Ascultă Radio România Iași Live

Iaşi, 4-5 martie, Concertele Filarmonicii Moldova

Iaşi, 4-5 martie, Concertele Filarmonicii Moldova

Publicat de dvlad, 2 martie 2016, 19:23


Seria concertelor „Dialogul Maeștrilor” continuă: 12771490_790106261119576_8084380317176000653_o

Vineri, 4 martie 2016, ora 19, la Teatrul „Luceafărul”

Concert simfonic extraordinar

Dirijor: Horia Andreescu

Solist: Mihai Ungureanu, pian

Program:

Dan Dediu – Hecatomba pentru orchestră (primă audiție)

George Gershwin – Concertul pentru pian și orchestră în fa major

Antonín Dvořák – Simfonia nr. 8

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii George Enescu, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră Virtuozii din Bucureşti şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii: la concursurile de dirijat de la Copenhaga şi Geneva, Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin, premiul Uniunii Criticilor Muzicali, care l-a declarat Dirijorul anului în 1997, Ordinul Pentru Merit în grad de Ofiţer în anul 2000, Premiul UNESCO–România în 2003, Premiul Uniunii Compozitorilor din România şi Ordinul Pentru Merit în grad de Mare Cruce în 2006.

Cariera sa dirijorală include trei poziţii de dirijor oaspete permanent în Germania: la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), Filarmonica din Dresda (1983-1993) şi Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin (1981-1990).

Între alte orchestre cu care a colaborat sau continuă să colaboreze, se numără: Gewandhaus Leipzig, Staatskapelle Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Orchestra Radio Viena, BBC Scoţia, Orchestrele Radio din Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Israel Chamber Orchestra Tel Aviv, Collegium Musicum – Copenhaga, Orchestra Olandeză de Cameră etc. Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc.

Maestrul Horia Andreescu a participat la festivalurile internaţionale: George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Wien Modern, Musik-Bienale – Berlin, Europa Musicalae – München, Festivalul de muzică modernă – Copenhaga etc.

A colaborat cu toate vârfurile artei muzicale româneşti, iar dintre soliştii străini din concertele sale amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev, Zoltán Kocsis, Eliso Virsaladze etc.

În fonoteca Radiodifuziunii Române se află peste 10.000 de minute cu lucrări dirijate de cunoscutul artist, în concerte şi înregistrări speciale.

A semnat peste 60 de înregistrări discografice pentru Attacca şi Cultuur En Media (Olanda), Naxos/Marco Polo, Bayer Records, RCA-Red Seal, Hastedt (Germania), Aksak (Franţa), Electrecord, Artexim şi Casa Radio (România).

În compania Orchestrei Simfonice Radio Berlin a înregistrat două albume, al 2-lea în 2010, cu muzică românească, apărut la o Casă de discuri din Germania (CPO).

Înregistrările a 7 discuri cu lucrări de Enescu, 6 dintre ele realizate cu Orchestra Naţională Radio, pentru casa OLYMPIA din Londra, care a asigurat o distribuţie internaţională, au fost comentate cu entuziasm de presa muzicală din toata lumea.

O preocupare constantă o constituie, în ultimul deceniu, reconsiderarea şi punerea în valoare – prin înregistrări Radio sau pe CD – a creaţiei compozitorilor transilvani din sec. XVI până în zilele noastre (Bakfark, Sartorius, A. Schencker, Caioni, Dittersdorf, Berger etc).

Solist concertist și director artistic al Filarmonicii Oltenia din Craiova, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața de concert a țării şi din străinătate, atrăgându­şi elogiile publicului şi ale presei. La 16 ani a debutat cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. Ca student al Academiei de Muzică din Bucureşti a beneficiat de îndrumările maestrului Dan Grigore, precum şi ale prof. Ioana Minei. Din 1981 desfășoară o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară şi realizează numeroase turnee peste hotare.

Este laureatul mai multor competiții naționale şi a fost distins cu Premiul ATM (premiul Criticii Muzicale) pe anul 1986. Este invitat, cu regularitate, ca membru în juriu la importante concursuri internaționale. Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referință din creația universală: G. Enescu-Sonata a III­a în caracter popular românesc, cu violonista Luminiţa Rogacev, J. Brahms­Cvartet cu pian, împreună cu Trio Consonanţe. Totodată, a imprimat 2 CD­uri la Casa de discuri Bella Musica din Freiburg, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul din Timișoara. În anul 2004 a înregistrat, în Germania, la Casa de discuri Hasted­WDR 3, un CD „Portret Pascal Bentoiu”, în colaborare cu violonista Jenny Abel, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu.

Repertoriul său vast, cuprinzând lucrări reprezentative, de la muzica barocului până la cea contemporană universală şi românească, îl situează printre cei mai prolifici pianiști ai momentului.

Sâmbătă, 5 martie 2016, ora 19, în Atrium, Palas Mall12764666_790205941109608_3199432777430485207_o(intrarea liberă)

Dirijorul Florin Totan s-a născut în 1955, la București într-o familie de muzicieni. A studiat dirijatul de orchestră cu Constantin Bugeanu la Universitatea Națională de Muzică din București.

Cel mai important moment al carierei  muzicale a fost întâlnirea cu „legendarul Celibidache”, studiind cu acesta cursul de Fenomenologie Muzicală, între 1982-1990 la Munchen și Mainz. De asemenea a studiat în 1983 la Chigiana Musical Academy din Siena (Italia), cu  recunoscutul Franco Ferarra, participând de asemenea la Berlin și Paris (1990-1991), la cursurile de dirijat oferite de Richard Schumacher.

Florin Totan este laureat al concursurilor internaționale de la Murzzuschlag (Austria) în 1990 și Berlin (Germania) în 1991, dirijind în finală Berliner Symphonie Orkester în vestita sală Schauspielhaus.

A dirijat la festivaluri prestigioase: Paris – Jouvissy (1985), Avignon (1990,1992,1994), Bergamo (1997, 2008 și 2012) și Festivalul Mozart din Brescia (2005), Enescu-București (1998), Primul Festival al Muzicii Românești de la Londra (2005).

De 10 ani, dirijorul Florin Totan predă Filozofia dirijorală și muzicală a lui Sergiu Celibidache (titlul acestui proiect fiind In Memoriam CELIBIDACHE) în: Spania, Italia, Portugalia, SUA, Brazilia, Anglia, Franța.

Începând cu 1 ianuarie 2000 devine dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea.

Etichete:
FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Evenimente Radio Iaşi vineri, 10 ianuarie 2025, 09:43

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează un dublu eveniment...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 11:38

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc din nou...

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 10:08

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi vineri, 3 ianuarie 2025, 13:49

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an

Opera Naţională Română din Iaşi anunţă că pe 9 ianuarie, de la ora 18,30, în Sala Mare se va desfăşura primul spectacol al anului 2025,...

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:05

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile...

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:00

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași

În perioada 19 – 22 decembrie 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la un nou eveniment dedicat pasionaților de...

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași
Evenimente Radio Iaşi marți, 17 decembrie 2024, 12:30

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 12.00, la Palatul Culturii – Sala „Ștefan...

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”
Evenimente Radio Iaşi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:05

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)

În ziua de 14 decembrie 2024, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași în...

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)