Ascultă Radio România Iași Live

Iaşi, 22 februarie, de la ora 19.00, la Casa Studenţilor, concertează pianista Alexandra Dăriescu, alături de orchestra Filarmonicii Moldova, dirijată de Vlad Vizireanu

Iaşi, 22 februarie, de la ora 19.00, la Casa Studenţilor, concertează pianista Alexandra Dăriescu, alături de orchestra Filarmonicii Moldova, dirijată de Vlad Vizireanu

Publicat de dvlad, 20 februarie 2019, 17:15 / actualizat: 22 februarie 2019, 12:02


Celebra pianistă Alexandra Dăriescu, născută la Iași, va susține un concert extraordinar împreună cu Orchestra Filarmonicii Moldova, sub bagheta tânărului dirijor Vlad Vizireanu. Concertul va avea loc pe 22 februarie, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Programul cuprinde două prime audiţii, Germaine Tailleferre – Balada pentru pian și orchestră şi Franz Liszt – Simfonia Dante şi va fi deschis de poemul coregrafic  La Valse, de  Maurice Ravel.

De la Royal Albert Hall din Londra, la Concertgebouw Amsterdam și până la Carnegie Hall din New York, tânăra pianistă Alexandra Dăriescu își fascinează audiența prin muzicalitatea înnăscută și prezența captivantă. este numită „una dintre primii 30 de pianiști sub 30 de ani destinată pentru o carieră spectaculoasă” în International Piano Magazine. BBC Music Magazine o numește ,,o stea în devenire”, Revista Forbes considerând-o un adevărat ,,ambasador al muzicii clasice” , iar în anul 2013, Alexandra Dăriescu devine prima pianistă română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Alexandra este celebrată de public și critici peste tot în lume, având în discografie 3 CD-uri înregistrate solo și 2 cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra și respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este „Ambasador Special al României”, deținând pașaport diplomatic și concertând în întreaga Europă, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud și Asia.

Dedicată proiectelor de educație și caritate, Alexandra a ajutat la strângerea de fonduri de peste £180,000 în 2016 pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie și Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundației Adept, organizând prima ediție a Festivalului Transilvania la Londra în prezența ASR Prințul Charles.

Alexandra s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin și Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie, unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov si Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora și Imogen Cooper la Guildhall School of Music din Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveția și SUA, cu Dimitri Bashkirov și Menahem Pressler în Elveția și Phillippe Cassard în Franța. Alexandra este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester și președinta Fundației Music in Lyddington din Marea Britanie.

Recent, Alexandra a post următorul anunţ pe reţelele de socializare: „Am încheiat primul meu turneu mondial. 38 de concerte în Europa, China, Emiratele Arabe Unite & Australia, în opt săptămâni. A fost şi prima oară când am fost profucătorul unui spectacol care schimbă percepţia oamenilor despre muzica clasică şi aduce tânăra generaţie la un recital de pian. Peste 75% din public a a fost sub 35 de ani , iar biletele s-au vândut aproape peste tot integral. Mulţumesc din suflet întregii echipe a Spărgătorului de Nuci, Désirée Ballantyne a fost o bucurie să împart scena cu tine. KD Schmid şi toţi minunaţii promotori care au pus acest spectacol magic în program, ajutându-ne să ne inspirăm publicul de toate vârstele să îndrăznească să viseze! #nutcrackerandI”

Spectacolul Alexandrei a ajuns la Wiener Konzerth

aus, Kings Place London, Piano Festival Royal Liverpool Philharmonic, Malvern Theatres Dubai, Opera Philharmonie Luxembourg, Laeiszhalle Hamburg, ProArte – Klassik für Hamburg, Shanghai Grand Theatre, Beijing Theatre Zhuhai Wulanchabu Heyuan, Guangdong, Göteborgs Symfoniker, Melbourne Recital Centre Sydney, Festival City Recital Hall RNCM – Royal Northern College of Music, BOZAR VEF Kultūras pils, Guildhall School of Music & Drama, Milton Court, Concert Hall Barbican Centre ş.m.a.

