrului, pianista Alina Pavalache, în cadrul Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Printre invitați se numără sopranele Mihaela Grăjdeanu, Simine David (din Franța, fostă studentă a profesoarei Aneta Pavalache la Conservatorul Serge Rachmaninoff din Paris) și mezzosoprana Antonia-Cosmina Stancu, laureată a Concursului Internațional de Canto din cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale „Georges Enesco” de la Paris, inițiat de Alina Pavalache, director artistic al evenimentului.
Participă Corul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și Ansamblul Coral „Perpetuum”, dirijate de doi foști discipoli ai maestrului Pavalache, George Dumitriu și Consuela Radu-Țaga. La pian se vor afla Brîndușa Tudor (UNAGE Iași) și Alina Pavalache (Conservatorul S. Rachmaninoff, Paris).
Evenimentul are sprijinul SACEM (Societatea Autorilor, Compozitorilor și Editorilor Muzicali din Franța), care a finanțat prezența compozitorului Jean-Christophe Rosaz și interpretarea în primă audiție românească a lucrării sale „Ombres et Lumières”, parafrază pe tema „Eu mă duc, codrul rămâne” de George Enescu”.
Muzician de înaltă ținută profesională, cu o vastă cultură și o distinsă personalitate care a marcat viața culturală ieșeană, profesorul și dirijorul Ioan Pavalache s-a născut la 24 iunie 1927 la Chișinău. A urmat cursurile Seminarului „Gavriil Bănulescu-Bodoni” din Chișinău și ale Seminarului Teologic din Bucuresti, pe care îl absolvă în 1947. Între 1947 și 1952 este student la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, secția pedagogie și dirijat cor. Între 1952 și 1958 este corist și dirijor în Ansamblul MAI (un an), corist în Corul Filarmonicii „George Enescu” timp de șase ani, din care patru a fost și asistentul maestrului D. D. Botez la Conservatorul din București, la ansamblu coral. A fost de asemenea secretar muzical la Filarmonica „George Enescu” (1952-54), la Opera Română din București (1954-56) și la Agenția de Impresariat Artistic (1955-1956). Iar în 1958, după cei 6 ani de ucenicie în cor și ca secretar muzical, vine la Iași, unde i-a urmat lui George Pascu la conducerea Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” (1958-1990).
Ioan Pavalache a fost timp de 40 de ani profesor de dirijat coral la Conservatorul „George Enescu”. În acest timp, a dirijat și Corul Operei din Iași ca dirijor permanent (1958-1963) și colaborator (1963-1990), iar între 1968 și 1975 a fost directorul Operei ieșene.
Ioan Pavalache a reușit să impună Corul „Gavriil Musicescu” între cele mai valoroase coruri de filarmonică din România. A pregătit și dirijat corurile reunite ale Operei și Filarmonicii ieșene pentru operele „Aida” de Verdi și „Boris Godunov” de Mussorgski. De asemenea, a pregătit cele două coruri pentru interpretarea operei „Oedipe” de George Enescu în variantă de concert, dirijor fiind Ion Baciu (1975, 1981). Împreună cu Orchestra simfonică și Corul Radio a participat la interpretarea poemului „Vox Maris” de Enescu și a „Cantatei Profane” de Bela Bartok (în Concertul final al Festivalului Enescu 1981). Sub conducerea sa, Corul Academic Gavriil Musicescu a susținut turnee, a concertat în toate centrele muzicale din țară și peste hotare (Italia 1981), (Polonia 1958) și – poate cel mai important – a efectuat înregistrări speciale la radio și televiziune, unele apărute și pe disc.
Ioan Pavalache a fondat în 1970 Corala „Camerata” a Casei Corpului Didactic din Iași, pe care a impus-o repede prin sonoritatea unitară, maleabilitatea stilistică și coloristica proprie. A condus-o până în 2007, cu rezultate frumoase la Concursurile internaționale de la Debrecen, Gorizzia și Arezzo și în turneele din Italia, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Ungaria, Ucraina, Georgia, Spania sau Rep. Moldova.
Ioan Pavalache a fost dirijor colaborator la Festivalul de Operă de la Constanța (1980-1990), a dirijat, ca invitat, corurile profesioniste din București, Timișoara, Arad, Craiova și orchestra Filarmonicii din Iași. Dintre studenții săi, Diodor Nicoară a preluat în 1969 conducerea Corului Filarmonicii din Timișoara, iar Gheorghe Victor Dumănescu tot din 1969, vine dirijor la Opera din Iași. Alți absolvenți ai săi vor dirija Concertul omagial din 11 noiembrie, Consuela Radu-Țaga, care a preluat câțiva ani și bagheta Coralei „Camerata” și George Dumitriu, care îl urmează la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” pe celălalt student eminent al maestrului, profesorul Nicolae Gâscă.
Și aflat în atâtea conjuncturi corale, era imposibil ca maestrul Pavalache să nu scrie și câteva zeci de coruri și aranjamente corale, dintre care amintesc „Sara pe deal”, „O, rămâi” (pe versuri de Mihai Eminescu), Cântec de leagăn, Horă și Idilă (pe versuri proprii).
Ioan Pavalache a susținut peste 3200 concerte corale a capella și peste 90 vocal-simfonice, în care a abordat un repertoriu vast, din toate etapele culturii muzicale și ale școlii nostre de compoziție. A contribuit la lărgirea considerabilă a repertoriului vocal-simfonic al Filarmonicii ieșene, la formarea gustului publicului pentru genul coral a capella pe scenele românesți și europene. A colaborat cu soliști și dirijori de referință: Viorica Cortez, Ion Baciu, Iosif Conta, Anton Bișoc, Steluța Diamant-Dumea ș.m.a.
Pentru bogata și valoroasa activitate artistică i-au fost conferite numeroase premii și distincții, printre care Meritul Cultural cl. a II-a (1972) și Steaua Republicii clasa a II-a (1973).
Profesorul și dirijorul Ioan Pavalache a trecut în lumea umbrelor în data de 5 noiembrie 2007 și a fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași.