Iași, 3 martie, ora 19, Casa Studenților: Filarmonica Moldova cu Mihnea Ignat dirijor și Răzvan Hamza – vioară, solist
Publicat de dvlad, 28 februarie 2017, 15:04
Filarmonica Moldova invită publicul la Concertul Simfonic de vineri, 3 martie 2017, susținut la Casa Studenților din Iași. Dirijor: Mihnea Ignat (Spania). Solist : Răzvan Hamza, vioară
Program:
Jan Sibelius – Vals Trist, op. 44
Antonin Dvořak – Concertul pentru vioară și orchestra în la minor, op. 53
Robert Schumann – Simfonia nr.4, op. 120
Născut la Craiova în 1980, Mihnea Ignat este dirijor principal şi director artistic al orchestrei filarmonice a Universităţii din Alicante (Spania) din anul 2005 şi profesor de muzică de cameră în cadrul aceleiaşi instituţii.
În stagiunea 2009-2010 a ocupat concomitent şi poziţia de dirijor asociat al orchestrei simfonice naţionale a Republicii Dominicane. Începând din februarie 2010 lucrează ca asistent al celebrului dirijor rus Dmitri Kitaienko, iar din octombrie 2012 este şi asistent al maestrului Jesús López Cobos.
A absolvit secţiile de dirijat şi compoziţie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, urmând în continuare cursul de masterat în stilistică dirijorală ale aceleaşi universităţi, cu Horia Andreescu. De asemenea a participat activ la numeroase masterclass-uri, unul dintre cele mai importante fiind cel din cadrul Academiei de Vară Prag-Wien-Budapest, pentru care a primit o bursă de participare din partea Universităţii de Muzică şi Arte Plastice din Viena.
În octombrie 2010 a câştigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini, în cadrul celei de a IX-a ediţii a Concursului Internaţional A.Toscanini de la Parma, Italia. A fost premiat de asemenea în cadrul concursurilor organizate de RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda), Orquesta Sinfónica de Bilbao (Spania), Orquesta de Córdoba (Spania), etc.
Răzvan Hamza s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Primele îndrumări ale cântatului la vioară le primește, în familie, de la tatăl său. Începând de la vârsta de 15 ani, studiază la Facultatea de Muzica din Köln la clasa profesorului Stephan Picard.
În 1992 obține o bursă specială la Indiana University String Academy pentru a studia cu Rostislav Dubinsky – unul dintre fondatorii cvartetului Borodin – și Joseph Gingold – discipol al violonistului Eugène Ysaÿe la Universitatea din Bloomington (SUA).
Din 1994 devine student la Hochschule für Musik din Köln. Studiază vioara cu Mihaela Martin, muzica de cameră la clasa celebrului cvartet „Alban Berg” și absolvă studiile cu Diploma de Merit. A frecventat numeroase cursuri de măiestrie, ca de exemplu la profesorii Zakhar Bron, Viktor Tretjakov, Ștefan Gheroghiu etc.
După absolvirea conservatorului, în 1999, pregătește masteratul la Universitatea de Arte din Berlin la clasa profesorului Thomas Brandis, fost concert-maestru al Filarmonicii din Berlin.
Violonistul este laureat al Concursului de tineret din Germania și al Concursului International de la Finale Ligure din Italia. A concertat la Köln, Düsseldorf , Bonn, Essen, Berlin etc. și a realizat înregistrări pentru radiodifuziunile din Frankfurt și Berlin.
A susținut numeroase recitaluri cu pian, din repertoriul său făcând parte și lucrări de George Enescu, prezentate inclusiv în cadrul “Zilelor Enesciene” la Berlin.
În concertele cu orchestră, printre care se numără cele din Bucureşti, Iași, Bacău, Ploiești, Botoșani, a colaborat cu dirijori ca Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru, Amaury du Closel, Tiberiu Oprea, Dumitru Goia, Valentin Doni, Reinhard Goebel, Mark Shanahan, Roberto Paternostro, Maxim Vengerov.
Răzvan Hamza este membru al Orchestrei Festivalului Wagner de la Bayreuth și prim-concert-maestru la Filarmonica de Stat din Kassel.