Primăvara Dermatologică Ieșeană aduce în Capitala Moldovei lectori renumiți din peste zece țări
Publicat de Andreea Drilea, 24 aprilie 2023, 10:11 / actualizat: 24 aprilie 2023, 13:12
De unsprezece ani, Primăvara Dermatologică Ieşeană (PDI), o manifestarea ştiinţifică naţională cu participare internaţională, reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi, farmaciști, asistenți medicali şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi în domeniu.
Iniţiativa evenimentului aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF. Conferința este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societății Române de Dermatologie, a Societății de Medici și Naturaliști, a Colegiului Medicilor și Farmaciștilor și a Spitalului Clinic CF, în parteneriat cu Primăria Iași. La prima ediție, la PDI au participat medici preponderent din zona Moldovei, dar au fost și lectori internaționali, specialiști sosiți și din alte zone ale țării, făcând ca manifestarea să fie una națională și nu regională, acest lucru dovedind dorința inițiatorilor ca evenimentul să fie un amfiteatru deschis pentru cât mai mulți participanți.
Manifestarea a crescut constant și a ajuns ca în cele 11 ediții anterioare să însumeze aproape 15.500 de participanți din România și din 12 țări, dar și peste 800 de cursuri, workshopuri și prelegeri.
„Aflată în acest an la cea de-a XII-a ediție, Primăvara Dermatologică Ieșeană promovează interdisciplinaritatea în dermatologie încă de la prima sa ediție, câștigându-și, prin originalitatea conceptului și elitismul informației științifice, poziția de lider în peisajul dermatologic românesc. Elitismul incontestabil al PDI este rezultatul muncii în echipă al familiei de lectori ai conferinței, care pregătesc cu entuziasm, cu dăruire și înalt profesionalism peste 100 de cursuri, prelegeri și work-shopuri menite să alinieze dermatologia românească standardelor internaționale. Cu siguranță, cheia succesului PDI este asigurată de dialogul constructiv și armonios dintre participanți și lectori, ceea ce garantează un transfer dinamic de experiența medicală în ambele sensuri, desigur în folosul pacienților. Cele mai noi cuceriri ale cercetării științifice sunt diseminate în rândul colegilor practicieni într-o manieră modernă, plăcută și ușor de asimilat, grație calităților excepționale ale speakerilor consacrați ai PDI. Astfel, educația medicală continuă în rândul medicilor devine din obligație o plăcere și un prilej de a reîntâlni prieteni și mentori, dar și de a dezvolta noi colaborări profesionale”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu.
PDI creează o scenă de neegalat pentru dialogul între generații, studenții, rezidenții, medicii specialiști, asistenții medicali, farmaciștii și cadrele didactice reputate atât din Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, cât și din universitățile medicale din țară, întâlnindu- se într-o atmosferă de lucru, dublată de prietenie și respect reciproc.
Ca și la edițiile anterioare, PDI 2023 îi va avea ca președinți de onoare pe prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, prof. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, academicianul prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, prof. dr. Torello Lotti, Universitatea „Guglielmo Marconi” și președintele World Health Academy, Italia, prof. dr. Niazi Khusrow, Universitatea Emory, SUA, membru al Consiliului American de Cardiologie. Cunoscut fiind nivelul științific înalt, deja la PDI 2023 s-au înscris peste 1.000 de participanți, care vor audia prelegeri pregătite de peste 100 de lectori din România și alte zece țări – SUA, Grecia, Elveția, Canada, Marea Britanie, Austria, India, Italia, Iran și Franța.
Manifestarea va avea loc în perioada 24-28 aprilie, la Hotel Internațional.