Cea de a zecea ediție a Festivalului ”Serile Filmului Românesc” la Iași (articol, audio și foto: Alex Aciobăniței)
Publicat de alexaciobanitei, 13 iunie 2019, 08:00 / actualizat: 13 iunie 2019, 10:03
De 10 ani, Iașul trepidează în ritmul roții zimțate care separă o secvență de cealaltă. De 10 ani, la Iași, se pune reflectorul pe valorile autentice ale filmului românesc, pe creatori de momente rămase într-o istorie pe care nu ai cum să o simți fără să aduci laolaltă conștința, sufletul și magia.
Cea de a șaptea artă nu poate exista fără magie. Dincolo de lumina sau umbrele peliculei se deschide lumea de poveste în care eroi dar și personaje cât se poate de banale, numite ”firești” adeseori vin să întreagească imaginarul uman.
Festivalul ”Serile Filmului Românesc” a devenit un brand al Iașului. Într-un oraș deloc norocos în ceea ce privește dimensiunea festivalieră, într-un oraș în care au murit pe rând festivaluri importante precum ”Eurodans”, ”Euroart” sau ”Avram Goldfaden”, jurnaliștii Corina și Andrei Giurgia s-au încăpățânat să reziste, să demonstreze, să propună. Și le-a reușit acest demers. Mai mult decât atât, dacă la primele ediții, problema supraviețuirii financiare a festivalului se punea într-un mod radical, astăzi, festivalul are aliați puternici: Primăria Municipiului Iași, de asemenea, Ateneul Național Iași – un mix instituțional de teatru, casă de cultură, instituție tutelară pentru cinematografele aflate odinioară în păguboasa custodie a RADEF-ului.
”Serile Filmului Românesc” au ca izvor Asociația Studenților Jurnaliști. Astăzi, acestui atașament sentimental dar și pragmatic, i se adaugă Asociația ”Artis” – ca organizator.
Festivalul beneficiază și de un ambasador: cunoscutul critic de film și traducător Irina Margareta-Nistor.
12 – 16 iunie este perioada în care ieșenii se bucură de Festivalul ”Serile Filmului Românesc” – un eveniment la care Radio Iași este partener media.
În cele cinci zile de festival, au loc peste 30 de proiecţii de filme, sunt inaugurate două expoziţii de fotografie şi este organizată o dezbatere.
În acest an, manifestarea este structurată pe şapte secţiuni şi sunt lansate, în premieră, opt pelicule.
Pe ecranul montat în Piaţa Unirii din Iaşi, rulează în aceste zile şase filme în care a jucat Florin Piersic.
Cu ocazia celei de a zecea ediţii a Festivalului ”Serile Filmului Românesc”, la Iaşi, a fost lansată o colecţie filatelică care pune în valoare actorii şi regizorii români. Din colecție face parte și timbrul dedicat actorului Florin Piersic.
Prima zi de festival – 12 iunie – ne-a prilejuit o întâlnire de suflet cu creatori de teatru și film, în frunte cu Florin Piersic – personalitate căreia îi este dedicată această ediție cu numărul 10 a festivalului, de asemenea, cu persoane care, prin activitatea lor, și-au adus contribuția la dezvoltarea sau promovarea filmului românesc.
În continuare, ascultați o înregistrare a conferinței, moment de bază al festivalului, în care managementul hotelului ce i-a primit pe invitați i-a acordat o stea actorului Florin Piersic, pe un wall of fame pe care ni-l dorim cât mai plin cu nume de actori români. Deocamdată este loc numai pentru cinci nume.
Vorbesc Andrei Giurgia – directorul Festivalului ”Serile Filmului Românesc”, Mihai Chirica – primarul Municipiului Iași, Andrei Apreotesei – directorul Ateneului Națioanal Iași, actorul Florin Piersic – invitat special al festivalului, actrița Natașa Raab, actrița Ileana Popovici, regizorul Adina Pintilie, actorul Ion Dichiseanu, actrița Ioana Pavelescu, regizorul Șerban Marinescu, actorul George Mihăiță – director al Teatrului de Comedie din București, Cristina Popescu – director ”Romfilatelia”, Nicolae Pepene – director al Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Mai multe evenimente au configurat prima zi a festivalului dar semnalăm Gala Serilor Filmului Românesc, consumată seara, în Piața Unirii din Iași. La eveniment, Primăria Municipiului Iași i-a acordat celebrului actor Florin Piersic titlul de Cetățean de Onoare al dulcelui târg.
(articol, audio, foto: Alex Aciobăniței)