Iași, 6-7 mai: Filarmonica Moldova, Concertul Ritmo y emociones
Publicat de dvlad, 4 mai 2016, 14:22
Filarmonica Moldova organizează vineri, 6 mai la Teatrul Luceafărul și sâmbătă, 7 mai la Palas Mall, de la ora 19:00, Concertul ”Ritmo y emociones”, dirijor Radu Postăvaru, solist Stan Zamfirescu.
- R. Korsakov – Capriciul Spaniol, op. 34
- Rodrigo – Concierto de Aranjuez pentru chitară și orchestră
- Bizet – Farandole din Suita a II-a L’Arleisienne
- Bizet – Aragonaise din Suita Carmen nr. 1
- Bizet – Seguidilla din Suita Carmen nr. 1
- Bizet – La Garde Montantedin suita Carmen nr. 2
- Bizet – Danse Bohèmedin Suita Carmen nr.2
- Elgar – Sevillana, op. 7 – primă audiție
- Waldteufel – España Waltz, op. 236 – primă audiție
Născut în anul 1967, la Iaşi, într‑o familie de muzicieni, Radu Postăvaru s‑a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat pianul la Liceul de Muzică Octav Băncilă din Iaşi, apoi a devenit student al Secției de Compoziție a Conservatorului George Enescu din Iaşi, iar din 1990 a frecventat clasa de compoziție‑muzicologie‑dirijat din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.
Pasionat de arta dirijorală, Radu Postăvaru a urmat cursuri de măiestrie artistică în Germania, cu profesorul Olaf Koch de la Musikakademie (Academia de Muzică) din Berlin. În aceeași perioadă, a dirijat la Leipzig Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Halle.
Între anii 1999-2001 a fost profesor al Conservatorului de Muzică din Casablanca (Maroc), unde a susținut recitaluri și concerte.
Colaborează cu toate orchestrele simfonice importante ale țării, iar în străinătate a condus ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franţa, Spania şi Cehia.
În prezent, Radu Postăvaru deține statutul de dirijor permanent și manager al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti.
Cel mai bun chitarist român în 2002 și 2003 și locul al II-lea la categoria maeștri în cadrul Festivalului Internațional de Chitară de la Sinaia, Stan Zamfirescu se prezinta ca unul dintre talentele cele mai promițătore ale tinerei generații de chitariști din România.
Incepe studiul chitarei la 12 ani, în particular, sub îndrumarea profesorului Eugen Mang. La 15 ani intră la Liceul de Muzică “George Enescu“, clasa profesor Liviu Georgescu, care îi va influența hotărâtor formarea personalității sale ca muzician. Absolvă liceul ca șef de promoție, în 2001, cu Diploma de Excelență din partea Ministerului Educației și Cercetării. La Universitatea Nationala de Muzică din București a studiat cu bursă de merit, la clasa profesorului Cătălin Ștefănescu.
Stan Zamfirescu este singurul chitarist roman care a obtinut Diploma ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music), cu distincție. În decembrie 2002 a susținut un examen de admitere la Royal Academy of Music, în urma căruia a fost admis cu o bursă care nu acoperea însă decât o mică parte din taxele de studiu ale acestei facultăți.
Stan Zamfirescu a câștigat premiul I la toate competițiile naționale de gen organizate în România. A sustinut concerte cu orchestra pe cele mai importante scene ale tarii. Pe 8 martie 2003 la numai 21 de ani a interpretat alaturi de Orchestra Nationala Radio în primă audiție în București “Concertul pentru chitară și orchestră“ de Dumitru Capoianu, sub bagheta d-nei Carmen Maria Cârneci. In 2004 a reușit să câștige locul I la Festivalul Internațional de Chitară de la Sinaia, Festivalul Internațional de Chitară de la Belgrad și locul al II-lea la Festivalul Internațional de Chitară de la Iserlohn, Germania și la cel din Tychy, Polonia. A fost membru in juriile concursurilor ”Maeștrii chitarei”, “Festivalul internațional al tinerilor chitariști Eduard Pamfil” și “Concursul internațional de chitară de la Sinaia”.