Ascultă Radio România Iași Live

Iaşi, 16 mai Turneul Voci pentru Europa, al laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco de la Paris

Iaşi, 16 mai Turneul Voci pentru Europa, al laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco de la Paris

Publicat de dvlad, 1 mai 2019, 18:38

Concert extraordinar la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi,

cu laureații Concursului Internațional de Canto Georges Enesco” din Paris în cadrul Turneului VOCI PENTRU EUROPA

  • Concertul are loc joi , 16 mai, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi şi face parte din turneul Voci pentru Europa”, organizat de Asociația Noesis-Enesco și partenerii săi în cadrul Sezonului Franța-România 2019
    Concertul are loc sub patronajul sopranei Mioara Cortez, căreia i se va înmâna cu această ocazie Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. 
    De asemenea, va avea loc la Universitatea de Arte „George Enescu” un Master Class de Interpretare Vocala, în zilele de 10 și 11 mai 2019, în cadrul Festivalul Internaţional al Educației; profesori soprana Mioara Cortez şi pianista, coach vocal Alina Pavalache.

Iaşi, mai 2019

Concertul extraordinar susținut de laureații Concursului Internațional de Canto Georges Enesco” 2018 va alea loc Joi, 16 mai, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu. Concertul de la Iasi face parte din turneul Voci pentru Europa”, organizat de Asociația Noesis-Enesco și partenerii săi în cadrul Sezonului Franța-România, dar şi în cadrul Festivalului International al Educatiei, beneficiind de susţinerea Primăriei Municipiului Iaşi şi a Institutului Francez Iaşi.

În program vor fi incluse piese de George Enescu, precum și lucrări ale unor compozitori europeni romantici, moderni și contemporani – Charles Gounod, Georges Bizet, Claude Debussy, Paolo Tosti, Enrique Granados, Kaija Saariaho, Maurice Ravel, Francis Poulenc.

Pe scena din Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi vor evoula: soprana Faustine de Monèsștigătoarea Marelui Premiu pentru Muzică Contemporană 2018, tenorul George Vîrban– câștigătorul Marelui Premiu pentru Operă 2016, baritonul Sebastian Balaj – câștigătorul Marelui Premiu pentru Operă 2018.

Recitalurile laureaților vor fi acompaniate de pianista Alina Pavalache.

Turneul din România VOCI PENTRU EUROPA al laureaților Concursului Internațional de Canto Georges Enesco” din Paris are loc după turneul din Franța şi se desfasoară după următorul program:

4 mai 2019, Sinaia – Casa memorială George Enescu – Vila Luminiș, de la ora 12:00
Interpreți
: soprana Viorica Spînu, baritonul Sebastian Balaj

6 mai 2019, București – Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național George Enescu, de la ora 19:00
Interpreți
: soprana Faustine de Monès, soprana Georgiana Dumitru, soprana Viorica Spînu,
baritonul Sebastian Balaj

13 mai 2019, Cluj-Napoca – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la ora 18:00
Interpreți: contra-tenorul Alin Buruiană, soprana Viorica Spînu, baritonul Sebastian Balaj

16 mai 2019, Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, de la ora 19.00

Interpreţi: soprana Faustine de Monès, tenorul George Vîrban, baritonul Sebastian Balaj

7 iulie 2019, Tescani – Muzeul Rosetti-Tescanu-George Enescu, Sala Oedipe, de la ora 17.00
Interpreți: soprana Faustine de Monès, tenorul George Vîrban, baritonul Sebastian Balaj.

Pe lângă turneul laureaților, pentru a onora transmiterea cunoașterii și experienței unor artiști consacrați către tânăra generație, proiectul include de asemenea trei sesiuni de masterclass de canto și muzică instrumentală, după următorul program:

  • București, în zilele de 5, 6 și 7 mai 2019, la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris; profesori Daniel Ottevaere canto și Henri Demarquette – violoncel. În cadrul acestui modul, se vor acorda și două burse de studii la Paris, pentru anul școlar 2019-2020, oferite de Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot”.
  • Iaşi, în zilele de 10 şi 11 mai 2019, la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, are loc masterclassul de canto susţinut de soprana Mioara Cortez.

