La Mulți Ani, Ion Dascăl
Publicat de nicolaetomescu, 1 februarie 2022, 16:56
Ansamblul „Mugurel” apărea în anul 1966, dirijat fiind de Valeriu Negruţi, soliştii numindu-se Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Vasile Marin, Anastasia Istrati, Lidia Bejenaru. În cei 8 ani de activitate s-au perindat, la pupitrul dirijoral, Alexandru Vacarciuc, Mircea Oţel, Vasile Eşanu. Au mai activat instrumentiştii Nicolae Botgros, Petre Dabija, Ion Ciobanu. Ansamblul a înregistrat cîteva programe de concert la „Radio Moldova”, realizând şi un film muzical. A fost desfiinţat în anul 1974.
În 1987, a fost înfiinţată, de către Ion Dascăl, Orchestra de muzică populară „Mugurel” – în componenţa acesteia figurau Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Ioana Căpraru, Tamara Chiţaniuc, Ana Barbu, Constantin Rotaru, Dumitru Gheorghiu, Vlad Gheorghelaș, Ileana Ţurcanu, instrumentiştii Ion Buldumea, Timofei Rusu, Nicolae Robu, Valentin Golomoz, Sergiu Diaconu, Marcel, Cătălin Dascăl; a susţinut peste 1.000 de concerte în localităţile Republicii Moldova, în afara seratelor de creaţie şi spectacole de divertisment organizate de „Moldova-concert”, înregistrând mai multe albumuri şi CD-uri cu solişti vocali şi instrumentişti (atît angajaţi ai orchestrei, cât şi invitaţi).
Ion Dascăl, născut pe 2 februarie 1952, în satul Pelinia-raionul Drochia (nordul actualei Republici Moldova), a învațat, de la tatăl său, să cânte la acordeon şi la vioară; de la vârsta de 9 (nouă) ani a cunoscut „fenomenul” nunţilor şi cumetriilor. Între 1967-1973, Ion Dascăl studia la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”-„Secţia de teorie şi compoziţie”[1], între 1975-1980 la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”; perioada 1972-1973 i-a adus noi confirmări, inclusiv sau mai ales prin investirea sa ca dirijor al Orchestrei „Ciocârlia” de la „Palatul Sindicatelor” din Chişinău, 1974 reprezentând anul în care a ajuns dirijor al Orchestrei „Lăutarul” din Bălţi şi profesor la „Colegiul de muzică”. Invitat (în anul 1981) la pupitrul dirijoral al Orchestrei „Folclor” a „Radioteleviziunii Moldoveneşti”, a înzestrat mai multe cântece prin noblețea propriului scris /în stil popular/, completând „Fonoteca de Aur” cu peste 1.000 de creaţii – piese originale, prelucrări folclorice, aranjamente muzicale pentru solist şi orchestră. În februarie 2010, lui Ion Dascăl i-a fost conferit titlul onorific de „Artist al Poporului”...
Radio Iași a fost partener media unic al spectacolului organizat de Orchestra de Muzică Populară „Mugurel”, sub genericul „Melodii de neuitat”, în incinta „Palatului Național” din Chișinău (Republica Moldova)/pe 20 ianuarie 2011 (investiți de mine, Laurențiu Ursache și Andrei Scribleac au fost primiți cum se cuvine în capitala Republicii Moldova pentru a înregistra concertul /audio si video/, pentru transmisii în direct și fotografii care să completeze colecția site-ului www.radioiasi.ro; i-am acordat „Diploma de excelență” domnului Ion DASCĂL, Director Artistic, Prim-Dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Mugurel” din Chișinău, „pentru respectul valorii față de valori”).
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=Rhq6ZJxFzxM[/youtube]
s-au păstrat doar înregistrările video cu soliștii și instrumentiștii Mihai Grosu, Rodica Buhnă, Ciprian Cocalia, Cătălin Dascăl (nai), Silvia Zagoreanu
[1] Primul an de colegiu însemnase și calitatea de conducăor al orchestrei de muzică populară de la „Şcoala-internat nr. 1”; în anul II era la pupitrul dirijoral al Orchestrei „Mărţişor”-„Casa Tineretului” din Chişinău; în anul III devenea angajat, ca solist-instrumentist (acordeonist), în Orchestra de muzică populară „Fluieraş” (condusă de regretatul dirijor şi violonist Serghei Lunchevici)…
Nicolae Tomescu
redactor-șef Radio Iași