Iaşi: Centrul Cultural German şi Institutul Francez organizează Ziua franco-germană
Publicat de gabrielarotaru, 18 ianuarie 2017, 15:33
Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi vă invită luni, 23 ianuarie în Sala Fondane la o seară franco-germană, organizată cu ocazia celebrării a 54 de ani de la semnarea tratatului Élysée, moment istoric care a marcat reconcilierea dintre cele două țări. Ora 18:00 – Institutul Francez Iaşi, Sala Fondane.
Evenimentul va debuta cu o scurtă introducere din partea domnilor Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German, şi Vincent Lorenzini, directorului Institutului Francez Iaşi, urmată de proiecţia filmului „La Grande Illusion” (Marea iluzie), o capodoperă a cinematografiei franceze din anul 1937, în regia lui Jean Renoir.
Filmul prezintă povestea unui mic grup de ofițeri francezi, de diferite ranguri sociale, care sunt capturaţi în timpul Primului Război Mondial și se unesc pentru a pune la cale o evadare din lagărele germane. După mai multe tentative de evadare, aceştia sunt trimişi la o închisoare fortificată, din care pare imposibil de evadat.
Filmul lui Jean Renoir este până în prezent una dintre cea mai însemnate capodopere ale cinematografiei, despre Primul Război Mondial.
Filmul va fi subtitrat în limba română, iar intrarea este liberă.
Seara de film se înscrie într-o serie de evenimente pe care Centrul Culltural German şi Institutul Francez le vor organiza în cursul acestui an, cu scopul de a promova pe plan local multiculturalitatea şi plurilingvismul.
________________________
Tratatul de la Élysée
Intensitatea și diversitatea cooperării franco-germane în politică, comerț, educație și cultură sunt de neegalat. De mai bine de cincizeci de ani, cooperarea dintre cele două ţări, care odată au fost inamice, a crescut; în același timp, ea reprezintă fundamentul integrării europene și i-a servit ca forță motrice.
Prima întâlnire dintre cancelarul Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle a avut loc la casa privată a acestuia din urmă, de la Colombey-les-Deux-Églises, în septembrie 1958. Tratatul franco-german de prietenie a fost semnat de către cei doi şefi de stat pe 22 ianuarie 1963, la Palatul Élysée din Paris. Acordul obligă ambele guverne să se consulte cu privire la toate aspectele importante ale politicii externe, politicii de securitate, activităţilor care au ca public predilect tinerii și politica culturală. De asemenea, au fost stabilite la nivel guvernamental întâlniri la intervale regulate. De la acea dată, şefii statelor francez şi german au păstrat o relație puternică, de multe ori considerată ca fiind motorul Uniunii Europene.
Printre consecințele directe ale Tratatului sunt crearea Oficiului Franco-German pentru Tineret (l’Office franco-allemand pour la jeunesse/Deutsch-Französisches Jugendwerk), şcolilor franco-germane și înfrățirea dintre numeroase oraşe, şcoli şi regiuni franceze şi germane.
(Radio Iaşi/ FOTO kulturzentrum-iasi.ro)