  • Tescani, în perioada 4-13 iulie 2019, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”, are loc masterclassul de canto susţinut de mezzosoprana Viorica Cortez, pian şi vocal coach Alina Pavalache și regia Anda Tabacaru.

Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco” şi Concursul Internațional de Canto „Georges Enesco” au loc anual la Paris, începând din anul 2014 şi sunt organizate de Asociația Noesis-Enesco şi partenerii săi, având menirea să mențină vie imensa moștenire culturală și muzicală lăsată posterității de marele compozitor și muzician român George Enescu.

Evenimentele sunt organizate de ASOCIAȚIA NOESIS-ENESCO

În parteneriat și cu susținerea: INSTITULUI FRANCEZ DIN BUCUREȘTI, MUZEULUI NAȚIONAL «GEORGE ENESCU», COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTE «DINU LIPATTI» București, OPERA NAȚIONALĂ CLUJ-NAPOCA, MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAȘI, UNIVERSITATEA DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAȘI, SOCIETATEA DE EDITORI ȘI AUTORI DE MUZICĂ FRANȚA.

Pentru mai multe informații și detalii, persoana de contact este Alina Pavalache, reprezentanta Société Musicale Française Georges Enesco, email: alinapavalache@gmail.com, telefon:+ (40) 753.620.603

BIOGRAFIILE LAUREAȚILOR CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE CANTO „Georges Enesco”, PARIS,

participanţi în Turneul VOCI PENTRU EUROPA

Faustine de MONÈS, soprană

Marele Premiu al secțiunii de muzică contemporană al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2018

Salutată de presa internațională pentru talentul, expresivitatea sa vocală și prezența scenică excepțională, soprana Faustine de Monès este una dintre stelele în curs de afirmare ale generației sale, cariera ei desfășurându-se deja pe marile scene ale lumii, precum Carnegie Hall, Barbican Theater, Opera Națională din Israel, Opera din Oslo, Radio France, Festivalul de muzică de la Ravinia, sub bagheta unor dirijori de mare prestigiu, precum Lionel Bringuier, James Conlon, Paul Nadler.

Faustine a câștigat Marele Premiu pentru Muzică Contemporană al ediției din 2018 a Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” Paris, Premiul I și Premiul publicului la Concursul Vienne en Voix, Premiul pentru Duo la Concursul de Muzică Franceză de la Toulouse și Marele Premiu al Alice E. Adams Opera.

Faustine a avut cronici entuziaste ale presei pentru rolul sorei Constance din opera „Dialogul Carmelitelor” de Francis Poulenc, la Teatrul de la Nordhausen și la Aachen. Din repertoriul său mai fac parte rolurile Zerlina (Don Giovanni, de Mozart), Iris (Haendel), Nayade (Ariadne la Naxos de Strauss) etc.

Faustine de Monès a studiat la Guildhall School of Music din Londra și deține un masterat la Mannes New School for Music în SUA.

Beneficiază de sprijinul Fundației Meyer și este bursieră a Presidential Scholarship de la New School for Music USA.

Sebastian BALAJ, bariton

Marele Premiul pentru Operă al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2018 (ex aequo)

Născut la Oradea în 1997, Sebastian Balaj și-a început studiile muzicale la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa de canto a profesorului Marian Boboia. Din 2017, este student la secția canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, clasa lect. univ. dr. Florin Estefan.

A participat la cursurile de măiestrie conduse de mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Mariana Nicolesco, pianista Alina Pavalache şi regizoarea Anda Tabacaru. Sebastian Balaj este dublu laureat cu premiul 2 și premiul Special al Juriului la Barbara Fei Memorial Award și în februarie 2018, la Hong Kong Voice Competition. Tot în anul 2018 a obținut „Grand Prix Opera” și premiul special „In Memoriam Cătălina Cortez”, oferit de către mezzosoprana Viorica Cortez, la Concursul de Canto din cadrul „Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enescode la Paris. În prezent, face parte din Studioul de Operă „Lya Hubic” al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, pentru a doua stagiune.

