Iași, 21 aprilie: Simfonic dirijat de Yang Jiao (China), cu Adela Liculescu solistă
Publicat de dvlad, 19 aprilie 2017, 18:13
Vineri, 21 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Iași, are loc Concertul Simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Moldova, dirijor YANG JIAO (China), solistă ADELA LICULESCU.
Născută la Craiova în 1993, Adela Liculescu a urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice „Marin Sorescu” (unde a studiat cu prof. Mariana Ilie și prof. Mihai Ungureanu, solist concertist al Filarmonicii din Craiova), iar din septembrie 2012 a studiat la Universitatea de Muzică și Arte Interpretative din Viena (pianul, cu prof. Martin Hughes). Din 2016, a început la aceeași universitate și studii de compoziție.
În ianuarie 2016, la ceremonia de gală de la Palatul Parlamentului din București, Adela a primit premiul pentru Cel mai bun Student Român din străinătate la categoria arte. În noiembrie 2015, Adela Liculescu a câștigat premiul I la Concursul Bösendorfer de la Viena. În finala concursului, desfășurată la Palatul Schönbrunn, Adela a interpretat Concertul nr 2 pentru pian de Beethoven împreună cu Vienna Chamber Orchestra dirijată de maestrul Stefan Vladar.
Alte premii: premiul I la Concursul „Elena Rombro-Stepanow” Viena 2012, Premiul al II-lea la Concursul de Concerte Clasice de la Città di Cantù 2015, Locul V la Concursul International de Pian Beethoven Viena 2013 și un Premiu special pentru Cel mai tânăr semifinalist, premiul I la „Premiile Orange pentru tineri muzicieni” București 2008, premiul I la Concursul „Carl Filtsch” Sibiu 2009, Premiu Special pentru concurentul român cel mai bine plasat (din cei șase semifinaliști) la Concursul International “George Enescu” din 2014.
Printre cele mai importante apariții scenice cu orchestră ale Adelei Liculescu se numără Concertul de la Filarmonica din Berlin, cu Neue Sinfonie-Orchester Berlin dirijată de Raphael Haeger, din martie 2014, când a interpretat Concertul pentru pian nr. 21 de Mozart și Concertul pentru pian nr 2 de Beethoven de la Ateneul Român, în care Orchestra Romanian Sinfonietta a fost dirijată de maestrul Horia Andreescu, în august 2014 (transmis live de Radioul și televiziunea națională).
Până acum, Adela a interpretat 11 concerte cu orchestră (Haydn – D major, Mozart – KV 467 & KV 488, Beethoven – no 2 & no 5 „Imperialul”, Chopin 2, Schumann, Rahmaninov 2, Ceaikovski 1, Prokofiev 3, Liszt 1) cu dirijorii Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Raphael Haeger, Vittorio Parisi, Romeo Râmbu, Ovidiu Bălan, Florin Totan, George Jackson, Sergey Simakov etc.
După premiul pentru cel mai bine plasat concurent român de la Concursul Enescu 2014, a fost invitată în semi-finală, finală și Concertul de Gală în Concursul de Dirijat Jeunesses Musicales de la București 2015, în care a interpretat părțile I ale Concertelor Chopin 2, Rachmaninov 2 și Schumann împreună cu orchestra Filarmonicii Enescu în sala Ateneului Român cu fiecare din cei 12 dirijori semifinaliști și apoi cu cei trei finaliști.
Alte evenimente: în iulie 2015 a fost selectată să cânte Concertul 1 de Liszt cu Orchestra Filarmonicii din Jena, dirijor Markus L. Frank, după cursurile de măiestrie de la Weimar.
Recitaluri solo: la Saint Martin-in-the-Fields din Londra, la Filarmonica „Gasteig” din Munchen, în Bösendorfer-Saal din Casa Mozart de la Viena, la Ateneul Român, Muzeul „George Enescu”, Palatul Albrizzi din Veneția, Villa Carlotta din Como, Beethoven-Haus din Viena, alte săli din România: București, Craiova, Sibiu, Cluj, Rm. Vâlcea, Pitești, Sinaia etc.
Muzică de cameră în festival: „George Enescu” – Bucharest, „Les nuits pianistiques” – Franța, International Holland Music Sessions – Olanda, Aurora Festival – Suedia, Internationale Konzertarbeitswochen Goslar – Germania, Sonoro Festival – România / Italia, Festival Academy Budapest etc. Alături de muzicieni precum Alexander Sitkovetsky, Natalia Lomeiko, Barnabás Kelemen, Corinne Chapelle, Domenico Nordio, Diana Ketler, Mirabela Dina, Maxim Rysanov, Răzvan Popovici, Maria Kliegel, Julian Arp, Boris Andrianov, László Fenyö, Erich Oskar Huetter, Christine Hoock etc.
Cursurile de măiestrie la care a participat au fost conduse de profesorii Arie Vardi, Mikhail Voskresensky, Rolf-Dieter Arens, Vladimir Viardo, Piotr Paleczny, Kemal Gekic, Martin Roscoe, Diana Ketler, Konstantin Lifschitz, Jacques Rouvier, Walter Krafft, Csiky Boldizsar etc
În 2015, Adela Liculescu a fost invitată de Institutul Cultural Român din Londra și Praga pentru două concerte în care a promovat și muzica românească, programele cuprinzând piese de Enescu, Liszt și Ravel. În 2014 a susținut un Recital la Institutul Cultural Român din Viena, iar în 2013 a interpretat un program integral Enescu într-un concert organizat de Ambasada Română din Viena. Și a interpretat Enescu și în alte recitaluri din Germania, Italia și România. În 2008, într-un recital organizat de Institutul Cultural Român din Veneția, a interpretat Integrala lucrărilor pentru pian Carl Filtsch, unele piese fiind auzite în premieră absolută mondială. Fragmente din eveniment au fost transmise de WQXR Radio – New York.
Multe dintre concertele sale au fost transmise la radio sau televiziune, printre ele aflându-se și apariția din cadrul Bursei Talentelor din emisiunea „Intrada”, de pe Canalului 1 al Radioul Național Austriac.
Yang Jiao este absolvent al Conservatorului Central de Muzică din Beijing, unde a studiat dirijat, a urmat apoi un master în dirijat orchestră la Yale School of Music din New Haven, Connecticut, Statele Unite și a continuat studiile la Universitatea de Muzică „Hans Esiler” din Berlin. Este stabilit în Berlin și deține funcția de director muzical asociat al Orchestrei Simfonice Lanzhou.
În 2006, a câștigat Premiul al III-lea la Concursul Național de Dirijat Shenzhen din China, după care a fost invitat să dirijeze în fiecare an în cadrul Festivalului de Muzică Modernă de la Beijing. În 2007, dl. Jiao a participat la turneul asiatic la London Symphony Orchestra, pe parcursul căruia a urmat cursuri de măiestrie cu maestrul Daniel Harding și a dirijat faimoasa orchestră.
Din 2007, Yang Jiao este dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Lanzhou și dirijor al orchestrei Simfonice a Institutului de Tehnologie din Beijing. A dirijat de asemenea multe alte orchestre în China și un turneu în Franța, în 2010, al Orchestrei Simfonice Golden Tail.
Ca pianist, dl Jiao a câștigat premiul al II-lea la primul Concurs de pian din cadrul festivalului Beethoven, în 2004 și mai târziu a făcut parte din câteva formații de muzică de cameră precum Shanghai String Quintet sau alături de profesorul Michael Friedmann de la Yale University.
În 2014, a ocupat locul al II-lea la Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales de la București.