Bacău: Festivalul Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii „STEA printre stele” , 21-22 octombrie 2016
Publicat de Iuliana Bubuianu, 12 octombrie 2016, 19:15 / actualizat: 13 octombrie 2016, 10:54
„Muzica este cea mai puternică formă de magie.
(Marilyn Manson)
În perioada 21-22 octombrie 2016, A.S.C.H.N. Bacău – Centrul „Daniel”, organizează ediția a V-a a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii „STEA printre stele” în sala mare a Teatrului Municipal Bacovia.
Festivalul este un concurs de interpretare și îşi propune să contribuie la descoperirea şi lansarea de copii și tineri interpreţi de muzică uşoară, să aducă împreună copii talentați, copii cu dizabilități, care sunt beneficiarii noștri tradiționali, și personalități marcante ale muzicii ușoare romanești.
Ideea organizării acestui festival a pornit de la necesitatea de a schimba percepția și mentalitățile legate de handicap. Aceasta este o preocupare des întâlnită în cadrul organizațiilor neguvernamentale, există numeroase campanii care promovează necesitatea integrării și excluderii marginalizării sociale a persoanelor cu handicap.
Experiența noastră a arătat că impactul este mult mai mare când aceste campanii se adresează copiilor, pentru că aceștia sunt mult mai deschiși și dispuși să depășească bariera impusă de mentalități.
O primă campanie încununată de succes a fost organizarea unui concurs de desene „Copilărim împreună”, în cadrul căruia, copii din școlile generale din județul Bacău au fost invitați să înscrie în concurs un desen care să reprezinte o activitate realizată împreună cu un copil cu handicap. Participanții au declarat că atunci când s-au gândit la ce ar trebui să deseneze au înțeles mai bine cu ce se confruntă un copil cu handicap.
De aceasta dată, în cadrul festivalului promovăm potențialul copilului cu dizabilități, arătam tuturor ceea ce acesta poate face. Astfel, în holul Teatrului municipal „George Bacovia”, organizăm două expoziții. Prima expoziție este a unui cunoscut artist plastic – Răzvan Lăcătușu, persoană cu handicap, fost beneficiar al serviciilor noastre.
Cea de a doua expoziție este formată din obiecte confecționate de către beneficiarii noștri în cadrul activităților de arterapie și ergoterapie: cutii de bijuterii, tablouri, brățări, lumânări, etc.
Momentul culminant și cel mai așteptat de copii este însă acela în care ei urcă pe scenă și sunt, preț de câteva minute artiști care prezintă un moment special pentru copiii talentați invitați.