Alexandra va debuta pe data de 6 aprilie cu BBC Symphony Orchestra & James Gaffigan la Barbican Centre, interpretând Fantaisie variee for piano and orchestra de Nadia Boulanger. Concertul va fi transmis live de BBC Radio 3. Pe 14 aprilie, Alexandra susţine un Recital la Wigmore Hall din Londra.

„Un dirijor cu gesturi ample, cu claritate, precizie și o pasiune sinceră”, astfel a fost descris Vlad Vizireanu după debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, unde a fost unul dintre cei trei finaliști ai Concursului Donatella Flick 2016.

El a fost unul dintre cei 14 dirijori invitați (dintre cei 400 înscriși) să participe la marele Concurs Mahler cu Orchestra Bamberg Symphony. A câștigat Premiul al II-lea la  International Cadaqués Conducting Competition, ediția a XI-a, în care a dirijat Cadaqués Symphony într-un concert televizat transmis în toată lumea, din L’Auditori Hall, Barcelona.

În 2016, Vlad Vizireanu a studiat cu  David Zinman la cursurile cu Tonhalle Orchestra, în 2015 a urmat seminarul de dirijat al lui Kurt Masur la Manhattan School of Music și a fost selectat doi ani la rând (2013 și 2014) între cei 7 dirijori din lume care au studiat cu Bernard Haitink în cadrul Lucerne Easter Festivals 2013. (vezi https://www.youtube.com/watch?v=pAdoaWKYJ1g) Vizireanu a fost unul dintre ultimii studenți ai lui Lorin Maazel în 2014 la Castleton Festival. Și a obținut în 2013 prestigioasa bursă de dirijat Chautauqua in New York.

În toamna 2013 a fost in

vitat să debuteze la Festivalul George Enescu, unde a dirijat Concertul Side by Side, cu membri din orchestrele Pittsburgh Symphony și Camerata Regală. În 2015 a dirijat din nou Camerata Regală în Festivalul Enescu. De atunci a debutat cu Filarmonicile din Sibiu, Constanța, Cluj-Napoca și New Valley Symphony.

Avocat ardent al muzicii noi, Vizireanu a prezentat lucrări contemporane cu Castleton Festival Orchestra, Cadaqués Symphony și Hebrides New Music Ensemble. Câteva lucrări înregistrate recent sunt Light Show de Max Grafe, Scherzo for Orchestra de Joshua Groffman și Concerto for Two Percussionists de Evelyne Davis. Recent, a comandat mai multe lucrări compozitorului Michael Glenn Williams din Los Angeles și a dirijat premiere mondiale cu Arizona Pro Arte Ensemble și Filarmonica din Sibiu.

Vizireanu a debutat în operă în 2013 cu Die Fledermaus, alături de Arizona State University Opera. El a fost dirijorul asistent al lui Lorin Maazel și Timothy Muffitt în spectacolele Les Dialogues des CarmelitesMadama Butterfly și Don Giovanni.

Astăzi, Vlad Vizireanu este director artistic al North Shore Symphony Orchestra din Long Island, NY și dirijor asistent la Thousand Oaks Philharmonic din California. Înainte, a fost dirijorul New West Symphony’s Harmony Project, dedicat dezvoltării interesului pentru educația muzicală a copiilor. Este director artistic al organizației  Enescu & The Americas, care favorizează schimburile culturale între România și Statele Unite ale Americii prin muzica celui mai mare compozitor din România, George Enescu.

