Noi evenimente vizuale, propuse de Uniunea Artiștilor Plastici din România
Publicat de gabrielarotaru, 18 septembrie 2023, 08:33
În perioada 18 – 24 septembrie au loc noi evenimente vizuale, pe care Uniunea Artiștilor Plastici din România vi le propune:
Luni 18 septembrie, se deschide Salonul de Toamnă al Artiștilor plastici din Galați. Evenimentul va fi găzduit până pe 8 octombrie de Galeria Nicole Mantu din orașul port la Dunăre (str. Domnească, nr.22).
Marți 19 septembrie, la ora 18, va avea loc la Galeria Orizont din București (Bld.Nicolae Bălcescu, nr.23A) vernisajul expoziției „Dialog”. Expun: Maria Negreanu – artă textilă și Dan Băncilă – arta sticlei. Prezintă Mimi Necula. Lucrările vor putea fi admirate până pe 15 octombrie.
Miercuri 20 septembrie, Galeria Brăteanu din Timișoara (Strada Lucian Blaga Nr. 8) vă invită la ora 19:00, la deschiderea expoziției de desen şi sculptură a artistului timişorean Horia Bojin. ”Artistul se revendică de la o estetică arhaică, profundă, de dinainte de civilizație. Arhaic înseamnă originar, străvechi, primordial. Horia Bojin respinge rafinamentul. Ciclul său de metamorfoze în bronz prezintă ființe onirice, în curs de plăsmuire, care abia prind formă, care nu aparțin încă unei specii. Sculpturile sale din lemn de cires au luciu carnal, de piele, sunt tactile. Lucrările sale în piatră sunt ne-şlefuite, păstrează textura colțuroasă a muşcăturii de daltă, sunt mai degrabă câmpuri de luptă decât exponate de salon.” Lucrările vor putea fi văzute până pe 9 octombrie.
Galeria de Artă „Th. Pallady” din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 7-9,) găzduiește până pe 20 septembrie 2023 expoziția colectivă de artă vizuală „3 for Art” semnată de artistele Otilia CHIRIAC, Angelica Mirela PAGU și Rodica POSTOLACHE. La vernisajul de la ora 18 va prezenta Lect. Univ. Dr. Horia CHIRIAC.
„Botanical dreams” este titlul expoziției care va fi vernisată la ora 18, la Galeria Alfa din Arad (B-Dul. Revoluţiei, nr. 90). Expun artistele Linda Barkasz și Maria Furnea.
Joi 14 septembrie, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, organizează la ora 17.00, la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși „din Târgu Jiu, (strada Traian nr. 27, parter), vernisajul expoziției de pictură “GLISSANDO”, a artistului Sorin Dumitrescu Mihăești, membru al Filialei Pitești a UAP din România. Cuvânt de deschidere – Conf.univ.dr. Vasile Fuiorea. Curator – Mariana Frătița. Expoziția este deschisă publicului până pe 30 septembrie 2023.
Vineri 15 septembrie, Palatul Baroc din Timișoara (Piața Unirii, nr.1) va găzdui de la ora 18, Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România – cel mai important eveniment din viața organizației reprezentative a artelor vizuale românești. Vor fi premiați peste 20 de artiști care astfel vor avea în biografie un premiu deosebit de important și foarte râvnit – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea 12 personalități și instituții de presă importante vor primi Titlul de ”Prieten al Artelor”.
Tot pe 15 septembrie 2023, va avea loc la ora 17, vernisajul expoziției “Geneza Materiei” a artistei Georgiana Stănescu. Evenimentul va fi găzduit de Galeria Nouă, parter, din cadrul Galeriilor Frunzetti, din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12). Va prezenta Carmen Poenaru – președinta Filialei UAPR Bacău și criticul de artă Iulian Bucur.
Galeria Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei, nr. 132) vă invită la ora 17,30 să participați la workshop-ul interactiv „Limite în/călcate și drumul către întregirea sinelui” susținut de psiholog dr. Daniela Petruța Coman. Manifestarea are loc în cadrul expoziției ”Limite în/călcate” a artistelor Andrea Éva Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (Ro). Curator: Ana Negoiță „Tema workshopului își propune să aducă la suprafață o perspectivă care ne face să descoperim că fiecare luptă din viața noastră este o lecție importantă de învățat, iar în efortul nostru de a deveni oameni întregi, conștientizarea reprezintă de fiecare dată primul pas.Artele expresive deschid calea persoanei către propriul inconștient și tot prin artă se exprimă părți ale psihismului, fațete necunoscute anterior care aduc astfel la lumină informații noi și conștientizări.”
Artiștii români și străini care trăiesc, lucrează sau studiază în România, aflați în orice etapă a carierei artistice, inclusiv românii din diaspora sunt invitați să participe la prima ediție a „Premiului Art Movements Foundation pentru desen contemporan”, apel deschis până la data de 15 septembrie 2023. Din juriul fac parte personalități precum: Petru Lucaci, Ion Grigorescu, Raluca Ilaria Demetrescu, Aurelia Mocanu, Alexandru Rus și Radu Pandele. Aplicațiile se acceptă exclusiv online pe www.artmovements.ro, până la data de 15 septembrie 2023, ora 23:59.
Sâmbătă 16 septembrie, la ora 17, Muzeul Banatului Montan în colaborare cu Filiala Reşiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Primăria Reşiţa vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei colective „50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ”. Mișcarea artistică profesionistă de la Reșița își are începuturile în anii 70 ai veacului trecut, când aici au fost repartizați o serie de absolvenți ai institutelor de artă de la Cluj, București și Iași. În 1976 se înființează prima galerie de artă sub numele de Paleta. În 1980, în cel mai tânăr cartier al orașului se pun bazele galeriei Agora în spațiul în care ființează și astăzi. La Reșița își desfășoară activitatea o generație de artiști tineri, care activează și ca membri ai Filialei UAP Reșița, dar și ca profesori în cadrul Liceului de Arte „Sabin Păuța”.
Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă. (Comunicat Uniunea Artiștilor Plastici din România/ FOTO UAP)