„Capriciu și cochetărie feminină: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu”
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2022, 10:41 / actualizat: 20 decembrie 2022, 16:13
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul, în perioada 21 decembrie 2022 – 19 martie 2023, la Palatul Culturii, să viziteze microexpoziția „Capriciu și cochetărie feminină: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu”, temă care continuă seria evenimentelor derulate sub titulatura „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”.
În saloanele secolului al XIX-lea, atât în Iaşi, cât şi în Bucureşti, o întreagă generație manifesta dorința de a trăi cu fascinație un timp european, intensificând încercările de a trasa direcţii, de a rafina şi de a impune mode şi modele care să producă prefaceri importante în societate. Asemenea multor femei din protipendada vechii capitale moldave, tânăra Adela, fiica lui Grigore Sturdza, colonel din Botoșani, avea capriciile și dorințele ei în materie de modă. Universul feminin al cochetei tinere poate fi recompus și prin intermediul acestor piese de excepție, aflate în patrimoniul Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
Adela (Aglaia), născută Sturdza, a fost nora lui Mihail Kogălniceanu, prin căsătoria cu fiul acestuia, Ioan. Prețioasele obiecte intrate în patrimoniul muzeal provin de la Alexandru I. Kogălniceanu (1941 – 2003), unul dintre descendenții direcți ai familiei.
Microexpoziția poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (accesul ultimului vizitator, la ora 16.30).
Seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” a debutat în februarie 2020, aducând în atenția publicului, periodic, obiecte de mare valoare din colecțiile tuturor muzeelor aflate în componența Muzeului de Istorie a Moldovei, inclusiv de la Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași și Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.