Press Reviews

„Entuziasm, idei muzicale unice și  fraze atent susținute de gesturi expresive și impunătoare, au dus la o remarcabilă intepretare a Uverturii lui Glinka la „Ruslan și Ludmila”  și a suitei  „Șeherezada” de Rimski-Korsakov” Romania Radio Muzical (Iunie 2015)

“A inclus o uimitoare interpretare a originalei și dificilei piese  „Nataraja”, condusă cu multă siguranță de Vlad Vizireanu, unul dintre zecile de tineri aleși de Maazel să lucreze și să învețe la Castleton de-a lungul anilor, într-o piesă adorabilă și curajoasă de Michael-Thomas Foumai — câștigătorul Forumului  Young Composers din 2014 (înființat de maestrul Maazel și soția sa, Dietlinde Turban Maazel, în urmă cu 27 de ani la ferma lor din Castleton, Virginia n.r.)” Roger Piantadosi, Rappahannock News (Iulie 2014)

Etichete:
Lucrări semnate de părintele Nicolae Dura, vicar episcopal al Comunității Ortodoxe Române din Austria, lansate la Iași
Evenimente Radio Iaşi joi, 14 noiembrie 2024, 10:03

Lucrări semnate de părintele Nicolae Dura, vicar episcopal al Comunității Ortodoxe Române din Austria, lansate la Iași

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru...

Lucrări semnate de părintele Nicolae Dura, vicar episcopal al Comunității Ortodoxe Române din Austria, lansate la Iași
Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași
Evenimente Radio Iaşi miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:03

Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Fără Frontiere,...

Lansare de carte la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași
Încă o lună de înscrieri la Festivalul Național de Colinde Tradiționale și Cântece de Crăciun “Poveste de iarnă” din Vatra Dornei!
Evenimente Radio Iaşi marți, 12 noiembrie 2024, 15:21

Încă o lună de înscrieri la Festivalul Național de Colinde Tradiționale și Cântece de Crăciun “Poveste de iarnă” din Vatra Dornei!

Juriul acestui festival-concurs tematic de iarnă va fi format din: interpretul de muzică populară Pamfil Roată, inspector școlar Arte din cadrul...

Încă o lună de înscrieri la Festivalul Național de Colinde Tradiționale și Cântece de Crăciun “Poveste de iarnă” din Vatra Dornei!
Turneul Național Vioara lui Enescu 2024 începe mâine, la Iași
Evenimente Radio Iaşi luni, 11 noiembrie 2024, 14:06

Turneul Național Vioara lui Enescu 2024 începe mâine, la Iași

Pentru prima dată în istoria României, toate cele patru viori care i-au aparținut violonistului și compozitorului George Enescu (care se găsesc...

Turneul Național Vioara lui Enescu 2024 începe mâine, la Iași
Evenimente Radio Iaşi luni, 11 noiembrie 2024, 10:24

Teatrul Luceafărul Iași, selecționat cu trei spectacole în Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț

Luna noiembrie este, pentru echipa noastră, una de maximă intensitate. Vom avea peste 40 de reprezentații (la sediu – cu public școlar, cu...

Teatrul Luceafărul Iași, selecționat cu trei spectacole în Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț
Evenimente Radio Iaşi vineri, 8 noiembrie 2024, 12:30

Radio Iași a fost sărbătorit la 83 de ani de românii din Torino

Pentru prima dată în istoria sa de 83 de ani, Radio Iași a marcat momentul aniversar din 2 noiembrie printr-un spectacol omagial, realizat...

Radio Iași a fost sărbătorit la 83 de ani de românii din Torino
Evenimente Radio Iaşi joi, 7 noiembrie 2024, 16:43

Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de stea”- ediția a XIII-a, Piatra Neamț, 2024 (6-8 decembrie 2024)

ASOCIAȚIA CHILDREN FOREVER Organizează FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE MUZICĂ PENTRU COPII  ȘI  TINERET     „Cântec   de  Stea”–...

Festivalul Internaţional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de stea”- ediția a XIII-a, Piatra Neamț, 2024 (6-8 decembrie 2024)
Evenimente Radio Iaşi luni, 4 noiembrie 2024, 14:25

Iași: „Împreună în timp” – Eveniment caritabil pentru familiile monoparentale

Asociația POT SĂ AJUT, cu sprijinul Asociației Provident pentru Educație și Provident Financial România, anunță cea de a 3-a ediție a...

Iași: „Împreună în timp” – Eveniment caritabil pentru familiile monoparentale