Iaşi, 22 apr. Teatrul Luceafărul Concert simfonic Dan Atanasiu pian, Gottfried Rabl dirijor
Publicat de dvlad, 20 aprilie 2016, 16:25
Concertul Symphonic Impressions are loc vineri, 22 aprilie 2016 de la ora 19:00, la Teatrul Luceafărul. Solist: Dan Atanasiu. Dirijor: Gottfried Rabl
Din program fac parte lucrările:
Claude Debussy – Preludiu la După-amiaza unui faun
Manuel de Falla – Nopți în grădinile Spaniei pentru pian și orchestră
Alphons Diepenbrock – Summernight din Suita Marsyas (primă audiție)
Florent Schmitt – Tragedie de Salome (primă audiție)
Dan Atanasiu s-a născut în Timișoara și a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. La vârsta de zece ani a debutat ca solist cu Filarmonica din Galați. Imediat după absolvirea Conservatorului Ciprian Porumbescu din București a devenit solist al Filarmonicii George Enescu București, poziție pe care a ocupat-o până la stabilirea lui în Canada in 1993.
Este deținătorul a numeroase premii la importante competiții internaționale: Marguerite Long Paris, Fr. Chopin Varșovia, Paloma O’Shea Santander (Spania), Dino Ciani Milano, Montreal (Canada), Bordeaux (Franța), etc.
A desfășurat o bogată carieră artistică având concerte și recitaluri aproape în toate țările din Europa, în America de Nord, China și Maroc. A înregistrat pentru casele de discuri Electrecord, Polskie Nagrania, Radio Bucuresti, Radio Varșovia și Radio France.
Ca solist, Dan Atanasiu a cântat cu multe orchestre simfonice din lume: Orchestra Simfonică Radio din Berlin și Madrid, Orchestra Teatrului Scala din Milano, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Academiei de Muzica Fr. Liszt Budapesta etc. De asemeni, a colaborat cu reputați dirijori: Serge Baudo, Herbert Kegel, Paul Deker, Alain Paris, Ordon Alonso, Stanislav Macura etc.
Datorită nivelului artistic impresionant al aparițiilor sale a fost invitat la festivaluri importante precum Salzburg, Berlin, Fr. Chopin Varșovia și Marrianske Lazne (Cehia), G. Enescu București, Bordeaux, Menorca si Santander (Spania).
La scurt timp după stabilirea în Canada, Dan Atanasiu a fost diagnosticat cu „focal distonia” care i-a afectat mâna dreaptă făcându-i imposibil sa cânte o mare parte din repertoriul pianistic. Aceasta boala întâlnită în special la instrumentiști, l-a făcut să și restrângă activitatea concertistică și să se dedice și activității pedagogice.
Dirijorul austriac Gottfried Rabl a devenit cunoscut pe scenele muzicale ale Austriei datorită apariţiilor sale la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio din Viena, dar şi a altor orchestre. Interesele sale în materie de lucrări se îndreaptă către compozitorii uitaţi, neglijaţi sau necunoscuţi, pentru ca publicul să se poată delecta cu calităţile acestor lucrări. De asemenea, este respectat pentru valoarea sa de maestru de canto şi de former choral director.
Recunoscut de presă ca „un specialist al lucrărilor moderne”, a impresionat criticii cu interpretări din repertoriul romantic târziu – Glazunov, Delius, Liadov, De Falla. Numeroasele sale înregistrări cuprind o întindere largă de stiluri muzicale.
După terminarea studiilor universitare la Viena, Gottfried Rabl a primit diploma în interpretare-corn, maestru de canto şi dirijat. Interesul puternic pentru muzica contemporană l-a condus către o strânsă colaborare cu Leonard Bernstein la Viena, la Milano şi în SUA, în acest timp, G. Rabl fiind asistent muzical şi editor la opera lui Bernstein, A Quiet Place.
A urmat de asemenea cursurile Universităţii de Muzică din Indiana – SUA, apoi s-a întors în Austria, unde a condus coruri profesioniste.
Gottfried Rabl a dirijat pentru prima dată la Iaşi în mai 2006; de atunci revine în fiecare stagiune, fiind deosebit de apreciat de muzicieni şi de public.