A interpretat deja roluri în operele Don Giovanni de Mozart, Rigoletto de Verdi, Lăsați-mă să cânt de Gherase Dendrino. A susținut numeroase recitaluri și concerte vocal-simfonice.

George VÎRBAN, tenor

Marele Premiu pentru Operă al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2014

Masterand la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ. dr. Mariana Colpoș, a început studiul disciplinei canto la Galați, în anul 2009, la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, îndrumat de profesoara Rodica Koler.

În anul 2013, George a obținut Bursa „Tinere Talente” oferită de Fundația Principesa Margareta a României. A urmat serii de masterclass-uri cu nume de rezonanță internațională în lumea operei, precum tenorul Vasile Moldoveanu, tenorul Marcello Giordani, soprana Leontina Văduva, baritonul Jean Philippe Lafont, pianista Alina Pavalache. A susținut concerte la Opera Națională București, Filarmonica George Enescu, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Mihail Jora Bacău, Sala Radio și participă la competiții naționale și internaționale, precum Concursul Internațional de Canto „Vox Artis” Sibiu (2014), Concursul de Canto din cadrul „Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enescode la Paris (2014), Concursul Internațional de Canto „Jeunes Espoirs” din Avignon (2016). A obținut Marele Premiu al Operei București (2016), Concursul Național „Mihail Jora” București (2016). În 2016, a debutat la Teatrul de Operă și Balet din Saransk, Rusia, în rolul Lensky din opera Evgheni Oneghin de Ceaikovski și în concert la Opera Grand Avignon, din Franța. În 2017, a concertat în China, la Harbin Concert Hall și Shanghai Symphony Hall, la Opera Română din Cluj-Napoca în rolul Lensky, la Opera Națională București, în rolul Nemorino și devine prim solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, debutând în rolul Koltoy la premiera operetei „Viktoria și al ei husar” de Paul Abraham și în „Concertul celor trei Tenori”. A fost desemnat de Revista Actualitatea Muzicală Cel mai bun tânăr solist, în cadrul Galei Anuale de decernare a Premiilor Revistei Actualitatea Muzicală, iar în cadrul Festivalului de Operă Independentă de la Iași a obținut premiul pentru Cel mai bun solist, acordat pentru rolul Nemorino din opera Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti, în regia lui Ștefan Neagrău. Toamna anului 2017 vine cu o serie bogată de concerte, recitaluri și premii: Premiul I la Concursul Internațional de duo „Suzana Szörenyi”, alături de pianista Miriam Drașovean, recitaluri la Filarmonica Chișinău, Filarmonica Pitești, Filarmonica Ploiești, Filarmonica Brașov, concerte la Opera din Cheboksary, Rusia şi la Konzerthaus Berlin, Germania. În anul 2018, ajunge în semifinala Concursului Internațional de Canto „Queen Elisabeth” de la Bruxelles și debutează în mai multe roluri la Opera Națională Română București, unde este colaborator permanent.

Alin BURUIANA, contratenor

Marele Premiu al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2018

Născut în 1994 la Arad, Alin Buruiană a absolvit Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și este masterand la Universitatea de Arte din Oradea. Primele sale apariții publice au avut loc în 2011, în Chicester Psalms, de Leonard Bernstein și Scufița roșie și prietenii, de Nicolae Brânzeu, la Filarmonica de Stat din Arad. Urmate de diverse alte gale de operă și concerte vocal simfonice, iar în 2018 a participat la Opera în concert Giulio Cesare de Georg Fredrich Händel, la Palatul Baroc din Timișoara. În 2019, ca urmare a Marelui Premiu „Georges Enesco” obținut la Concursul de Canto din cadrul „Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enescode la Paris 2018, a debutat la Opera Națională Română Cluj-Napoca, în opereta Liliacul, de Johann Strauss Jr. Alin Buruiană a obținut mai multe premii naționale și internaționale: în 2016, Marele Premiu la Concorso Internazionale di Musica de la Roma și Premiul II la Festivalul și concursul Ionel Perlea, de la Slobozia; Premiul III la Concursul Internațional Sabin Drăgoi de la Timișoara, în 2017, în 2018, Premiul I la Concursul Francesco Stabile de la Potenza, Italia și Grand Prix Enesco și Premiul special oferit din partea Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Alin a participat la cursuri de măiestrie vocală cu Simina Ivan, Aura Twarowska, Viorica Cortez și Alina Pavalache. În 2017, Alin Buruiană a participat la emisiunea tv X Factor, unde a fost primul concurent care a abordat exclusiv opera ca gen pe întregul parcurs al concursului.

