Bacău, 14 martie, de la 18.30, Sala Ateneu: Concert Beethoven cu pianista Alexandra Silocea, dirijor Anastasios Symeonides
Publicat de dvlad, 13 martie 2019, 19:36
Concert Beethoven cu pianista Alexandra Silocea, dirijor Anastasios Symeonides (Grecia)
“Un arbore mi-e mai drag decât un om, în pădure mă simt fericit – fericit în pădure unde fiecare copac grăieşte prin tine. Doamne ce minunăţie! În păduri, pe dealuri e linişte, linişte spre a te slăvi!”
Când ne referim la muzica programatică, gândul ne poartă la Ludwig van Beethoven – autorul unor capodopere muzicale, dar şi al rândurilor de mai sus, la picturile lui sonore, la povestiri, tablouri literare ori filozofice. Egmont, Coriolan, Leonora l-au inspirat pe Titanul de la Bonn în compunerea nemuritoarelor uverturi.
Simfonia a VI-a “Pastorala” are cinci părţi, denumite: : Bucuria sosirii la ţară, Scenă la pârâu, Veselă petrecere ţărănească, Furtuna, Cântecul păstorilor – bucuria trecerii furtunii, secţiuni ce sugerează “murmurul apei, vuietul furtunii, cântecul păsărilor, jocul apei pârâului, sclipirea fulgerelor şi ecoul tunetelor.”
Orchestra băcăuană este dirijată joi,14 martie, de Anastasios Symeonides. Muzicianul s-a născut în anul 1972 la Atena, oraş în care a studiat şi în care profesează. S-a perfecţionat la Viena şi Paris. Actualmente, director artistic la Orchestra simfonică Radio, Anastasios şi-a început cariera dirijorală la Corul şi Orchestra de tineret din Atena şi a continuat la Orchestra simfonică a municipalităţii din Zografos. Are în repertoriu de la lucrări clasice la prime audiţii ale compozitorilor greci contemporani şi susţine concerte de succes.
El va acompania în paginile Concertului nr. 3 pentru pian şi orchestră pe Alexandra Silocea. Discipolă a Elisabethei Leonskaja, pianista franceză de origine română, cu studii muzicale realizate la Constanţa şi Bucureşti, admisă când avea 16 ani la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, cu prezenţă notabilă pe scenele lumii, Alexandra va cânta în 11 septembrie în Festivalul Internaţional “George Enescu” cu Orchestra Simfonică Academică de Stat Evgheni Svetlanov din Rusia, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, în ciclul Mari orchestre ale lumii.
Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora”va fi prezentă la Festival în 5 septembrie, în Bacău şi două zile mai târziu, în Bucureşti, la Sala Radio, în cadrul concertelor secolului XXI.