Viorica SPÎNU, soprană

Premiul I (secțiunea Mari Amatori de Artă Vocală) al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2018

Născută la Brașov, și-a început parcursul muzical de timpuriu, etalând abilități expresive și vocale din copilărie. Ca elevă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, a studiat vioară și, ulterior, pian. Urmează cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, în cadrul căreia ia parte la producția operei Hänsel und Gretel de E. Humperdinck și Suor Angelica de G. Puccini. Susține recitaluri la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Casa Armatei din Brașov și la Muzeul George Enescu din Tescani, în cadrul cărora abordează repertoriu de operă, fiind captivată și de repertoriul cameral al compozitorilor români – G. Enescu, T. Brediceanu, C. Brăiloiu ș.a., de cel francez – C. Debussy, M. Ravel, Fr. Poulenc, J. Massenet, cât și de cel contemporan – Katia Saariaho, Henry Nafilyan. După încheierea studiilor, continuă perfecționarea vocală și interpretativă în cadrul unor cursuri de măiestrie prestigioase sub egida unor artiști de renume internațional: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Alina Pavalache, Jean-Philippe Lafont, precum și sub îndrumările regizorale ale Andei Tabacaru și Ștefan Neagrău, etalând un timbru vocal liric cu veleități de coloratură ce i-au permis să abordeze partiturile mozartiene din Flautul fermecat – Regina nopții, Răpirea din Serai – Blondchen, Cosi fan tutte – Despina, Don Giovanni – Zerlina, precum și roluri de bel canto, din opere de G. Donizetti, ”Fiica Regimentului” ,”Don Pasquale”, ”Elixirul dragostei”. Participă la competiții naționale și internaționale și câștigă în anul 2018 Premiul I la Concursul internațional „Georges Enesco” de la Paris.

Georgiana DUMITRU, soprană

Premiul special „Jules Massenet” al Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, Paris 2018

Maria-Georgiana Dumitru s-a născut în orașul Ploiești, acolo unde și-a început drumul artistic, studiind pianul la Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva”, iar mai apoi absolvind Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, secția canto clasic. Georgiana este câștigătoarea mai multor concursuri naționale, internaționale și olimpiade. În cadrul unei burse Erasmus, a luat parte la programul intensiv „Early Music Small Vocal Ensembles on the professional scene”, parte a proiectului VOXearlyMUS, desfășurat în orașele Parma și Urbino, Italia. Activitatea artistică îi este ghidată de către profesoara Mariana Colpoș, iar bursa pe care a obținut-o în cadrul programului Tinere Talente a ajutat-o să participe la cursurile de măiestrie susținute de personalități importante ale domeniului muzical, precum Viorica Cortez, Alina Pavalache și Verona Maier. A reușit să își consolideze cunoștințele tehnice și elementele stilistice muzicale și a participat la Concursul de Canto din cadrul „Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enescode la Paris, unde a câștigat Premiul Special „Jules Massenet”.

Etichete:
FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Evenimente Radio Iaşi vineri, 10 ianuarie 2025, 09:43

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează un dublu eveniment...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 11:38

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc din nou...

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 10:08

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi vineri, 3 ianuarie 2025, 13:49

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an

Opera Naţională Română din Iaşi anunţă că pe 9 ianuarie, de la ora 18,30, în Sala Mare se va desfăşura primul spectacol al anului 2025,...

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:05

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile...

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:00

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași

În perioada 19 – 22 decembrie 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la un nou eveniment dedicat pasionaților de...

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași
Evenimente Radio Iaşi marți, 17 decembrie 2024, 12:30

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 12.00, la Palatul Culturii – Sala „Ștefan...

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”
Evenimente Radio Iaşi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:05

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)

În ziua de 14 decembrie 2024, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași în...

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)